A magyar futball szókimondó embere nem hajlandó kétségbe esni

Nincs pótolhatatlan játékos a futballban – mondja Bognár György, amikor a január utolsó napján a ciprusi Arisz Limasszolhoz szerződött István fia helyettesítéséről kérdeztük, aki az őszi szezonban 18 bajnokin hat gólt szerzett, tizenötöt előkészített. A Paks edzője tavaly nyáron sem esett kétségbe, amikor Hahn János Dunaszerdahelyre igazolt. Kapásból rávágta, hogy Ádám Martin is tud húsz gólt lőni egy szezonban. Kevesen hittek neki, aztán neki lett igaza.

2022. 03. 02. 6:54
20201008 Paks NB I-ben edzősködik Bognár György ötvenszeres válogatott labdarúgó, aki két fiával dolgozik együtt Pakson. György a vezetőedző, ifjabb György a segédedző, míg István a pályán harcol a jó eredményekért. fotó: Végh István (VI) Bors képen: Bognár István Bognár György Fotó: BORS/Végh István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január utolsó napján hagyta el Bognár István az NB I egyik meglepetéscsapatát, a jelenleg a tabella negyedik helyén álló Paksot. A technikás irányító középpályás meghatározta a várakozáson felül teljesítő, csak magyar futballistákat alkalmazó együttes játékát. Az edző, fia 18 bajnoki mérkőzésen hat gólt szerzett és tizenöt gólpasszt adott. 

(jobbra) vezeti a góllövőlistát. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A paksi center, Ádám Martin nem kis mértékben neki köszönheti, hogy a góllövőlista élén áll, és szövetségi kapitány meghívójára is számíthat. Bognár István január utolsó napján a ciprusi Arisz Limasszolhoz távozott, de a hiányát – a Gyirmót elleni 3-2-es vereséget leszámítva – nem érezte meg a Paks. 

Ő az egyik utolsó mohikán. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

– Hiányzik, persze hogy hiányzik Stefi (Bognár István beceneve – a szerk.). Hozzá hasonló klasszikus irányító már nincs is a magyar futballban. Talán a budafoki Kulcsár Kornél az utolsó mohikán – mesélte a Paks edzője a fia távozásáról. 

Majd sietett leszögezni, hogy nem az volt a feladata, hogy találjon még egy ugyanolyan játékost a keretben, mint a fia, hanem a rendelkezésére álló labdarúgók közül tagjaiból találjon egy embert, aki megfelelően teljesít a támadó középpályás poszton. – Stefi tud irányítani, lát a pályán, kiváló utolsó passzai vannak. Most olyan gyerek van a helyén, aki képes a cseleivel megbontani a védelmet és jól érkezik a kapu elé. A 21 éves Szabó Bálint alkalmas erre a szerepre, és Haraszti Zsolt is tud nekünk segíteni – mondta Bognár György.

A fia pótlása remekül sikerült, azóta hat meccset játszott a Paks és csak egyet veszített el. – A Gyirmót elleni meccs előtt Szabó és Haraszti is belázasodott, ki is kaptunk 3-2-re. De idegenben nyertünk 3-0-ra a Fradi ellen, ikszeltünk a Kisvárdával és legyőztük a Mol Fehérvárt – sorolta az eredményeket az edző. 

Szabó Bálint tavasszal épült be a Paks csapatába. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Bognár nem hajlandó kétségbeesni, régi motoros, tudja, hogy nincs olyan játékos és edző, aki pótolhatatlan. Tudta ezt tavaly nyáron, amikor Hahn János, az NB I előző gólkirálya Dunaszerdahelyre igazolt. Bognár akkor sem esett kétségbe. – Mindenkinek elmondtam, hogy Ádám Martin is tud húsz gólt lőni egy szezonban. Elnézést, tévedtem: már 21 gólnál jár – jegyezte meg a szókimondó szakember. 

S hogy mindeközben hogy teljesít Bognár István az Arisz Limasszolban? 

Az apja nincs kibékülve az Arisz harcmodorával, a futballfilozófiáját ismerve ez aligha meglepő. – Az interneten követtem a meccseket. Mit mondjak? Nem támadófocit játszanak… Stefinek még szoknia kell a körülményeket. A tulajdonos sincs kibékülve a játékkal, vasárnap elküldte az edzői stábot, és egy fehérorosz szakembert nevezett ki. Kérdés persze, hogy a jelenlegi politikai helyzetben ez a megoldás mennyire életképes. Majd meglátjuk, az Arisz bejutott a bajnokság rájátszásába. Stefinek a bajnokság végéig van szerződése a ciprusiakkal, aztán beszélnek az esetleges folytatásról. Kíváncsi vagyok, hogyan alakul a sorsa – mondta Bognár György.

Borítókép: Az edző maradt Pakson, és könnyedén túltette magát a fia távozásán (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.