Másfél évtizede nem látott siker küszöbén a magyar sakkozás

Rapport Richárd nagyon meleg pillanatokat élt át, már-már vesztett állásból menekült meg sötéttel a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni második partiban, de az a lényeg, hogy végül döntetlent játszott, azaz 1,5-0,5-re megnyerte a párharcot, és bejutott a sakk FIDE Grand Prix-sorozat döntőjébe a belgrádi állomáson. Ha megnyeri a tornát, akkor garantáltan bekerül a világbajnokjelöltek közé. A magyar sakkozók közül legutóbb ez Lékó Péternek sikerült még 2007-ben.

2022. 03. 10. 20:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ezúttal sem tudott kibújni a bőréből. Sötéttel a spanyol megnyitás egyik ritka változatát játszotta meg a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni második játszmában. Az ínyencek kedvéért: 1. e4 e5, 2. Hf3 Hc6, 3. Fb5 a6, 4. Fa4 d6. 5. 0-0 Fg4, 6. h3 h5 – tehát tisztáldozat a hatodik lépésben. A javított Steinitz-védelem, annak is az egyik infarktusos leágazása. (A teljes parti többek között a Chess.com oldalon, ezen a linken játszható le.)

A borotvaéles variáció választása azért is volt meglepő, mert Rapport világossal megnyerte az első partit, azaz döntetlen is elég volt neki a továbbjutáshoz. De hát, ahogy írtuk, ő sem tud kibújni a bőréből.

Úgy tűnt, hogy beválik a magyar éljátékos számítása, hiszen az átmeneti tisztáldozat után kiegyenlített, aztán vezért is cserélt, s amikor már azt hittük, túl van a nehezén, a két bástya és huszár mindkét oldalon leosztású végjátékban néhány pontatlan lépéssel lényegében veszett állásba került. A sötét király reménytelen helyzetben vergődött a b-vonalon, ám elég volt egyetlen pontatlan lépés a francia nagymestertől (47. Bxg7), és Rapport kiegyenlített. Ugyan minőséghátrányba került, de az előrenyomuló c-gyalog biztosította neki az egyenlő esélyeket. Később már nem is hibázott, örökös sakkot tudott kikényszeríteni, így a felek a 66. lépésben döntetlenre adták a partit.

Rapport Richárd ezzel bejutott a döntőbe a Grand Prix-sorozat belgrádi állomásán. Ha megnyeri a tornát, akkor garantáltan bekerül a világbajnokjelöltek közé. Még két hely kiadó a nyolcas mezőnyben, ezt lehet elérni a GP-n keresztül.

A másik ágon a holland Anish Giri és az orosz Dmitrij Andrejkin párharca 1-1-re áll, pénteken következik a ráadás. Ez is a magyar nagymester malmára hajtja a vizet, hiszen ő egy napot pihenhet, így az ellenfelénél frissebben várhatja a finálét.

Persze ne kiabáljuk el a sikert, de kiválóak Rapport Richárd esélyei. Nagyszerű formában van, és akár Giri, akár Andrejkin ellen van esélye a győzelemre. 

Rapport még nem volt világbajnok-jelölt, a magyarok közül legutóbb Lékó Péter került be a kiváltságos mezőnybe még 2007-ben, amikor végül negyedik lett. (2004-ben pedig a világbajnoki címért játszott Vlagyimir Kramnyikkal szemben Brissagóban.)

Rapport Richárd és az egyébként gyengélkedő magyar sakkozás tehát hatalmas siker küszöbére jutott. Meg kell ragadni az esélyt!

Borítókép: Rapport Richárd kiváló formában van

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.