Ötmillió dollárja ragadt Ukrajnában az elmenekült sztáredzőnek

Aggódhat a Dinamo Kijev labdarúgócsapatának vezetőedzője, a román Mircea Lucescu, hogyan jut majd hozzá az ukrán bankszámláján levő mintegy ötmillió dollárjához, ugyanis zárolták a pénzét – futott végig a hír csütörtökön az ukrán médiában a román Cancan.ro exkluzív értesülésére hivatkozva.

2022. 03. 10. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 76 éves Mircea Lucescu az orosz támadás után elhagyta Kijevet, hazautazott Bukarestbe, a pénze viszont Ukrajnában maradt, és emiatt most főhet a feje. Lucescu abban reménykedik, hogy a háború hamarosan véget ér, és visszatérhet a Dinamóhoz – a sztáredző mást nem tehet a reménykedésen kívül. A hírek szerint Lucescunak ötmillió dollárja ragadt Ukrajnában, de már 2016-ban is problémái adódtak, amikor ki akarta vonni a pénzét az országból – ekkor köszönt el a Sahtar Donecktől, és került a Zenit Szentpétervár kispadjára. (Itt nem sok időt töltött, 2017 és 2019 között már a török válogatott szövetségi kapitánya volt.)

A gondot az okozza, hogy az ukrán kormány hozott egy korlátozó intézkedést, amelynek értelmében egy személy egy naptári évben legfeljebb ötszázezer dollárt vehet fel a bankszámlájáról. 

A hírek szerint Lucescu jelenleg évente kétmillió dollárt keres a Dinamo Kijev vezetőedzőjeként, s 2020 júliusa óta dolgozik a csapattal. Irányítása alatt a Dinamo bajnokságot (2021) és a kupát (2020, 2021) nyert, valamint két egymást követő évben a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt.

Mircea Lucescu a Sahtar kispadján 2004 és 2016 között ült, és ott sem aprópénzért dolgozott, az ottani tulajdonos, az acélmágnás Rinat Ahmetov is rendesen megfizette a szolgálatait. Ukrán források szerint Lucescu tizenkét év alatt közel húszmillió dollárt kereshetett a Sahtarnál. A Dinamo Kijev elnöke, a jelentős befolyással rendelkező Igor Szurkisz megígérte a trénernek, hogy segít neki a korábban megkeresett pénzének kivonásában Ukrajnából, de a háború miatt ez most érthetően elsikkadt, és jelen helyzetben egyelőre bizonytalan az ügy kimenetele – írja az ukrán sajtó.

Lucescu egyébként meglehetősen nehézkesen hagyta el Kijevet. Éjszaka indult el, és a moldovai határig az ötszáz kilométeres út megtétele majdnem egy napba telt neki, a határ előtt pedig öt kilométeres sor fogadta.

Mircea Lucescu szerződése 2024. június 30-ig szól a Dinamo Kijevhez.

Borítókép: Mircea Lucescunak főhet a feje (Forrás: Focus.ua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.