Klopp: Minket egymásnak teremtettek a Liverpoollal

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Liverpool csapatának hívei nem csak a Villarreal szerdai legyőzése miatt ünnepelhetnek, ugyanis a szigetországi klub csütörtök este megerősítette azon értesüléseket, miszerint szerződést hosszabbított sikeredzőjével, Jürgen Klopp-pal.

Magyar Nemzet
2022. 04. 28. 15:51
epa09753440 Liverpool's manager Jurgen Klopp reacts during the English Premier League soccer match between Burnley FC and Liverpool FC at Turf Moor, Burnley, Britain, 13 February 2022 EPA/PETER POWELL EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: EPA/PETER POWELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Középcsapattá vált a Liverpool a 2010-s évek közepére. A 2009 és 2016 közötti időszakban mindössze egyszer végzett Bajnokok Ligája-indulást érő helyen a Premier League-ben, és mindössze egy trófeát szerzett: 2012-ben Ligakupa-győztes lett.

Jürgen Klopp érkezése viszont felébresztette a szunnyadó óriást. A német szakember akkor arra biztatta a klub szurkolóit, ne a múltban éljenek, és kijelentette, kétkedőkből hívekké kell válniuk. Klopp 2015. októberi kinevezésekor nem ígért azonnali sikereket, és bár a bajnokságban mindössze a nyolcadik helyen végzett a vörös alakulattal, valami kezdetét vette Liverpoolban. Ennek jele volt a két finálé (Ligakupa, Európa-liga), ahová Klopp az első idényében eljutott fiaival.

Köszönjük válaszát!

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligája idei kiírását?

  • 54%
  • 46%

 

Az azóta eltelt hat és fél évben szinte minden lehetséges trófeát megnyert a klub (köztük a harminc évig áhított bajnoki címet). Ebben a kiírásban eddig egynél tartanak – februárban a Ligakupa lett az övék –, de még háromért versenyben vannak: a FA-kupában finalisták, május 14-én a Chelsea-vel mérkőznek meg, a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágója előtt kétgólos előnyben vannak a Villarreallal szemben, a Premier League-ben egy pont a hátrányuk a listavezető Manchester City mögött.

Négy jelentős trófeát még egy angol klub sem hódított el egy idényen belül, a Liverpool lehet az első, amennyiben mind a négy fronton célt ér. Az idei eredménylista pedig nemcsak a Vörösök drukkereit villanyozta fel, hanem a jelek szerint Jürgen Kloppot is. 

Az 54 éves menedzserről ugyanis csütörtökön délelőtt olyan hírek jelentek meg, miszerint hajlandó lenne 2024 nyarán lejáró szerződése meghosszabbítására.

Klopp a korábbi nyilatkozataiban folyamatosan azt vetítette előre, hogy kilenc év után, vagyis jelenlegi kontraktusa lejártával otthagyja a Mersey partját, mivel várakozásai szerint nem lesz elég energiája a folytatáshoz. Távozása után egy évig nem is vállalna munkát, minden idejét a családjával töltené. 

Az előző idény pedig csak ráerősített Klopp korábbi elhatározására, a német szakember ugyanis egyre fáradtabbnak érezte magát. A játékosait példátlan sérüléshullám sújtotta, így jó eredmények híján voltak, a pandémia is rányomta a bélyegét Klopp hangulatára, illetve nagyon megviselte, hogy 2021 elején elveszítette édesanyját, és a járványhelyzet miatt nem vehetett részt a temetésen.

 

A jelek szerint azonban Kloppnak sikerült túltennie magát az előző év szenvedésein. A pálfordulásnak pedig rendkívüli módon örülnek Liverpoolban, így a klubot tulajdonló Fenway Sports Group (FSG) igazgatója, Mike Gordon a városba utazott a szerdai, Villarreal elleni BL-mérkőzés idejére, és tartózkodásának egyik legfőbb célja az volt, hogy megbeszélje Klopp-pal, illetve a német ügynökével, Marc Kosickével a lehetséges szerződéshosszabbítás részleteit. A Vörösök vezetőedzőjének döntésében nagy szerepet játszhat, hogy segítői, Pep Lijnders és Peter Krawietz nyitottak-e a folytatásra. 

Klopp ugyanakkor rendkívül elégedett a klub játékospolitikájával. A Liverpool az elmúlt évben több kulcsemberével, köztük Fabinhóval, Trent Alexander-Arnolddal és Virgil van Dijkkal is szerződést hosszabbított, és új futballistákat is igazolt, akikről kijelenthető, hogy beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Elég a januárban érkezett Luis Díaz, esetleg Ibrahima Konaté nevét említeni.

A bejelentés sem váratott sokáig magára

A Liverpool csütörtök este a honlapján erősítette meg a korábbi híreket, miszerint Jürgen Klopp szerződést hosszabbított a klubbal. Az új megállapodás értelmében a német sikeredző 2026-ig marad a Vörösöknél.

– Annyi mindent lehet szeretni ezzel a hellyel kapcsolatban. Már akkor tudtam, mielőtt idejöttem, amikor megérkeztem, akkor még inkább megbizonyosodtam róla, most pedig jobban érzem, mint valaha – lelkendezett Klopp a bejelentést követően. – Mint minden egészséges kapcsolatban, itt is mindkét irányban igaznak kell lennie, hogy a két fél tökéletesen megfelel egymás számára. Az érzés, hogy minket egymásnak teremtettek ezzel a klubbal, volt az oka annak, hogy először idejöttem, és ezért hosszabbítottam meg már korábban is a szerződésem. A mostani hosszabbítás kicsit más tészta, mivel már hosszú ideje a klubhoz tartozom. Fel kellett tenni a kérdést magamnak: jó lesz az a Liverpoolnak, ha tovább maradok? Leültünk a két asszisztensemmel, Pep Lijndersszel és Pete Krawietzcel, és arra jutottunk, hogy igen!

 

Borítókép: Jürgen Klopp (Fotó: EPA/Peter Powell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.