Legendás csúcs meghódítására indult a magyar hegymászó

Varga Csaba másodszor is célba vette a Kancsendzöngát. A nagyváradi építész 2018-ban egyszer már megpróbálkozott a Föld harmadik legmagasabb hegycsúcsának a meghódításával. Ez lehet a jelen legnevesebb magyar hegymászójának a hatodik nyolcezrese. Miként korábban valahányszor, Varga Csaba ezúttal is pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül kívánja véghez vinni a küldetését.

Magyar Nemzet
2022. 04. 14. 12:40
Forrás: Hazajáró
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ma élő legsikeresebb magyar hegymászó, Varga Csaba ezúttal a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a 8586 méteres Kancsendzönga megmászását tűzte ki célul. A Himalájában, Nepál és India határán fekvő hegycsúcsot a nagyváradi építész, mint minden alkalommal, ezúttal is tiszta mászással, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül próbálja elérni.

– 2018-ban már jártam a hegyen, közel a csúcshoz, de az extrém hideg akkor megakadályozott az elérésében, talán még nem voltam teljesen felkészülve a meghódítására. Most viszont tapasztaltabban több esélyem van a sikerre, hogy én legyek az első magyar, aki eléri a Föld harmadik legmagasabb csúcsát és épségben vissza is tér a hegyről – beszélt az előzményekről és a céljáról a nagyváradi alpinista, civilben építész.

Varga Csaba eddig öt nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg: 2013-ban a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak, 2017-ben a Manaszlu, 2019-ben a Gasherbrum I, 2021-ben pedig a Dhaulagiri tetején lobogtatta meg a Nagyvárad feliratú magyar zászlót. A Kancsendzönga mellett megpróbálkozott egy éve már a Mount Everest meghódításával is, amiben a lavinaveszély akadályozta meg.

Varga Csaba csütörtök este száll fel az Isztambulba tartó gépre, onnan repül Katmanduba. Április huszadika körül érheti el az alaptábort, a csúcstámadással várhatóan május közepén próbálkozik.

Az expedícióról a médiapartner Hazajáró rendszeresen beszámol a Facebook-oldalán.

Íme, az előkészületekről, a tavalyi expedíciókról készített film, amit Varga Csaba maga forgatott és vágott is egy nagyváradi barátjával.

Borítókép: Varga Csaba elszántan indult útnak (Fotó: Hazajáró)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.