Minimális előnyt harcolt ki a kézilabda-válogatott az izraeli vb-selejtezőn

A magyar férfi-kézilabdaválogatott a szünetben még egygólos hátrányban volt, a végén egy góllal nyert Tel-Avivban a vb-selejtező mérkőzésen. Pedro Rodríguez és Hanusz Egon kivételével a többiek átlagos teljesítményt nyújtottak. A visszavágót szombaton Tatabányán játsszák.

2022. 04. 13. 19:35
Pedro Rodríguez a szélről próbálkozott Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három kulcsembere, és nélkül felálló magyar férfi-kézilabdaválogatott Izrael ellen játszott selejtezőt a 2023-as svéd, lengyel közös rendezésű vb-n való részvételért. 

A tel-avivi kezdésnél alaposan beragadt a magyar válogatott, 3-0-s villámrajttal indított Izrael a tel-avivi vb-selejtezőn, Chema Rodríguez szövetségi kapitány első tétmérkőzésén. A Szita, Hanusz, Ancsin belső hármassal kezdett a magyar válogatott, de az első percekben csak nézte, hogy a villámgyors izraeliek miként cincálják szét a magyar védelem jobb oldalát.

Ancsin, Szita, Pedro és Topic góljával éledezett a magyar válogatott, majd a hetedik perc végén Balogh Zsolt hétméteresből egyenlített. A magyar válogatott támadásban a bal oldalt erőltette, az ellenfél pedig épp a másik szárnyon érezte, hogy lehet keresnivalója. Hanusz Egon ez váratlan, de annál látványosabb egyéni akció végén megszerezte a vezetést, sőt Balogh értékesített hetese a kétgólos előnyt jelentette volna, de a balkezes lövő hibázott.

Ezzel együtt a forgatókönyv lényegében megváltozott az első tíz perchez képest: nem Chema Rodríguez csapata loholt az ellenfele után, hanem éppen fordítva. Egy góllal mindig sikerült meglépni, de a negyedóra alatt kapott kilenc gól nem nézett ki jól. Úgy főleg nem, hogy Mikler Roland háromszor védett a kapuban.

Hanuszt pihentette a kapitány, őt Fazekas Gergő váltotta az irányító poszton. Nem ez volt a gond: inkább az, hogy szűk húsz perc játék után Izrael visszavette a vezetést, a gólt a Miklert váltó Székely Márton kapta. További frissítéseket eszközölt a belső posztokon Chema Rodríguez: Bodó és Balogh volt a két átlövő. Nem alakultak jól a dolgok, Izrael két góllal lépett meg, amikor már Topic is pihenőt kapott, őt Szöllősi Szabolcs váltotta. 

A félidő egy gólos hazai előnnyel zárult.

A folytatás: zsinórban két magyar találattal sikerült visszavenni a vezetést, de elég volt egy-két védelmi megingás, pont olyan, mint az első harminc percben, és Izrael visszavette a vezetést. Lumbroso és Cohen játékával szemben nem találták az ellenszert a védőink. Chema Rodríguez visszavezényelte az alapcsapatát a pályára. Támadásban kicsit esett a magyar válogatott játékának a színvonala, de a nagyobb baj a védekezéssel volt. 

Sidi kínai figurából szerzett góljával a meccs során először három góllal vezetett a hazai csapat. Nem omlott össze a magyar válogatott: két Pedro- és egy Szita-gól után egy percen belül sikerült az egyenlítés. Hanusz Egon villanásával újra magyar előny állt az eredményjelzőn. 

Székely helyett Mikler tért vissza a magyar kapuba, nem ezen múlott, hanem a ráncba szedett védekezés hatékonyságán a két gólos magyar előny. Az utolsó tíz perc elején a három gólos előnyért támadhatott a magyar válogatott, és a csapat szellemi vezére, Hanusz Egon nem is hibázott. 

A hajrára egy gólra visszakapaszkodott, Chema Rodríguez időkéréssel próbálta rendezni a sorokat. Támadásban nagyjából ültek a kapitány elképzelései, de a védekezés továbbra is hagyott némi kívánnivalót maga után. Topic és Bodó Richárd visszaállította a háromgólos előnyt.  

A záró két percben egy csapásra megint szoros lett a meccs, feljött egy gólra Izrael, Győri Mátyás hétméterest hibázott. A döntetlenhez megvolt a lehetősége a hazaiaknak, de Mikler a kapu fölé tolt egy középre tartó lövést.

A magyar válogatott egy góllal, 33-32-re győzött, a visszavágót szombaton Tatabányán játsszák.
 

Férfikézilabda-vb-selejtező, Tel-Aviv: Izrael–Magyarország 32-33 (18-17). 

Borítókép: Pedro Rodríguezt megpróbálta sokszor foglalkoztatni a magyar válogatott (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.