Alonso mindenkit meghökkentett, Leclerc a mezőny végén

A zajló Formula–1-es versenyhétvégén eddig parádézó Max Verstappen szerezte meg a pole pozíciót Kanadában, míg meglepetésre a szintén kiváló formában versenyző Fernando Alonso lett a második. Carlos Sainz indulhat a harmadik rajtkockából vasárnap, de csapattársa, Charles Leclerc csak a mezőny végéről kezdheti meg a montréali futamot.

Magyar Nemzet
2022. 06. 18. 23:22
F1 Grand Prix of Canada - Qualifying
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 18: Fernando Alonso of Spain driving the (14) Alpine F1 A522 Renault in the wet during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 18, 2022 in Montreal, Quebec. Clive Rose/Getty Images/AFP (Photo by CLIVE ROSE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hozott meglepetést a pénteki nap Montréalban, mindkét szabadedzésen a címvédő és listavezető (Red Bull) végzett az élen. Szombaton azonban megérkezett az eső, és megkavarta a kártyákat, a harmadik tréninget Fernando Alonso (Alpine) nyerte Pierre Gasly (Alpha Tauri) és Sebastian Vettel (Aston Martin) előtt. Az élmenők közül Sergio Pérez (Red Bull) érte el a legjobb köridőt, ami a nyolcadik helyre volt elég, Verstappen a kilencedik, Carlos Sainz (Ferrari) a tizedik, míg Charles Leclerc (Ferrari) mindössze néhány kör megtétele után az utolsó, azaz a huszadik lett. 

Utóbbi átmenetileg hozzászokhat ehhez a pozícióhoz, ugyanis az időmérőn elért eredményétől függetlenül motorcseréje miatt a vasárnapi nagydíj rajtrácsának a végére sorolják.

Az időmérő kezdetére sem száradt még fel a pálya, így a pilóták esőgumikon vágtak neki az edzésnek. Meglepetést azonban nem tartogatott az első szakasz, Verstappen volt a leggyorsabb, és Pierre Gasly (Alpha Tauri), Vettel (Aston Martin), Lance Stroll (Aston Martin), Nicholas Latifi (Williams), valamint Cunoda Juki (Alpha Tauri) esett ki.

A Q2-ben Alex Albon (Williams) és Pérez is falba állította az autóját. A mexikói versenyző számára véget is ért a kvalifikáció, ráadásul a balesete miatt rövid időre megszakadt az időmérő, amíg helyreállították az eltalált falat. A szakaszt ismét Verstappen nyerte, Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Albon, Pérez, Lando Norris (McLaren) és Leclerc búcsúzott – utóbbi két pilóta mért kör megtétele nélkül.

Az utolsó szakaszban George Russell (Mercedes) egyedüliként tett egy próbát a száraz abroncsokkal, de erre kis híján ráfázott, mivel kicsúszott. Végül az egész hétvégén parádézó Verstappen és Alonso szerezte meg az első két helyet Kanadában, míg Sainz és (Mercedes) foglalhatja el a második sort a rajtrácson.

A futam vasárnap 20 órakor kezdődik.

A teljes rajtrács: 

1. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)
2. sor:
Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
3. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Mick Schumacher (német, Haas)
4. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
George Russell (brit, Mercedes)
5. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
6. sor:
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
7. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Lando Norris (brit, McLaren)
8. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)
9. sor:
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)
10. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

 

Borítókép: Fernando Alonso az időmérő edzésen Kanadában (Fotó: CLIVE ROSE / GETTY IMAGES/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.