Igazi szívember: 323 milliót sem sajnált erre a Bayern sztárigazolása

Megvalósult a közel egy hónapja beharangozott transzfer: a német bajnok Bayern München leigazolta a Liverpool ászát, Sadio Manét. A szenegáli futballista nem csak a pályán nyújt remek teljesítményt, gyakran bizonyítja, hogy nem felejtette el, honnan jött.

Magyar Nemzet
2022. 06. 22. 16:26
Bayern Munich present new signing Sadio Mane
epa10027688 Sadio Mane speaks at a press conference during his presentation as a new signing for Bayern Munich, Munich, 22 June 2022. The Senegalese international left Liverpool FC after six years to join the German champions on a three-year contract. EPA/MARTIN DIVISEK Fotó: MARTIN DIVISEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bayern München szerdán hivatalosan bejelentette, amit hetek óta rebesgettek, vagyis megvásárolta Sadio Manét a Liverpooltól. A bajor klub 27,5 millió fontot fizetett ki a Vörösöknek az angoloknál 269 tétmérkőzésen 120 gólt termelő futballistáért (bónuszokkal együtt később további 7,5 millió fonttal emelkedhet az összeg). Mané 2025-ig kötelezte el magát a Bayernhez, és a hírek szerint lukratív szerződést írt alá, a többszörösét fogja keresni a Liverpoolnál megkapott fizetéséhez képest.

Az afrikai szélső pályafutása legjövedelmezőbb szerződésével bebiztosíthatja a maga jövőjét, ugyanakkor eddigi tevékenységét tekintve, feltehetően a keresetét nem csak magára fogja költeni. A harmincéves játékos ugyanis nem felejtette el, honnan jött, első próbajátékát öreg és lyukas cipőkben, „nem megfelelő” rövidnadrágban játszotta, emiatt kinézték őt maguk közül a társai. Ez viszont nem akadályozta meg Manét, hogy megvillantsa tehetségét. Később, amikor a csillaga egyre feljebb ívelt, folyamatosan támogatta hazája, Szenegál, illetve szülőfaluja, Bambali lakóit.

Az infrastruktúra fejlesztésére több mint 700 ezer fontot (323 millió forint) költött, iskolát, kórházat, benzinkutat és postát építtetett. A község családjait emellett havi 60 fonttal (közel 28 ezer forint) támogatta, a helyi középiskolában legjobban teljesítő diákokat pedig 350 fonttal (nagyjából 161 ezer forint) jutalmazta. Az iskoláknak laptopokat és sportfelszerelést adományozott, valamint a 4G-s internethálózat kiépítését is segítette.

Munkája gyümölcsét folyamatosan a figyelme alatt tartotta, gyakran hazalátogatott. A közelmúltban az eső és a sár sem zavarta, egy gálameccsen magára húzta a stoplist, ott játszott, ahol annak idején megismerkedett a futballal.

Honnan ered ez az adományozó kedve? Ezt maga Mané magyarázta meg 2019-ben, amikor egy törött telefonnal a kezében fotózták le, és a szurkolók ezt látva nem értették, a jól kereső sportoló, miért nem cseréli le a hibás készüléket.

– Miért lenne szükségem tíz Ferrarira, húsz gyémánttal kirakott órára és két magánrepülőre? Milyen segítséget jelentene az a Föld többi lakójának? Én éheztem, a földeken dolgoztam, mezítláb játszottam, és nem jártam iskolába. Most lehetőségem van arra, hogy segítsem az embereket – mondta alázatosan. – Nincs szükségem a luxuscikkekre. Inkább azt szeretném, ha a honfitársaim is részesülhetnének abból, amit az élet nekem adott.

Borítókép: Sadio Mané a bemutatása utáni sajtótájékoztatón (Fotó: EPA/Martin Divisek)

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.