Nem élt a lehetőséggel a Körmend, az ötödik meccs dönt az aranyéremről

A férfikosárlabda-bajnokság döntő párharcában hatalmas lehetőség előtt állt a Körmend: 2-1-re vezetve hazai győzelemmel megfoszthatta volna a címvédéstől a szombathelyi Falcót. Ez a bravúr azonban nem jött össze, a harmadik negyedben összeomlott a csapat támadásban, a vendégek ezzel a győzelemmel visszavették a pályaelőnyt, és vasárnap este az ötödik találkozón dől el Szombathelyen az aranyérem sorsa.

2022. 06. 24. 20:48
null
Körmend 20220624 Kosárlabda OB1 döntő 4. mérkőzés Körmend Falco Foto Szabó Miklós Nemzeti SportBudapest Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármi is lett volna az eredmény, a Körmend már nagyon sokat köszönhet a Falcónak. A szombathelyi csapat a hátunk mögött hagyott évadban rendkívül jól szerepelt a Bajnokok Ligájában, és ezért a nemzetközi szövetség úgy döntött, a magyar bajnok alanyi jogon ott lesz a főtáblán, a második helyezett pedig selejtezőket játszhat ezért. Ez igen nagy előrelépés, és a bajnoki döntő állása szerint a negyedik meccs előtt úgy látszott, a Falco a Körmendnek kaparta ki a gesztenyét.

 

 

A Vas megyei párharcban ugyanis a körmendiek elvették a szombathelyiek pályaelőnyét, 2-1-re vezettek, és így a képlet egyszerű volt: ha hazai környezetben nyernek, akkor bajnokok. Két roppant fáradt csapat párharca volt ez, a korábbi meccsek színvonala bőven hagyott maga után kívánnivalót, de a küzdelem hevessége, a sok izgalom bőven kárpótolta ezért a sportág szerelmeseit.

A Falco játékosai hangoztatták, hogy nincs pánik, tudják, mit kell tenniük ilyen nehéz helyzetben, de rengeteg hibával kezdték a meccset. Az volt a szerencséjük, hogy a házigazda sem brillírozott, így nyolc percig vezettek, akkor viszont a Körmend egy 7-0-s rohanással fordított, majd Ferencz Csaba tripláinak köszönhetően el is húzott öt ponttal, majd 22-21-gyel zárta az első negyedet.

 

Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Fej fej mellett haladt egymással a két csapat, és ezúttal sem a szép kosárlabda jellemezte a találkozót, hanem a fogcsikorgató küzdelem. Minden labdáért és pontszerzési lehetőségért hatalmas harc zajlott, a Falcón lendített Perl Zoltán két hárompontosa, de a Körmend jó védekezéssel és „apró” pontokkal tartotta magát. A hazai csapatból Maliek White, a vendégeknél Váradi Benedek és Perl Zoltán vitte a prímet a dugig tömött csarnokban, és a nagyszünetben 40-37-re vezetett a Szombathely.

Egy ideig nem változott a kép a harmadik negyedben sem, ám 25. perc után összeszedettebbé vált a Falco, és Váradi Benedek, Benke Szilárd, valamint Keller Ákos tripláival meglódulva tizenkilenc pontos előnyre tett szert. Ez mélypont volt a Körmend játékában, különösen a támadásoknál vált tanácstalanná, az ellenfele egész egyszerűen állva hagyta. Lefagyott a hazai csapat, az egy negyed alatt dobott hét pont nagyon kevés volt az üdvösséghez.

 

Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

 

A címvédő 62-44-es vezetéssel fordult rá az utolsó tíz percre, és a Körmendnek szinte csodát kellett volna tennie a fordításhoz. Ehhez képest továbbra sem jöttek be a triplái, a Falco felhizlalta húszra is a különbséget, de ezután úgy tűnt, van esély a csodára. Maliek White kosaraival felzárkózott a házigazda tíz pontra, ekkor a vendégek kerültek gödörbe. Perl Zoltán ekkor nem játszhatott, mert vérzett, és ápolni kellett, ám ennek ellenére átesett a holtponton a csapata, és az utolsó perceket okos játékkal hozva megnyerte a mérkőzést. Ez azt jelenti, hogy vasárnap este 18.30 órakor ötödik találkozó dönt a bajnoki cím sorsáról.

Váradi Benedek, a Falco csapatkapitánya: – A támadásban nem voltunk jók, de a védekezésünk működött, hiszen 62 ponton tartottuk a Körmendet a saját csarnokában, ami nagyon nagy fegyvertény. A fáradtság miatt csökkent az összpontosításunk, ezért nem ültek a távoli dobások, de most jön az ötödik, mindent eldöntő mérkőzés Szombathelyen, és hazai pályán muszáj megvédenünk a bajnoki címünket.

Férfi bajnoki döntő: Egis Körmend–Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 62-77 (22-21, 15-19, 7-22, 18-15)


Borítólép: Perl Zoltán ezúttal 15 ponttal járult hozzá a Falco győzelméhez (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.