Véget ért az ukrán álom, Wales egy öngóllal ott van a katari vb-n

Utolsó európai országként Wales lesz ott a katari labdarúgó-világbajnokságon. Az erről döntő pótselejtezőt az ukrajnai háborúra való tekintettel halasztották mostanra márciusról. Az ukránok szerdán Skóciát még legyőzték az első fordulóban, de négy napon belül sok volt nekik a második „döntő”. Andrij Jarmolenko öngólja döntött, Wales hazai pályán 1-0-ra nyert.

Magyar Nemzet
2022. 06. 05. 19:56
null
FBL-WC-2022-EUR-QUALIFIER-WAL-UKR Fotó: PAUL ELLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A walesi és az ukrán válogatott papíron egy kategória. A világranglistán kevesebb mint tíz hely választja el a két csapatot egymástól (Wales a 18., Ukrajna a 27.), a Transfermarkt keretértékei alapján pedig a cirka 70 millió eurós különbség sem számít jelentősnek (Wales 143, Ukrajna 215 milliót ér).

A világbajnoki szereplésről döntő pótselejtezőn a hazai pálya Wales mellett szólt. Ugyanakkor a Skócia ellen Glasgow-ban aratott szerdai győzelem, a háború miatt a világ minden irányából kapott együttérzés és a felfokozott érzelmi állapot a tűzben edzett ukránok malmára hajtotta a vizet.

A sorsdöntő kérdés az ukránok fizikai állapota volt. Mivel az ukrán bajnokság, amelyben a válogatott keret nagy része játszik, a háború miatt teljesen leállt, Olekszandr Petrakov csapatának jelentős hányada meccshiánnyal küzdött. Ez Skócia ellen kiütközött, hetven perc után elerőtlenedett Ukrajna, amely az addig kiharcolt előnyének köszönhette a továbbjutást.

Mindössze négy nappal később azonban újabb döntő várt Olekszandr Zincsenkóékra. A Manchester City sztárja előre megmondta: ha nem sikerül Cardiffban is nyerni, a glasgow-i diadal semmit sem ér.

Az ukránok ugyanarra építettek, mint Skócia ellen: a meccs elején nekirontottak az ellenfélnek. Zincsenko már a harmadik percben a kapuba talált egy messzi szabadrúgásból, de a játékvezető visszafújta, mert sípszó előtt lőtt.

Nagy volt a küzdelem Fotó: Paul Ellis

Az első negyedórában ukrán sortűz alá vették a walesi kaput, de aztán a hazaiak feljebb tolták a védekezésüket, aminek hatására kiegyenlítettebb lett a játék. 

A 34. percben Wales meg is szerezte a vezetést: Gareth Bale lőtt középre egy szabadrúgást, a labda megpattant Andrij Jarmolenkón, az ukrán csapatkapitány lényegében öngólt vétett.

A félidei 1-0-s walesi vezetés az ellentettje volt ukrán szempontból a skóciai forgatókönyvnek. A folytatás sem sikerült hasonlóan. Glasgow-ban a második félidő elején betalált Ukrajna, és most is lett volna esélye erre, de a walesi Wayne Hennessey kapus bravúros védése után Roman Jaremcsuk öt méterről képtelen volt a kapuba találni.

A fáradság Skóciához képest korábban, már a hatvanadik perc után lecsapott az ukránokra. Wales irányította a játékot, kontrollálta a meccset, közel járt a második gólhoz is, de végül nem volt szüksége rá:  az 1-0-s eredmény megőrzése katari vb-szereplést ér Bale-éknek.

Wales 1958 óta először vesz majd részt a világbajnokságon, Ukrajna viszont 2006 után nem jutott ki a második tornájára.

Vb-pótselejtező: Wales–Ukrajna 1-0 (1-0), Cardiff, gólszerző: Jarmolenko (34. – öngól).

Borítókép: Gareth Bale ünnepli a walesi gólt, amely katari vb-szerepést ért (Fotó: Paul Ellis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.