Ukrajna sebzett vadként küzdött, és nagy lépést tett a vb felé

Az utolsó európai hely a tét a katari labdarúgó-világbajnokság mezőnyében a háború miatt márciusról mostanra elhalasztott pótselejtezőn. A hányatott sorsú ukrán válogatott teljesen elkészült az erejével az első meccs végére szerda este, de megérdemelt, 3-1-es győzelmet aratott a gyenge skótok otthonában, és vasárnap Wales ellen játszhat a vb-részvételért.

Magyar Nemzet
2022. 06. 01. 22:40
775818237
Ukraine's midfielder Andriy Yarmolenko is mobbed by teammates after scoring the opening goal during the FIFA World Cup 2022 play-off semi-final qualifier football match between Scotland and Ukraine at Hampden Park in Glasgow, Scotland on June 1, 2022. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP) Fotó: AFP/ANDY BUCHANAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érzelmekkel teli mérkőzés vette kezdetét a Hampden Parkban, ahol a 24 év után az első vb-szereplésükre áhítozó skótok mellett sok ukrán szurkoló is helyet foglalt a lelátón. Nekik, ahogy azt a Manchester City sztárja, Olekszandr Zincsenko is elmondta a mérkőzés előtt, az országukban dúló háború miatt ez a találkozó most sokkal többről szól, mint a katari tornára való eljutásról.

A skót csapatkapitány, a Liverpool játékosa, Andrew Robertson beszélt a vívódásaikról, miszerint ők is óhajtanák Ukrajna szimbolikus sikerét, de mégiscsak jobban szeretnének ők maguk kijutni a vb-re. Ez utóbbi gondolatból sokáig semmi sem látszott a meccsen:

az ukránok harcoltak, ahogy arra számítani lehetett, de a skótok, mintha feltartott kézzel mentek volna ki a pályára.

Már a nyolcadik percben jelezték a vendégek, hogy nagy dolgokra készülnek. Cigankov előzte meg a védőjét, majd tüzelt, a lövése veszélyesen csapódott a léc alá, de Craig Gordon nagyot védett.

775818237
Ukránok a lelátón Fotó: AFP/ANDY BUCHANAN

A 39 éves kapusról szólt az első félidő. Sokáig pozitív, aztán negatív értelemben. Gordon a 17. percben már a második bravúrját mutatta be, ekkor Andrij Jarmolenko ziccerét fogta ki. Három perccel később újabb nagy helyzet adódott az ukránok előtt, ezúttal Roman Jaremcsuk lépett ki a skót védők közül, de Gordon kivetődve elütötte a lábáról a labdát.

S milyen a kapussors? Az első félórában Gordon egy személyben tartotta meccsben a gyenge skótokat, aztán a 33. percben nagyot hibázott az ukránok vezető gólja előtt.

Az Atalanta középpályása, Malinovszkij hosszú indítással próbálkozott, a skót védők mögé belőtt labdára kijött a kapujából Gordon, aki ahelyett, hogy határozottan takarított volna, megtorpant, nem mert a tizenhatoson kívül játékba avatkozni. Így Jarmolenko lecsapott a labdára, melyet gyönyörű mozdulattal vett át, majd leheletfinom emeléssel Gordon fölött az üres kapuba lőtt – 0-1.

Scotland vs Ukraine
Jarmolenko vezér volt Fotó: MTI/EPA/Robert Perry

Teljesen megérdemelt ukrán előnnyel vonultak szünetre a csapatok, és a szünet után a vendégek gyorsan le akarták zárni a meccset. A 49. percben egy jobboldali beadás után Jaremcsuk a hosszúról visszafejelte a labdát a rövid alsóba, a skót védők csak asszisztáltak a mutatványhoz – 0-2.

A hazai együttes mentálisan összeomlott, lényegében esély sem volt a skót gólra. Így ment ez a 67. percig, amikor a mérkőzés első valamire való skót helyzete alakult ki. Egy alapvonal közeléből élesen a kapu felé lőtt labdát az ukrán Buscsan kapus nagyon rossz helyre, középre ütötte, John McGinn azonban ajtó-ablak helyzetben mellé fejelte a labdát.

Az elmúlt egy hónapban Szlovéniában edzőtáborozó Ukrajna, melynek sok játékosa idén lényegében nem is futballozott a háború okán berekesztett ukrán bajnokság miatt, elfáradt a hajrára. 

Jöttek a cserék, köztük a Ferencváros szélsője, Olekszandr Zubkov is a 78. percben, ő Jarmolenkót váltotta.

Egyre inkább érett a skót gól, ami a 79. percben megérkezett, de ehhez az egyre többet bizonytalankodó Buscsan kapus kellett. Először egy beadást rosszul öklözött ki, a labda McGregor elé került, aki borzasztó gyengén kapura lőtt, Buscsan azonban lepkézett, így a labda eljutott a gólvonal mögé – 1-2.

A skótok kitámadtak, Ukrajna a 95. percben ezt kihasználva lezárta a meccset, Dovbik adta meg a kegyelemdöfést a skótoknak. Az ukránok 3-1-es győzelmet arattak Glasgow-ban, és készülhetnek a Wales elleni, már közvetlenül a vb-szereplésről döntő második fordulóra Cardiffban. Kérdés, mennyi ereje maradt az érzelmileg és fizikailag kizsigerelt csapatnak.

Vb-pótselejtező: Skócia–Ukrajna 1-3 (0-1), Glasgow, Hampden Park, gólszerzők: McGregor (79.), illetve Jarmolenko (33.), Jaremcsuk (49.), Dovbik (95.).

Borítókép: Ünnepelnek az ukrán játékosok (Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.