Már a Holdat veszik célba a Balaton-átúszás résztvevői

Idén július 23-án rendezik meg Révfülöp és Balatonboglár között a Lidl Balaton-átúszást, amelyre a negyvenedik alkalommal kerül sor. Összesen már több mint egymillió kilométert úsztak a rendezvény története során a résztvevők, a pályacsúcsokat olimpiai érmes nyíltvízi úszóink, Rasovszky Kristóf és Risztov Éva tartják.

2022. 07. 14. 15:57
RASOVSZKY Kristóf
Vizes vb 2022 – Készülnek a magyar nyíltvízi úszók a világbajnokságra Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az a budapesti La Vida rendezvényházban csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón kiderült, már több mint 7500 előnevezés érkezett az idei Lidl Balaton-átúszásra. A férfiak és a nők között egyaránt 85 éves a legidősebb vállalkozó.

Ha az időjárás lehetővé teszi, július 23-án 8 óra és 12.30 között sávosan rajtoltatják el az indulókat révfülöpi labdarúgópályától, a cél pedig a balatonboglári Platán strand lesz. A tartaléknapok július 24., 30., 31., valamint augusztus 6., 7., 13., és 14. lesznek. A megrendezésről két nappal az esemény előtt adnak tájékoztatást a szervezők az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Balatoni Vízi Rendészettel folytatott egyeztetés alapján.

Ahogy a korábbi években, úgy a klasszikus 5,2 kilométer mellett idén is rendeznek féltávot, amelynek a 2,6 kilométerét a Balatonbogláron kialakított pályán tehetik meg az úszók. Emellett SUP-pal is lehet teljesíteni az 5,2 kilométeres Révfülöp–Balatonboglár-távot.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Révfülöp országgyűlési képviselője elmondta, hogy akárcsak Budapest, a Balaton is fontos találkozási pont a magyarok életében.

– Sokan a Balatonnál töltik a hétvégéiket, akár az egész szabadságukat, ezáltal a Balaton szezonális identitással összeköti az embereket. Balaton-átúszónak lenni hasonló kötelék a résztvevők között, ami az aktívabb Magyarország lehetőségét erősíti – fogalmazott Navracsics Tibor.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, sokszoros a Balaton-átúszó is az egészségmegőrzés szerepét hangsúlyozta:

A kormány célja, hogy Magyarország 2030 környékére Európa leginkább élhető országai közé kerüljön, aminek fontos része a fizikai, egészségügyi és mentális állapot javítása. A Balaton-átúszás unikális rendezvény, én nem tudok róla, hogy egy ekkora tavat, ilyen sok ember, szervezett, biztonságos körülmények között máshol átúszhatna.

Hatodik éve a Lidl Magyarország a Balaton-átúszás névadó szponzora, és a vállalat képviseletében Tőzsér Judit kommunikációs vezető is az egészségtudatosság fontosságáról beszélt.

– Elhivatottak vagyunk az egészséges életmód népszerűsítése mellett, hosszú évek óta azon dolgozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a táplálkozással kapcsolatos egészségtudatosság fontosságára. E törekvéseinkkel összhangban köteleztük el magunkat a Balaton-átúszás mellett – árulta el Tőzsér Judit.

Az első Balaton-átúszást 1979-ben rendezték meg, azóta mindössze négyszer fordult elő, hogy nem tudták megtartani a versenyt. 

Eddig összesen 1 079 816 kilométert úsztak a verseny résztvevői, azaz csaknem háromszor tették meg a Föld–Hold-távolságot. A legtöbben 2003-ban indultak, akkor 10 419-en szelték át hazánk legnagyobb tavát. Az első két alkalommal még kevesebb mint négyszázan vállalták ezt a kihívást, azóta igazi tömegsportrendezvény lett belőle.

A pályacsúcsot a férfiak és a nők között egyaránt olimpiai érmes nyíltvízi úszók tartják. A férfiaknál a tavalyi tokiói ötkarikás játékokon ezüstérmes (57:00), a nőknél pedig a 2012-es londoni olimpián bajnok Risztov Éva (1:00:58).

Ez a verseny elsősorban nem győzelemről, hanem a részvételről szól a legtöbb induló számára, s a szervezők is a biztonságra helyezik a legnagyobb hangsúlyt. Több mint ezer szervező és kétszáz hajóegység garantálja az úszók biztonságát a vízi rendőrséggel és a vízimentőkkel együttműködve.

Borítókép: Rasovszky Kristóf, a Balaton-átúszás férfi rekordere edzés közben (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.