Märcz Tamás távozik, a Fradiból érkezik az utódja

Märcz Tamás állásába kerüt a magyar férfivízilabda-válogatott kudarca, a hazai rendezésű világbajnokságon elért csupán hetedik helyezés. A Magyar Vízilabda-szövetség az elnökség hétfői ülése után közös megegyezéssel felbontotta a szövetségi kapitány szerződését. Märcz utódjaként Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője az egyetlen potenciális jelölt. Akár vele, akár mással, a csapatra még idén újabb komoly feladat vár, augusztus 29-én kezdődik Splitben az Európa-bajnokság.

Magyar Nemzet
2022. 07. 18. 16:17
Varga Zsolt Forrás: Balogh László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Märcz Tamás vezetésével a magyar férfivízilabda-válogatott a hetedik helyen végzett a hazai rendezésű világbajnokságon. A szereplést mindenki kudarcként értékelte, de a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnöksége állítólag megosztott volt, hogy felmentse-e a tisztségéből a szövetségi kapitányt.

A budapesti vb-t követően az MVLSZ elnöksége azon nyomban egyeztetett a szövetségi kapitánnyal, és vele egyetértésben úgy határozott, hogy a 2024-es párizsi olimpián való eredményes szerepléshez a tervezettnél gyorsabb ütemű megújulásra van szükség, hogy megfelelő választ tudjunk adni a nemzetközi színtér változásaira. 

Akkor még nem lehetett tudni, hogy ezt a munkát Märcz Tamásra bízza-e a szövetség vagy új kapitánnyal vág neki a párizsi felkészülésnek. Hétfői ülésén az elnökség végül úgy határozott, hogy felbontja – formailag közös megegyezéssel – Märcz Tamás szerződését.

Vári Attila, a szövetség elnöke a döntést azzal indokolta, hogy a sportág kiemelkedően eredményes múltja és hungarikumjellege következtében az elvárások is magasabbak – ami más sportágakban elismerésre méltó, az a vízilabdában már magyarázkodásra adhat okot.

Az öt és fél éven keresztül szövetségi kapitányként dolgozó Märcz Tamás a 2022-es budapesti világbajnokságon elért hetedik helyezése ellenére a magyar vízilabdasport egyik legsikeresebb szakvezetőjének mondhatja magát, amelyért az elnökség elismerését és köszönetét fejezte ki.

A Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége következő, szerdai ülésén foglalkozik a férfiválogatott szövetségi kapitányi posztjának betöltésével.

Úgy tudjuk, egyetlen potenciális jelölt van a tisztségre, mégpedig az FTC vezetőedzője, aki az elmúlt években sikert sikerrre halmozott a Fradival, 2019-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Varga Zsolt játékosként tagja volt a 2000-ben Sydneyben olimpiai bajnok csapatnak. Csakúgy, mint Märcz Tamás. Akinek pedig Benedek Tibor volt az elődje. Kemény Dénes csapatának klasszisai tehát egymást váltják a kapitányi tisztségben.

A válogatottra – nem csak a férfira, a nőire is – még idén újabb komolya feladat vár, augusztus 29-én kezdődik Splitben az Európa-bajnokság, amire hamarosan meg kell kezdeni a felkészülést.

Borítókép: Varga Zsolt már bizonyított a Fradival (Fotó: Balogh László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.