Megforgatta a kést az atlétikai szövetség az oroszokban

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) bejelentette a világbajnokság pénzdíjait. Az ukrán magasugró, Jaroszlava Mahucsih is esélyes arra, hogy az egyéni győzteseknek járó hetvenezer dollár üsse a markát, miután a számot az elmúlt években uraló Marija Laszickene oroszként nem versenyezhet Eugene-ban.

2022. 07. 15. 9:46
Mariya Lasitskene
Athletics - Olympics: Day 15
TOKYO, JAPAN - AUGUST 07: Mariya Lasitskene of Team ROC and Yaroslava Mahuchikh of Team Ukraine pose with their nations' flags after taking gold and bronze in the Women's High Jump final on day fifteen of the Tokyo 2020 Olympic Games at Olympic Stadium on August 07, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Michael Steele/Getty Images) Fotó: Getty Images/Michael Steele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden számban az első nyolc helyezett díjazza a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a július 15. és 24. között az egyesült államokbeli Eugene-ban zajló világbajnokságon. Az egyéni aranyéremért hetvenezer dollár (28,3 millió forint) jár, a váltókban győztes csapat tagjai nyolcvanezer dolláron osztozhatnak.

Igazán megéri világcsúcsot dönteni a világbajnokságon, ezért ugyanis további százezer dollár ütheti a sportoló markát.

Orosz sportolóknak biztosan nem jut a közel 8,5 millió dolláros összdíjazásból, ugyanis ők és a fehéroroszok nem vehetnek lesz a vb-n az ukrajnai háború miatt. A pénzdíjakról szóló közleményben pedig a WA meg is forgatta a kést az oroszokban.

Az orosz szövetségre a doppingolás miatt kiszabott büntetés biztosította az alapot, hogy nagyobb pénzdíjat fizethessünk a mostani világbajnokságon és jövőre Budapesten is.

Az atlétikai szövetség a legszigorúbban eljáró sportági testületek közé tartozott az orosz állami támogatású doppingprogrammal szemben, a 2017-es és a 2019-es világbajnokságon is csak semleges színekben indulhattak orosz atléták, akiknek részletes szabályok alapján kellett bizonyítaniuk, hogy nem hozhatók összefüggésbe tiltott szerekkel. Idénre összesen hetvenhárom orosz atléta kapott engedélyt, hogy nemzetközi versenyeken induljon, ám a vb-ről ők is lemaradnak.

A háború miatt különösen a női magasugrás lett volna feszült versenyszám. A legutóbbi két vb-n és a tokiói olimpián is az orosz Marija Laszickene nyerte ezt a versenyszámot, de valamennyi alkalommal volt ukrán dobogós is: 2017-ben Julija Levcsenko, 2019-ben Jaroszlava Mahucsih lett az ezüstérmes, utóbbi tavaly az ötkarikás játékokon harmadik lett.

A már a háború kirobbanása előtt is feszült orosz–ukrán viszonyra jellemző, hogy Ukrajnában felháborodást váltott ki, ahogy Mahucsih – az atlétikában egyébként teljesen megszokott módon – együtt ünnepelt Laszickenével.

Az ukrán lány ma már biztosan nem tenne ilyet.

– Február 24. előtt jó volt a viszonyunk, az a nap viszont mindent megváltoztatott. Laszickene az ukrán sporttársainak nem írt semmit, bezzeg Thomas Bachtól kérte levélben, hogy ne zárják ki a versenyekről a nemzetisége miatt. Az ukránok meghalnak a nemzetiségük miatt.

Nem akarok gyilkosokat látni a pályán

– fogalmazott erőteljesen Mahucsih, aki Laszickene távollétében az aranyérem és az azért járó hetvenezer dollár legfőbb esélyese. Idén egyedüliként a húszéves ukrán jutott két méter fölé és márciusban, fedett pályán már világbajnok lett.

Még az sem zárható ki, hogy teljes ukrán söprés legyen a versenyszámban, ugyanis Mahucsih mellett Levcsenko és az idei második legjobb eredmény (1.98 m) birtokosa, Irina Gerascsenko is fontos szereplője lehet a női magasugrás döntőjének.

– A legnagyobb riválisaim ukránok. Nem tudom, hogy néznék a szemükbe vagy mit mondhatnék nekik. A családjukkal együtt olyan dolgokat élnek át, amiket soha, egyetlen embernek sem kellene – ismerte el Laszickene, aki ugyanakkor „új háború” indításának nevezte a NOB-direktívát, amely alapján a legtöbb sportág versenyeiről kitiltották az oroszokat a háború kitörése után.

Borítókép: Ez már a múlt, Laszickene és Mahucsih aligha mosolyog többet egymás mellett (Fotó: Getty Images/Michael Steele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.