Hetven méter magas hegyet ostromoltak meg Hollandiában

Mezőnybefutó után az ír Sam Bennett (Bora–hangsrohe) nyerte meg a Vuelta második szakaszát, az összetettben pedig a holland Mike Teunissen (Jumbo–Visma) állt az élre a spanyol országúti kerékpáros körversenyen.

Magyar Nemzet
2022. 08. 20. 18:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol országúti kerékpáros-körverseny – amelyen az első három szakaszát Hollandiában rendezik – a pénteki nyitó utrechti csapatidőfutam után – szombaton a 's-Hertogenbosch és Utrecht közötti 175,1 kilométeres sík etappal folyatódott, amely mindössze egyetlen kategorizált emelkedőt tartogatott. Az Alto de Amerongse megmosolyogtatóan alacsony, 70 méter magas, és a a „tetejére” 2,1 kilométeren 2,4 százalékos meredekségű kaptató vezet, de Hollandiában ne keressünk hegyeket. Viszont a Vuelta második szakaszán mégiscsak ki kellett osztani a hegyi pontversenyben vezetőt megillető kék pöttyös trikót.

 

Az összetettben vezetőt megillető pirosban a második szakasznak a csapatidőfutamot megnyerő Jumbo–Vismából a 36 éves holland Robert Gesink vághatott neki, mivel a csapatából pénteken ő haladt át elsőként a célvonalon – nem véletlenül, a holland istálló ezt előre megtervezte.

– Azt hiszem, nem kérdés, hogy közülünk ő érdemelte ez meg leginkább. Öröm vele versenyezni, az elmúlt évek során sok mindenre megtanított a kerékpársport apróságait illetően, amiért örökre hálás leszek neki – nyilatkozta az előző három Vueltán diadalmaskodó szlovén Primoz Roglic, aki most is az esélyesek között van. Bár a Tour de France-t júliusban feladta – az 5. szakaszon bukott, de a 14.-ig húzta, addig segítette a végül győztes csapattársát, a dán Jonas Vingegaard-t –, úgy néz ki, hogy a Vueltára sikerült formába lendülnie. Mivel pénteken a Jumbo csapatából Roglic haladt át másodikként a célvonalon, „jelképesen” ő kapta meg a pontversenyben vezetőnek járó zöld trikót, a harmadik, az ausztrál Chris Harper pedig a kék pöttyös trikót, pedig, ugye, hegy nem volt a szakaszon.

A mai szakaszon sprintbefutót várhattunk, az is lett, amit az ír Sam Bennett (Bora–hangsrohe) nyert meg. Az összetettben pedig a holland Mike Teunissen állt az élre, hiszen azonos időnél az élen álló Jumbo–Visma versenyzői között az rangsorol, hogy ki érkezett be először a célba, és ez a holland sprinter volt, aki negyedik lett a szakaszon. Az emlegetett kék pöttyös trikót pedig egy másik holland, Julius van den Berg (EF Education–EasyPost) húzhatta magára, a hetvenméteres „hegyre” a szakasz közepén akkor még egy szökevénycsoportból ő tekert fel először, és ezért két pontot kapott.

A szakasz befutója:

 Vuelta, 2. szakasz, 's-Hertogenbosch–Utrecht, 175,1 km:
1. Sam Bennett (ír, BORA–hansgrohe) 3:49:34 óra
2. Mads Pedersen (dán, Trek–Segafredo) azonos idővel
3. Tim Merlier (belga, Alpecin–Deceuninck) a. i.
4. Mike Teunissen (holland, Jumbo–Visma) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Teunissen 4:14:14 óra
2. Edoardo Affini (olasz, Jumbo–Visma) azonos idővel
3. Sam Oomen (holland, Jumbo–Visma) a. i.

Vasárnap az utolsó hollandiai szakasz, a Breda és környéki 193,5 kilométer megtétele vár a kerékpárosokra. A hétfői szünnap után kedden már Spanyolországban teker a 77. Vuelta a Espana mezőnye, amely összesen 3280 kilométert kerekezik, amíg szeptember 11-én célba ér Madridban.

Borítókép: A Vuelta második szakaszán is remek volt a hangulat Hollandiában (Forrás: Twitter/La Vuelta/Toni Baixauli)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.