Kalmár parádés gólt lőtt, Gazdag és Sallai is eredményes volt

Szép lassan teljes üzemmódba kapcsol a világ labdarúgása, és ismét pályára lépnek a magyar idegenlégiósok is. Észak-Amerikában a liga rendszere miatt nem is volt leállás, és az európai klubcsapatok is visszatértek a pályákra. Közülük hárman gólt is szereztek, Kalmár Zsolt hosszú sérülés után parádés találattal tért vissza bajnoki meccsen is, Gazdag Dánielről már megszokott hír, hogy feliratkozik az eredményjelzőre, Sallai Roland pedig egyenlített a Fraiburg kupameccsén.

2022. 08. 01. 7:30
Charlotte FC v Philadelphia Union
CHESTER, PENNSYLVANIA - APRIL 02: Déniel Gazdag #6 of Philadelphia Union celebrates after scoring during the second half against the Charlotte FC at Subaru Park on April 02, 2022 in Chester, Pennsylvania. Tim Nwachukwu/Getty Images/AFP (Photo by Tim Nwachukwu / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: AFP/Getty Images/Tim Nwachukwu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengerentúlra egy ideje érdemes nagy figyelemmel tekinteni, amikor a magyar légiósokról szólunk. Ott márciustól novemberig zajlik a bajnokság, és mindig akad olyan magyar játékos a ligában (MLS), aki a sztárok közé emelkedik. Tavaly a Kansas City légiósa, Sallói Dániel öregbítette a futballunk dicsőségét, ám ebben az idényben sem neki, sem a csapatának nem megy túl fényesen. A múlt hét szerdáján a US Open-kupa elődöntőjében vallott kudarcot, a rendes játékidőbe 0-0-ra végzett a Sacramento Rebublic otthonában, majd a tizenegyes párbajt 5-4-re elveszítve kiesett, nem jutott a döntőbe, Sallói Dániel végig a pályán volt, ő nem hibázta el a maga tizenegyesét.

A csapat szurkolóinak a kínjai fokozódtak magyar idő szerint vasárnap hajnalban, ugyanis az Austin elleni hazai bajnokin kedvenceik kikaptak 2-0-ra, a magyar támadó a szünetben állt be, és a 68. percben egygólos hátránynál kihagyott egy büntetőt. Nincs jó passzban az FC Dallas magyarja sem, ő még a meccskeretbe sem került be a Los Angeles Galaxy ellen, a csapata így nélküle nyert 1-0-ra.

 

SALLÓI DÁNIEL KIHAGYOTT TIZENEGYESE

 

Az idén az, akiről hétről hétre jó hírek érkeznek. A Philadelphia Union lehengerlően játszott, 6-0-ra kiütötte a Houston Dynamót, az első gólt Gazdag Dániel szerezte, majd a 70. percben lecserélték. A magyar válogatott középpályásnak az idén ez volt a tizenegyedik gólja az MLS-ben, és sorozatban a negyedik meccsén talált be a soros ellenfél kapujába. Egy hete egyébként beírta magát klubja történelemkönyvébe azzal, hogy ő a Philadelphia első futballistája, aki középpályásként eljutott tíz gólig az alapszakaszban. Korábban nyolcan is elérték ezt a számot, de ők egytől egyig csatárok voltak.

 

GAZDAG DÁNIEL GÓLJA

Európában több olyan klubot is találunk, amely magyar játékossal a soraiban szerepel a nemzetközi kupák selejtezőiben. Ilyen például a szlovák Slovan Bratislava is, amely a Bajnokok Ligájában a 93. percben vetette be Holman Dávidot a Ferencváros ellen, azt pedig nyilván mindenki tudja, hogy a magyar bajnok 4-1-re nyert Pozsonyban, és 5-3-as összesítéssel továbbjutott. Holman Dávid szombaton kezdett a Michalovce elleni bajnokin, de a szünetben lecserélték, a csapata pedig 2-0-ra győzött.

 

 

Érdemes még Szlovákiában maradni, ahonnan más jó hír is érkezett: visszatért a pályára a Dunaszerdahely válogatott játékosa, Kalmár Zsolt. Veszelinov Dániel végigvédte a feröeri Víkingur elleni selejtezőt, Szánthó Regő a 46., Kalmár Zsolt a 63., Balogh Norbert a 82. perctől játszott, Hahn János és Szendrei Ákos viszont sérült, így a kispadra sem ülhetett le.

Kalmár Zsolt tizenhat hónapos kihagyás után játszhatott újra, miután tavaly tavasszal súlyosan megsérült a válogatott andorrai mérkőzésén. Óriási éljenzés tört ki a becserélésekor a Mol Arénában, amelybe 5076-an váltottak jegyet. Amint a 27 éves magyar játékos pályára lépett, Milan Dimun egyből átadta neki a csapatkapitányi karszalagot. Adrián Gula, a DAC vezetőedzője ezt mondta róla a mérkőzés után, amelyet a csapata 2-0-ra megnyert, és így 4-0-s összesítéssel jutott tovább az Európa-konferencialigában:

– Nagyon örülünk, hogy Zsolti visszatért. Nagyon fontos része a csapatnak. Igazi vezéregyéniség. Játékával, hozzáállásából az egész csapat profitál majd. Erősebbek lettünk. Már most érezni, milyen fontos láncszeme a csapatnak. Ugyan mások azt mondják, hogy nem lesz rövid időn belül kezdőjátékos, de én mást gondolok. Olyan minőséget képvisel, hogy hamarosan ott lesz a kezdőcsapatban.

 

 

A Dunaszerdahely a vasárnap a bajnokság 3. fordulójában a Zlaté Moracét fogadta, Veszelinov Dánielen kívül Balogh Norbert és Szánthó Regő is tagja volt a kezdőcsapatnak, előbbi a 60., utóbbi a 69. percben jött le, Baloghot Kalmár Zsolt váltotta. A DAC már 2-0-ra vezetett, amikor a 80. percben szabadrúgáshoz jutott. A Mol Aréna 4243 nézője ütemesen kiáltotta: „Zsolti, Zsolti!”. Kalmár odaállt a labda mögé, és bevarrta a jobb felső sarokba! Fantasztikus gól volt, 3-0-ra nyert a Dunaszerdahely.

 

KALMÁR ZSOLT GÓLJA

A horvát NK Osijek Kleinheisler Lászlót végig a pályán tudva vallott csúfos kudarcot az EKL-ben. Idegenben 2-1-re legyőzte a kazah Kizilzsart, ám a múlt heti visszavágón 2-0-s vereséget szenvedett Eszéken, és ezzel kiesett. Vasárnap a bajnokságban az Osijek az NK Slaven Belupo együttesét fogadta Kleinheislerrel a középpályán, és a mérkőzésen nem esett gól. Nem sikerült a továbbjutás a ciprusi AEK Larnacának sem, amely akárcsak idegenben, otthon is 1-1-et játszott a dán Midtjyllanddel, a tizenegyespárbajt pedig 4-3-ra elveszítette. végig pályán volt a svájci Basel együttesében, amely kényelmes 1-1-et játszott az északír Crusaders ellen, és így 3-1-gyel jutott tovább.

együttese, a Fenerbahce az első meccsen 0-0-ra végzett a Dinamo Kijevvel. A visszavágó második félidejében kiállították Ismail Yükseket a török gárdából az 53. percben, és négy perc múlva már vezetett is a kijevi csapat. A hazaiak egalizálhattak volna a 70. percben, de Enner Valencia kihagyta a tizenegyest. Már-már a továbbjutást ünnepelhették az ukránok, ám a 89. percben Szalai Attila egyenlített! A hosszabbításban az ukránok még egy gólt szereztek, és erre már nem jött válasz a Fener részéről. A kijeviek így 2-1-es összesítéssel mentek tovább.

 

SZALAI ATTILA GÓLJA 3:03 PERCNÉL

 

Callum Styles helyzete igen sajátos jelenleg. A magyar válogatott honosított játékosa, aki a tavasszal nagyszerűen illeszkedett be a nemzeti együttesbe, több klub célkeresztjébe is bekerült, miután csapata, a Barnsly kiesett az angol másodosztályból, még a Ferencvárossal is tárgyalt. Egyelőre azonban nem szerződött el máshova, így megkezdte a bajnoki idényt a League One névre hallgató harmadik vonalban, szombaton az első fordulóban végig is játszotta az 1-0-ra elveszített meccset Plymouth-ban. Kérdés, szövetségi kapitány válogat-e az angol harmadosztályból…

Késlekedik az előző idény magyar gólkirályának, Ádám Martinnak a bemutatkozása új csapatában, a dél-koreai Ulszan Hyundaiban. A klub nevezte a meccskeretbe, de csak a kispadot koptatta, a társai pedig nélküle is legyőzték 2-1-re a Kangvont. Kecskés Ákos viszont az orosz Nyizsnyij Novgorod keretében sem kapott helyet a CSZKA Moszkva elleni, 2-2-re végződött bajnokin. Svájcban a Luzern és a Basel rangadóját elhalasztották, a Grasshoppers viszont pályára lépett Bolla Bendegúzzal a kezdőben a Young Boys otthonában, a magyar védőt nem cserélték le, a végeredmény pedig 1-1 lett.  A nemrég sérüléssel bajlódó nem került be a Freiburg kezdőjébe a Német Kupának az 1. fordulójában a másodosztályú Kaiserslautern otthonában, ám ennek ellenére főszerepet játszott: a szünetben állt be 1-0-s hazai vezetésnél, és a 82. percben ő egyenlített, a hosszabbításban pedig a csapata szerzett még egy gólt, és ha nehezen is, de nyert 2-1-re, amivel természetesen továbbjutott.

 

 

Németországnál maradva az RB Leipzig mindhárom magyarját, tehát Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot is bevetve Szuperkupa-mérkőzést játszott a Beyern Münchennel Lipcsében, és gólokban gazdag mérkőzésen 5-3-ra kikapott, erről részletesen a fenti cikkben számoltunk be. A Bundesliga ötödik magyarja, hétfőn este léphet pályára az Union Berlinben, amely a negyedosztályú Chemnitz vendégeként játszik kupamérkőzést.

 

Borítókép: Gazdag Dániel rendszeresen ünnepelheti a saját a gólját az MLS-ben (Fotó: AFP/Getty Images/Tim Nwachukwu)

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.