időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

A Nemzeti Színházból az Operaházba költözik az Év sportolója gála

Forrás: NSO
2022.09.27. 18:58
A Nemzeti Színházból az Operaházba költözik az Év sportolója gála

A Magyar Állami Operaház ad otthont a rangos díjátadó gálának, amelyet a következő három évben is a közszolgálati sportcsatorna közvetít élőben.

A rendezvény keddi sajtótájékoztatóján Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója jelentette be, hogy az esemény átköltözik eddigi „otthonából”, a Nemzeti Színházból.

Hozzátette: „én is úgy gondolom, hogy a magyar sportnak a legmagasabb polcon van a helye, az Opera pedig az összművészetek háza, ahol minden művészeti ág találkozik, így ennek a gyönyörű épületnek be kell fogadnia a sport mint egy másik művészeti ág, legkiválóbb képviselőit is”.

Ókovács Szilveszter reményét fejezte ki, hogy „az ország legnagyobb színpada” ki tudja majd szolgálni a közönség, valamint a televíziós közvetítés igényeit.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója bejelentette, hogy a következő három évben is az M4 Sport közvetíti majd élőben az ország legjobb sportolóinak díjazását. Kiemelte, a gála eddig is nagyon nézett eseménye volt a televíziós csatornának.

– Örülünk az új helyszínnek, mert az Opera a kultúra egyik szentélye – fogalmazott a vezérigazgató.

Hozzátette, hogy „már most garantált, hogy nehéz lesz dönteniük a sportújságíróknak, mert a magyar sportnak eredményes év volt az idei”.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: az új helyszín miatt a szervezők számára jó hír, hogy az eddigi hatszáz helyett most már csaknem ezer vendéget tudnak majd fogadni.

– Egy ilyen rendezvény széles körben ismerteti meg honfitársainkkal a hazai sportvilág kiválóságait, az ő eredményeiket, valamint az általuk képviselt értékeket – jelentette ki az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy az M4 Sport élő közvetítésének köszönhetően „a háztartásokba is be tudjuk csempészni a sportot”.

– Ezzel talán egy kicsit elősegítjük annak a célnak az elérését, amelyet az államtitkárságunk megfogalmazott, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk – mondta Schmidt Ádám, aki szerint „fantasztikus volt az idei év a magyar sportban”.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy az esztendő legjobb sportolóinak megválasztása 1958 óta zajlik megszakítás nélkül, s ehhez mindig kapcsolódott valamilyen ünnepség vagy gála.

– Az esemény Nemzeti Színházba költöztetése mérföldkő volt több szempontból is, például azért, mert egybeesett az új nemzeti televíziós sportcsatorna, az M4 Sport indulásával – mondta.

Az MSÚSZ elnöke kiemelte, hogy a Nemzeti Színházban hét díjátadó gálát rendeztek meg, de amikor értesültek róla, hogy az Opera épületét felújítják, akkor elgondolkodtak az esemény átköltöztetésének lehetőségén. – Nekünk mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a magyar sport hagyományaihoz, eredményeihez és ambícióihoz méltó körülményeket teremtsünk erre az ünnepségre – fogalmazott. Szöllősi György elmondta: a továbbiakban is szeretnének neves hazai és külföldi vendégeket meghívni a gálára.

Legitimmé teszi a szavazást, hogy évek óta több mint négyszáz sportújságíró vesz részt az online voksoláson és a Magyar Olimpiai Bizottság Gyulay Zsolt elnök elmondása alapján a következő gálában az eddiginél aktívabb szerepet szeretne vállalni – tette hozzá a MSÚSZ elnöke.

Szöllősi György elmondta, hamarosan bejelentik kategóriánként a tíz jelöltet, ezeket a névsorokat az MSÚSZ elnöksége állítja össze, aztán indul a szavazás és nagyjából a gála előtt tíz nappal hozzák majd nyilvánosságra az első három helyezett nevét minden kategóriában.

A sajtótájékoztató vendége volt a korábban négyszer is az Év női sportolójának választott olimpiai bajnok úszó, Kovács Ágnes, aki felidézte legmaradandóbb emlékét a gálákról: – Nem is az maradt meg bennem legjobban, amikor nyertem, hanem amikor először hívtak meg a gálára, tizenöt éves voltam, akkor még nem nevezték meg előre a három jelöltet, egyszer csak bemondták a nevemet Egerszegi Krisztináéval és Kőbán Ritáéval együtt, na akkor úgy remegett a lábam, majdnem elájultam, talán a 200 mell döntője előtt nem izgultam így.

A 2022-es sporteredményeket ünneplő M4 Sport – Az Év sportolója gálát január 9-én tartják a Magyar Állami Operaházban.

Borítókép: A sajtótájékoztató szereplői: Schmidt Ádám (balról), Ókovács Szilveszter, Papp Dániel, Szöllősi György és Kovács Ágnes (Fotó: Nemzeti Sport)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.