Egyelőre megmenekült a világraszóló blamától a világbajnok

Nagyon tartalékosan állt fel Ausztria ellen Párizsban a francia válogatott, amelynek a játékosai tudták, ha kikapnak, akkor kiesnek a Nemzetek Ligája A divíziójából. Végig nagy fölényben futballoztak, de gólokat csak a második félidőben szereztek, Kylian Mbappé törte meg a jeget, majd Olivier Giroud biztosította be a győzelmet. Franciaország ezzel a 2-0-ás győzelemmel még nem menekült meg, de már a saját kezében van a sorsa.

2022. 09. 22. 22:44
null
FBL-NATIONS-FRA-AUT Fotó: FRANCK FIFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Real Madrid), Hugo Lloris (Tottenham), (Chelsea), Lucas Hernandez (Bayern München), Presnel Kimpembe (Paris SG), Theo Hernandez (AC Milan) Lucas Digne (Aston Villa), Boubacar Kamara (Aston Villa), Paul Pogba (Juventus). Tekintélyes lista, ők azok, akikre nem számíthatott a francia válogatott szövetségi kapitánya, Didier Deschamps. Ez aligha tette nyugodttá őt, hiszen a csapata roppant nehéz helyzetben várta csütörtökön este az Ausztria elleni találkozót, hiszen számára a bennmaradás volt a tét, a vereség a kipottyanását jelenthette a Nemzetek Ligája A divíziójából.

 

 

Franciaország a négy júniusi NL-meccsen mindössze két pontot szerzett, és ezzel az utolsó helyre csúszott vissza. Ezzel a matematikai esélyét is elveszítette már arra, hogy megvédje címét a sorozatban, de az a veszély is fenyegette, hogy ha az utolsó két fordulóban nem lesz eredményes, akkor legközelebb már a B divízióban vitézkedhet.

Ne feledjük: a regnáló világbajnokról van szó!…

A szorult helyzet komoly energiákat mozgatott meg: a franciák a kezdés után azonnal nekiestek az osztrákok torkának a párizsi Stade de France-ban. Ellentmondást nem tűrő lendülettel vetették bele magukat a meccsbe, az első negyedórában az ellenfél nem is látta a hazai térfelet, csak a házigazda akcióinak a hárításával volt elfoglalva. már a 2. percben a hálóba talált, ám a játékvezető les miatt – okkal – nem adta meg a gólt. Egymást követték a forró pillanatok a vendégek kapuja előtt, de a lövések mindig elakadtak egy védőben, különösen Alaba semlegesített sok francia próbálkozást.

 

Fotó: FRANCK FIFE

A legközelebb a franciák a 35. percben kerültek a vezetéshez, amikor Mbappé szögletét követően Giroud fejelte vissza a kapu elé a labdát, Tchouameni ollózva lőtt, Pentz pedig bravúrral a felső lécre tolta a labdát, az éppen Griezmann elé vágódott le, a lövés előtt azonban a kapus tisztázott előle. Az első félidő hosszabbításában pedig Mbappé már Pentz mellett is elvitte a labdát, de balról, az alapvonaltól mélyen visszafelé passzolt, az érkező Fofana azonban óriási lyukat rúgott…

A szünetet követően fokozta a nyomást a francia válogatott, és az 56. percen Giroud csapott le egy eladott labdára, majd a bal oldalon helyezkedő Mbappé elé ívelt, ő felgyorsítva, a labdát befelé vezetve három védő mellett is elhúzott, majd középről, 14 méterről a hálóba zúdította a labdát – 1-0. Kilenc perccel később pedig Griezmann adott be jobbról roppant pontosan, és a középen nagy lendülettel érkező Giroud egy védőt megelőzve, magasra ugorva 6 méterről a háló jobb oldalába fejelt – 2-0.

 

Fotó: FRANCK FIFE

A második gól megnyugtatta a franciákat, ha úgy vesszük, akkor az osztrákokat is, hiszen érezni lehetett, ezzel eldől a pontok sorsa – ennek megfelelően alakult a hátralévő idő a meccsből.

Ezzel a győzelemmel még nem menekült meg Franciaország a világraszóló blamától, de az esélyeit növelte a bennmaradásra. Hátra nem dőlhet, mert vasárnap kikap Dániában, Ausztria pedig otthon megveri a horvátokat, akkor a világbajnok búcsúzik az A divíziótól, de legalább most már a saját kezébe került a sorsa. Nem dőlt el a csoportban az első hely sorsa sem, itt tehát roppant izgalmasnak ígérkezik az utolsó forduló. Csütörtökön játszottak a 4. csoportban is. Némi meglepetésre Hollandia 2-0-ra nyerni tudott Lengyelországban, Belgium 2-1-es sikere otthon Wales ellen viszont papírforma. 

 

Nemzetek Ligája, A divízió, 5. forduló, 1. csoport: Franciaország–Ausztria 2-0, Horvátország–Dánia 2-1, az állás: 1. Horvátország 10, 2. Dánia 9, 3. Franciaország 5, 4. Ausztria 4, az utolsó forduló párosítása (vasárnap): Ausztria–Horvátország, Dánia–Franciaország; 4. csoport: Belgium–Wales 2-1, Lengyelország–Hollandia 0-2, az állás: 1. Hollandia 13, 2. Belgium 10, 3. Lengyelország 4, 4. Wales 1, az utolsó forduló párosítása (vasárnap): Hollandia–Belgium, Wales–Lengyelország.

Borítókép: A franciák két gólszerzője, Giroud és Mbappé (Fotó: FRANCK FIFE)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.