Hamilton: A halálomig szeretnék itt maradni

A Formula–1 hétszeres világbajnokának, Lewis Hamiltonnak egyelőre eszében sincs visszavonulni, és azt is tudja, hogy melyik csapatnál szeretné eltölteni a pályafutása hátralevő részét.

Magyar Nemzet
2022. 09. 26. 11:53
F1 Italian Grand Prix Lewis Hamilton
Lewis Hamilton of Mercedes during the Formula 1 Italian Grand Prix at Circuit Monza, on September 10, 2022 in Monza, Italy (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt idény utolsó körei (Mercedes) elmondása szerint a legrosszabb rémálmait váltották valóra. Hiába haladt szélsebesen újabb, sorban ötödik, összességében nyolcadik világbajnoki címe felé az Abu-dzabi Nagydíjon , egy biztonsági autós szakasz és néhány döntés nem játszott a kezére. Végül önhibáján kívül (Red Bull) elment mellette, amivel a holland a futamgyőzelem mellé az idény legjobbjának járó trófeát is elhódította.

Hamilton a sebeit nyalogatva eltűnt a nyilvánosság szeme elől, és Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azt a látszatot keltette, hogy pilótája a visszavonulásról ábrándozik. Mint később kiderült, erről szó sem volt – csak Wolff csinálta a cirkuszt. Olyannyira nem, hogy a brit versenyző tizenhatodik idénye vége felé járva úgy érzi, fittebb, mint valaha, az pedig, hogy ez a szezon nem a tervei szerint alakul (a Mercedes teljesítménye az évad első felében jócskán elmaradt a Red Bulltól és a Ferraritól, Hamilton pedig csak a hatodik a tabellán), arra motiválja, hogy a jövőben ismét a futamgyőzelmekért szálljon harcba.

 

– Azt hiszem, hogy ha tavaly és idén is bajnoki címet nyertünk volna, akkor más irányt vett volna az élet – fogalmazott a 37 éves versenyző a Racernek adott interjújában. – Életem jelen szakaszában nagyon hálás vagyok azért, hogy itt lehetek. Úgy hiszem, hogy rászolgálok a helyemre, és még sok munka vár rám a jövőben. Minden idegszálammal a munkámra fókuszálok, és fittebbnek érzem magam, mint korábban, folyamatosan új módokat találok arra, hogy jobb állapotba hozzam a testem. 

Hiába fognak pletykák keringeni a visszavonulásomról a következő években, a közeljövőben ez biztosan nem történik meg – húzta alá Hamilton.

Formula–1-es karrierje során ez lehet az első év, amikor a hétszeres vb-győztes pilóta egy futamon se diadalmaskodik. De Hamilton sietett leszögezni, az idei gyengébb produkció ellenére is kitart a Mercedes mellett.

– 1997-ben írtam alá a szerződésem a Mercedesnél, azóta mindig az volt a célom, hogy a csapatnál legyek. Élvezem, hogy ilyen hosszúra nyúlt a munkakapcsolatunk. Úgy látom, hogy jó dolgok felé haladunk, nemcsak a sportban, hanem azon kívül is. Így örökre, egészen a halálom napjáig a Mercedesnél maradok, néhány éven keresztül még tudok versenyezni – ígérte a brit, majd a nyeretlenségével kapcsolatban hozzátette: 

– Valóban nehéz helyzetben vagyunk, de az igazat megvallva nem szeretem ezt a szót használni. Afrikában olyan gyermekekkel találkoztam, akiknek nincs semmijük. Inkább róluk mondanám, hogy nehéz a helyzetük.

Az interjúban a tapasztalt versenyző elárulta, zavarja, hogy az autók között nagyok a különbségek.

– Más sportágak esetében az indulók egyéni képességei jelentik a különbséget. A Formula–1-re viszont ez egyáltalán nem igaz, itt az autó és a csapat teljesítményének kiemelkedő a jelentősége. Az idei helyzetem nem könnyű. 

Az lenne az ideális, ha az egyes istállók autói közelebb kerülnének egymáshoz, alig lennének köztük különbségek – ez élvezetes csatákat eredményezne az élmezőnyben, ami mindenki javát szolgálná – vélekedett a Mercedes sikerhalmozója, akit akkor még nem igazán zavart egyes csapatok előnye, amikor az ő munkaadója éveken keresztül dominált.

Amennyiben Hamilton nyolcadszor is bajnok lenne, a királykategória egyeduralkodójává válna, míg jelenleg Michael Schumacherrel osztozik a trónon. A brit pilóta természetesen vágyik erre, de nem csak azon oknál fogva, hogy ő legyen a rekorder.

– Ez egy kihívás, de számomra ugyanannyit jelentene, mint bármelyik másik világbajnoki címem. Úgy tekintenék rá, mint amikor az elsőt nyertem, bár minden bajnoki cím különleges. A történelem során egy pilóta sem szerzett többet hétnél, természetesen szeretném elérni, hogy én legyek az első. Szóval igen, egy újabb bajnoki cím elhódítása még mindig a célom. Nagyon büszke lennék rá, ha ezt el tudnám érni a csapatom kedvéért.

 

Borítókép: Lewis Hamilton az Olasz Nagydíj helyszínén, Monzában (Fotó: Beata Zawrzel/Nurphoto/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.