Budapest nem kért belőle, de lesz nemzeti zarándokhely, Székesfehérváron

Emlékművet avatnak jövő kedden az 1952-es helsinki olimpia érmeseinek emlékére Székesfehérváron. A talapzattal együtt 2,5 méter magas emlékmű márvány könyvlapjaiba arannyal vésték bele az érmet szerző magyar sportolók neveit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 13:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A témában tartott mai sajtótájékoztatón az emlékmű felállításának fővédnöke, Kásler Miklós miniszterelnöki biztos arról beszélt: a magyar olimpiai szerepléseket jelentősen befolyásolta, hogy „a Trianon után halálra ítélt ország az életképességét igyekezett megmutatni”. Hozzátette: a magyar tehetség megmutatkozott a sportban is, a hazaszeretet vitte előre a sportolókat. Mint mondta, a nyári olimpiák közül kétségtelenül kiemelkedik Helsinki az érmek száma miatt, amelynek Melocco Miklós szobrászművész alkotásával méltó emléket állítanak.

Kű Lajos volt válogatott labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke, ötletgazda felidézte, hogy két évvel ezelőtt született meg a gondolat, amikor az Aranycsapat-év kapcsán meghívták Helsinkibe, ahol 1952-ben a magyar küldöttség 16 aranyat, 10 ezüstöt és 16 bronzot nyert. Nemzeti zarándokhely felállítását szerette volna elérni Finnország fővárosában, de nem járt sikerrel, mint ahogy Budapest esetében sem, viszont Székesfehérvár „tárt karokkal” fogadta az elképzelést, így a 70 éves „dicsőséges nyári olimpia” emlékművét az Olimpiai Parkban jövő kedden leplezik le. Az 1952-es hősök közül három érmes él: Keleti Ágnes tornász, Benedek Gábor öttusázó és Gyenge Valéria úszó olimpiai bajnokok. Kű Lajos jelezte: szeretné elérni, hogy mostantól az olimpiák előtti eskütétel az emlékműnél legyen.

Melocco Miklós szobrászművész, az emlékmű alkotója közölte, hogy egy könyvet és egy könyvespolcot formált meg, amely több helyen nyitva van, lapjain az összes érmes neve olvasható lesz.

A hét tonna súlyú alkotás elemeit szerdán kora reggel Ürömről szállították Fejér megye székhelyére, hogy összeálljanak a darabok: a szobor a végleges helyére kerülhessen s teljes pompájában várhassa az ünnepélyes felavatást. A talapzattal együtt 2,5 méter magas emlékmű márvány könyvlapjaiba arannyal vésték bele az érmet szerző magyar sportolók neveit.

A szervezők elmondták, hogy az átadóra Tolcsvay Béla énekmondó dalt, Döbrentei Kornél költő pedig verset írt. A kezdeményezést mindvégig támogató Ismerős Arcok zenekar is bekapcsolódik a jövő heti ünnepségbe.

Borítókép: szerda reggel kezdődött meg a darabok összeállítása (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Fehér Gábor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.