Utolsó idényét kezdi meg sikeredzőjével a Ferencváros

A hosszú és megerőltető nyarat követően, amikor két rangos tornán, a hazai világ- és a spliti Európa-bajnokságon is helyt kellett állniuk vízilabda-válogatottjainknak, októberben kezdetét veszi a klubszezon – a férfiaknál ma rendezik az ob I első fordulójának mérkőzéseit. Az élcsapatok összetétele sokat nem változott a nyáron, így a várakozások szerint ezúttal is az előző idény dobogósai, sorrendben az FTC, az OSC és a Vasas lehetnek harcban a bajnoki címért.

2022. 10. 08. 7:45
VARGA Zsolt
Belgrád, 2022. június 2. Varga Zsolt, a Ferencváros vezetõedzõje (j) és a cserejátékosok örülnek a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntõjében játszott FTC Telekom Waterpolo és a horvát Jug Dubrovnik mérkõzés lefújásakor Belgrádban 2022. június 2-án. A magyar csapat 14-13-ra gyõzött. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajnoki címvédő, Magyar Kupa-győztes és a Bajnokok Ligájában bronzérmet szerzett Ferencváros utolsó szezonját kezdi meg sikeredzőjével, Varga Zsolttal. Az 50 éves szakember júliusban átvette a férfiválogatott irányítását Märcz Tamástól, de a jövő nyárig még kitart a zöld-fehérek mellett is. viszont már ebben az idényben sem lesz a csapat tagja. A balkezes klasszis vágya volt belekóstolni a légióslétbe – a Fradival pedig nem mellesleg már minden elérhető trófeát megnyert –, ezért a görög Olympiakoszhoz állt tovább. A Ferencváros vett „cserébe” egy görög pólóst az olimpiai ezüstérmes Sztilianosz Argiropulosz személyében, aki a Jug Dubrovniktól érkezett, emellett három magyar játékost igazoltak: Vadovics Viktort a Vasastól, Nagy Ádámot a Szolnoktól és Varga Bencét a Kaposvártól.

közel sem volt megelégedve csapata közelmúltban nyújtott teljesítményével. Az FTC a Vlaho Orlics-emléktornán vett részt a múlt héten, és a házigazda Novi Beograd mögött a második lett.

– Nem játszottunk jól az egész torna során, talán a döntő első negyede közelített ahhoz a játékhoz, amit szeretnék látni. Alig egy hetet készültünk együtt, bár azt gondolom, a Novi Beograd sem tudott sokkal többet együtt dolgozni, tehát ez csak részben felmentés. Most kaptunk egy remek visszajelzést arról, miben kell fejlődnünk, a hétvége alapján azt mondanám, mindenben – idézi a fradi.hu a szakvezetőt.

Az előző idényben ezüstérmes OSC-nek sem jutott több ideje a felkészülésre, hiszen az újbudai pólósok is a felnőtt-, illetve az utánpótlás-válogatottakban szerepeltek. A keretben nem történt nagy mozgolódás, csupán Sziládi Kristóf távozott (ő a BVSC-nél folytatja), Dévai Kristóf pedig 24 évesen a visszavonulás mellett döntött. Az érkezők között is csak egy nevet említhetünk, Angyal Dánielét, aki Szolnokról igazolt a riválishoz. 

Az OSC összeállítására tehát jellemző az állandóság, és ez a csapat teljesítményére is igaz. Varga Dániel irányítása alatt, vagyis az elmúlt két évben az újbudaiak túlteljesítették az elvárásokat, mindkét évben bajnoki döntőt játszottak, az Eurokupa fináléjában is csak a Szolnok tudta megállítani őket. Az ezüstöket tehát szorgosan gyűjtögették, a legfényesebb érem azonban hiánycikknek számít a fővárosi klubnál a közelmúltban.

– Vannak minimális elvárások, bátor célkitűzések és álomszerű vágyak. Az első csoportba tartozik, hogy érmet szerezzünk a magyar bajnokságban, illetve a Magyar Kupában is. A másodikban az szerepel, hogy idén is bejussunk a döntőbe, és bár ez nem vezetői elvárás a csapattal szemben, én le sem mennék egy edzésre, ha ezt nem tűznénk ki magunk elé célként. Az álomszerű vágy pedig nem más, mint a bajnoki cím megnyerése – fogalmazott a molcsoport.hu kérdésére a vezetőedző.

A Vasas tavaly „beékelődött” az elmúlt idényekben az ob I-et uraló triumvirátus, az FTC, az OSC és a Szolnok közé. Az angyalföldiek az alapszakaszt a negyedik helyen zárták, majd az elődöntőben hatalmas csatára kényszerítették a Fradit, a Szolnokot pedig simán verték a bronzmérkőzéseken. A piros-kék gárda látszólag az új szezont is jó formában kezdte, a BL-selejtező első szakaszát százszázalékos teljesítménnyel, azaz négy győzelemmel tudta le. A már említett Vadovics mellett Drasko Brguljan mondott búcsút a Vasasnak, míg az új szerzemények között Ivan Nagajev, Konarik Ákos, Sélley-Rauscher Domonkos és Gábor Lőrinc neve szerepel.

Keresik a megoldásokat

Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke a nemzetközi energiaválság miatt az uszodák veszélyeztetett helyzetéről szólva azt mondta az M4 Sport Sporthíradó című műsorában, hogy minden eshetőségre felkészültek, a sportállamtitkársággal közösen dolgoznak egy munkacsoportban, és biztosan lesznek megoldások. A bajnokság lebonyolítása egyébként a megszokott módon történik, tehát az alapszakasz ideje alatt a tizennégy csapat oda-visszavágós rendszerben találkozik egymással. Ezután az utolsó helyezett kiesik, a tizenharmadik osztályozót vív a bennmaradásért. A rájátszás során az első négy helyezett a döntőbe jutásért száll harcba, a többi klub helyosztókon vesz részt.

Az 1. forduló programja, szombat: 

Tigra-ZF-Eger–Szolnoki Dózsa 11.30
KSI–A-Híd VasasPlaket 11.30
BVSC-Zugló–FTC Telekom Waterpolo 17.00
Szegedi VE–Kaposvári VK 17.00
PannErgy-Miskolci VLC–Genesys OSC Újbuda 18.00
Metalcom Szentes–PVSK-Mecsek Füszért 18.00
Budapesti Honvéd SE–UVSE 19.00

Borítókép: Varga Zsolt (jobbra) öröme a Bajnokok Ligája negyeddöntője után, amikor az FTC 14-13-ra győzte le a Jug Dubrovnikot (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.