Váratlan helyzet a sivatagban, törölni kellett a vb-futam végét + videó

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős az összetettben a 29. helyen végzett a tereprali-világbajnokság marokkói viadalán, amelynek csütörtökön volt az utolsó napja. Eredendően 290 kilométeresre tervezték a mért szakaszt, ám végül az utolsó 25 kilométert versenyen kívül teljesítette a mezőny, mert fújt a szél és köd volt a sivatagban.

Magyar Nemzet
2022. 10. 07. 8:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jó napunk volt, élveztem a terepet, és az autó is remekül működött – nyilatkozta Szalay Balázs. – Huszonöt kilométerrel a cél előtt azután feltámadt a szél, köd lett, amelyben nem tudtak felszállni a helikopterek, így biztonsági okokból törölték a szakasz végét, mondták, hogy szép lassan guruljon be mindenki a célba. Összességében jó, változatos terepű versenyen vagyunk túl rengeteg kővel és némi dűnével, nagy öröm számunkra, hogy egyetlen T1.1-es autó sem vert meg minket, és a T1-esek között is top tízbe kerültünk. A fejlesztések jól sikerültek, az autó nem túrja a homokot, amikor egy meredek dűnéről lecsapódunk, és egyéb paramétereiben is jobb lett – elértük a változtatásokkal, amit szerettünk volna. Holnap tudnánk folytatni a versenyt, ha kellene.

Fotó: Edoardo Bauer

Ezzel Bunkoczi László is egyetértett, sőt, bizonyos szempontból sajnálta, hogy vége lett a Marokkó-ralinak.

– Nagyon nehéz verseny volt, de ha bárki azt mondja, hogy T1-ben kilencedikek leszünk, T1.1 kategóriában pedig elsők, simán elfogadtam volna, hiszen az autónk, bár átesett fejlesztéseken, azért nem mai darab – mondta Bunkoczi. – Most először használtam digitális roadbookot, sokat tanultam, és azt mondom, ha a technika megbízhatóan működik és van vétel, akkor ez egy nagyon remek találmány. Élveztük a versenyt, bizonyos szempontból sajnálom, hogy vége, mennék még.

Ami az élmezőnyt illeti: csütörtökön a kilencszeres rali-világbajnok Sébastien Loeb volt a leggyorsabb (az alábbi videóban az egyik nagy előzése), ez jelenthetett egy kis szépségtapaszt az előző napi fájdalmas technikai gondok után.

A versenyt Guerlain Chicherit kiegyensúlyozott teljesítménnyel nyerte meg, de nehéz megmondani, hogy ő volt-e boldogabb vagy Nasszer al-Attijah, aki harmadik helyével átvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben, 22 pont előnnyel Loeb előtt.

Marokkó rali, vb-futam, 5. szakasz, Tan Tan–Agadir (össztáv: 379 km, ebből szelektív szakasz: 290 km)

Autósok: 1. Sébastien Loeb, Fabien Lurquin (francia, belga, Hunter) 1:31:46, 2. Chicherit, Winocq (francia, Hunter) 1:08 perc hátrány, 3. Van Loon, Delaunay (holland, francia, Toyota Hilux) 1:40 p h., … 40. Lónyai Pál, Somfai Mátyás (magyar, Can-Am) 36:43 p h., … 49. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 58:24 p h. Végeredmény: 1. Guerlain Chicherit, Alexandre Winocq 14:47:29, 2. Terranova, Haro (argentin, spanyol, Hunter) 10:55 p h., 3. Al-Attijah, Baumel 29:24 p h., … 29. Szalay, Bunkoczi 5:19:01 ó h., … 40. Lónyai, Somfai 7:03:11 ó h.

Borítókép: A Marokkó-ralit a Guerlain Chicherit, Alexandre Winocq duó nyerte (Forrás: Twitter/Bahrain Raid Xtreme)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.