Dárdai bölcsessége: Argentínának csak a veretlenségét kell megőriznie

Dárdai Pál Németországnak szurkol, de Brazília és Argentína a két favoritja a vasárnap kezdődő labdarúgó-vb-n. A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint ha jó a Bayern – márpedig jó –, akkor erős a német válogatott is, a németeknél szerinte berobbanhatnak a fiatalok, mindenekelőtt Jamal Musiala és Youssoufa Moukoko.

Magyar Nemzet
2022. 11. 19. 9:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden válogatottnak két ellenfele lesz: az egyik az éppen vele szemben álló csapat, a másik az időjárás – először is ezt szögezte le a világbajnoksággal kapcsolatban a Nemzeti Sportnak adott interjúban. – Láttam szerda este az Omán–Németország felkészülési mérkőzést, mit ne mondjak, nem lettem okosabb. A németek nagy nehezen győztek, de mintha meggyűlt volna a bajuk azzal, hogy az európai hidegből a közel-keleti melegbe csöppentek, ahogy elnéztem, nem bánták, hogy volt ivószünet.

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya elsősorban éppen a körülmények miatt tartja a torna két legfőbb esélyesének Brazíliát és Argentínát, mert a dél-amerikaiak nem a télből, hanem a nyárból érkeznek a katari kánikulába.

– Argentína három éve nem kapott ki, ha még egy hónapig megőrzi a veretlenségét, világbajnok… – Dárdai sajátos bölcsességet fogalmazott meg, s a búcsúzó Lionel Messi természetesen szerinte is kulcsfigura. – Extra motivációt jelent nekik, hogy ez lesz Messi utolsó vébéje, ő biztosan felszívja magát, és a társai is mindent megtesznek azért, hogy aranyéremmel a nyakában lépjen le a színről. Az mindenképp bennük van, hogy a döntőig eljussanak.

 

Dárdai Pál azzal sem árult el meglepetést, hogy Argentína és Brazília mellett az európai topcsapatokat, Németországot, Franciaországot, Portugáliát és Belgiumot nevezte meg esélyesként, igaz, mintha Angliáról és Spanyolországról megfeledkezett volna…

Dárdai érthetően a németeknek drukkol és őket is ismeri a legjobban.

Régi igazság a német fociban: ha a Bayern München jó, akkor a válogatott is az. Márpedig a Bayern belelendült.

– Sokat várok Hansi Flick csapatától, még akkor is, ha Omán ellen csak a hátsóján csúszva tudott nyerni egy-nullára. Az első csoportmeccsén Japánnal játszik, ha nehezen is, de megszerzi a három pontot, ami lökést ad a folytatásra. Arra nem vennék mérget, hogy parádés futball jellemzi majd a Nationalelfet, ám arra már mernék egy kisebb összeget tenni, hogy az elődöntőig elküzdi magát, s onnantól már bármire képes. Főleg úgy, hogy nem szoktak elfáradni. Végig nyomnak, darálnak, mennek, mint a gépek. Így nőttek fel.

Dárdai arra számít, hogy a németeknél válogatott szinten is berobbanhatnak a fiatalok, mindenekelőtt Jamal Musiala és Youssoufa Moukoko.

 

A saját tapasztalatai szerint Németországot nem kapta el a vb-láz.

– Az emberek inkább azt várják, hogy megnyíljanak a karácsonyi vásárok… – jegyezte meg elmésen. Ettől még megtörténhet, hogy valamelyik árus kihelyez egy nagy tévét, és ott sokan összegyűlnek, de most nincs felfokozott várakozás. Ez bizonyára azzal is magyarázható, hogy nem nyáron rendezik a vébét, azért valljuk be, nem mindegy, az ember hol és hogyan nézi a meccseket, a vízparton, a teraszon, több ezer drukker társaságában a szurkolói zónában csodás napsütésben, vagy a nappaliban betakarózva.

Emlékszem, milyen légkör uralkodott itt 2006-ban, amikor Németország volt a házigazda.

Hála az égnek, a berlini mérkőzésekre kaptam jegyeket, óriási élmény volt! Jóllehet a katari tornának is meglesz a maga varázsa, a nyári vébék alatt nem ittam forralt bort, most fogok…

A 46 éves szakember az aggodalmának is hangot adott.

Attól viszont tartok, hogy sok lesz a sérülés.

– A futballisták, éppen a világbajnokság miatt, jelentős terhelésnek voltak kitéve az elmúlt hónapokban, nem ahhoz vannak szokva, hogy az őszi klubszezon befejeztével még játszaniuk kell a nemzeti együttesben is. Nem véletlen, hogy az utóbbi hetekben egyik labdarúgó dőlt ki a másik után, ha ez így megy tovább, a döntőt hét a hét ellen játsszák le… Nemcsak az izmok, a fejek is fáradtak, ráadásul sokaknak az időjárás okozta nehézséggel is meg kell küzdeniük. 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Dárdai Pál Németországnak szurkol (Fotó: Török Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.