Gyászol az úszósport: elhunyt az első magyar pillangókirály

Bizonyos értelemben Milák Kristóf egyik nagy elődje volt Tumpek György, a pillangóúszás első nagy magyar bajnoka. A szerda hajnalban, 93 éves korában elhunyt legendás úszó Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes és többszörös világcsúcstartó volt.

Magyar Nemzet
2022. 12. 21. 12:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) a hivatalos honlapján jelentette be, hogy elhunyt Tumpek György, aki az 1954-es melbourne-i olimpián bronzérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban. Ugyanebben a számban aranyérmes volt az 1954-es torinói Európa-bajnokságon, a kedvence azonban a 100 méteres táv volt, amely akkoriban még nem szerepelt az olimpiai programban. Tumpek ebben ötször javította meg a világcsúcsot az 1950-es évek közepén.

Élete végéig elszalasztott lehetőségként tekintett arra, hogy Melbourne-ben nem sikerült megnyernie az olimpiát. – Nem volt nagy állóképességem, viszont gyors voltam. Át kellett állnom arra, hogy a végére is maradjon erőm. Elengedtem őket, és mire 150-nél észhez tértem, addigra már tetemes előnyük volt. Hátulról robbantam rájuk. Ha előbb tudok robbantani, nem csak bronzérmes vagyok – emlékezett vissza Tumpek az ausztráliai versenyre.

Nagy erőssége volt, hogy a FINA által 1953-ban engedélyezett delfines lábtempóval tökéletesen tudott haladni, ennek is köszönhette az 1954-es Európa-bajnoki címét. A legnagyobb győzelmekor sajnos nem élhette át, hogy a dobogó tetején állva lejátsszák neki a magyar Himnuszt, mivel a torinói eredményhirdetést elmosta a nyitott uszodára rázúduló vihar.

Tumpek 1958-ban még tagja volt a budapesti Eb-n harmadik helyezett 4×100 méteres vegyesváltónak. Versenyzői pályafutását követően edzőként dolgozott, mások mellett a későbbi szövetségi kapitány Kiss Lászlót is edzette, majd 1977-ben nyugdíjazták, ezt követően egészen haláláig visszavonultan élt Szigethalmon.

Tumpek Györgyöt a MÚSZ saját halottjának tekinti.

Borítókép: Tumpek György (Forrás: MÚSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.