Európa-bajnoknőnk megijedt az Operaházban, ahol először járt

Kovács Zsófia augusztusban ugrásban aranyérmes lett a müncheni torna Európa-bajnokságon, a hazai Év sportolója választáson pedig másodikként zárt az Eb-ezüstérmes atléta, Kozák Luca mögött. A dunaújvárosi tornásznő azonban annak is nagyon örül, hogy a szavazáson bekerült a legjobb háromba és hétfőn ott lehetett a díjátadó gálán az Operaházban.

Magyar Nemzet
Forrás: MATSZ2023. 01. 10. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igazából számomra az is nagy megtiszteltetés volt, hogy jelöltek, immár másodszorra, az pedig csak fokozta ezt az érzést, hogy mindkét alkalommal bekerültem a legjobb háromba – mondta el az immár háromszoros Európa-bajnok – 2021-ben a Covid miatt nem volt lehetőség élőben részt venni a gálán, ezúttal azonban ez is megadatott. Korábban soha nem voltam még az Operaházban. Gyönyörű volt a rendezvény, igazán meghatározó élmény volt ez számomra. Remélem, hogy a következő években is sikerül bekerülni ebbe a körbe, és adott esetben akár megnyerni is. A győztesnek természetesen gratulálok.

Érdekesség, hogy Kovács Zsófiának feladata is volt a nagyszabású rendezvényen, hiszen a kétszeres olimpikon tornász volt Molnár Szabolcs mentalista bűvész segédje. 

A bűvész először kartonlapokkal, majd a 22 éves dunaújvárosi tornásznő segítségével teljes valójában is megidézte a gála napján 102. születésnapját ünneplő ötszörös olimpiai bajnok tornász Keleti Ágnest, aki a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, és személyesen tette tiszteletét az Operaházban. Kovács számára ez is örök élmény marad.

– Amikor odaértem a gála helyszínére, kaptam egy hívást egy hölgytől, hogy a szervezők szeretnének beszélni velem. Először meg is ijedtem, hogy valami baj van. Akkor elmondták, hogy én leszek majd a segéd, de hogy ki lesz a bűvész vagy mi lesz a mutatvány, arról fogalmam sem volt. A kártyát, amin Keleti Ági néni látható, természetesen megtartottam, és otthon már ki is tettem, így Ági néni mindig itt van velem – jegyezte meg Kovács Zsófia.

A tornásznőt nem először jelölték az Év női sportolója kategóriában. 2021-ben – a 2020-ban nyert két Európa-bajnoki címét követően – szintén bekerült a legjobb háromba, akkor az Európa-bajnok cselgáncsozó, mögött végzett a második helyen.

A többszöri jelölést emelte ki a Nemzet Sportolója, a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség (MATSZ) elnöke.

– Nagyon színvonalas gála volt, és boldogok vagyunk, hogy újra volt egy tornász a legjobb háromban. Bízom benne, hogy ez meghonosodik, hiszen két éve is így volt, és a jövőben mindig lesz egy tornász a három jelölt között. Természetesen szurkoltam én is nagyon Zsófinak, hogy sikerüljön az Eb-arannyal kiérdemelnie ezt a kitüntetést – mondta Magyar Zoltán, aki 1974-ben, 1978-ban és 1980-ban volt az Év sportolója.

A ünnepélyes eseményen a MATSZ sportigazgatója, az olimpiai, világ-és Európa-bajnok is részt vett, aki háromszor volt az Év férfi sportolója: 2010-ben, 2011-ben és 2014-ben.

– Én nagyon jó helyen ültem, a második sorból nézhettem végig az egész gálát, és természetesen nagyon szorítottam Zsófinak, és vártam, hogy nyerjen. Természetesen már az is nagy eredmény, hogy bent volt a legjobb háromban, és gratulálok a győztesnek. Sajnos nem mindig az objektivitás dönt, ezt én is megtapasztaltam, hiszen volt, hogy én rendelkeztem a legjobb eredményekkel, mégsem én lettem akkor az Év férfi sportolója. Sok esetben ez inkább érzelmi döntés, mintsem szigorúan sportszakmai. Mindegy, semmi baj, menni kell tovább, ezt mondtam Mészáros Krisztofernek, aki szintén ott volt velem a helyszínen. Díjazottként, jelöltként ez mindig nagy izgalom, itt most inkább Zsófinak szurkoltam, és miatta izzadt a tenyerem – árulta el Berki Krisztián.

A helyszínen szintén jelen lévő Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára is gratulált a jelölteknek és a győzteseknek.

– Fantasztikus teljesítmények voltak 2022-ben a jelöltek mindegyikétől, de őszintén szólva nagyon nehéz ezeket összehasonlítani. Kicsit olyan, mintha almát a körtével viszonyítanánk, mindkettő gyümölcs, de mégis más. Egy viszont tény: olimpia, vb, Eb, és ezen belül is arany-, ezüst - és bronzérem, a sportban ez a mérvadó és irányadó. Aki az aranyat szerzi, az a legjobb, az ezüstérmes a második, a bronz pedig a harmadiké. Zsófi pedig aranyérmet szerzett az Európa-bajnokságon. Bízom Zsófiban és abban, hogy fantasztikus eredményeket tud majd elérni a jövőben is. S bízom abban, Zsófi olyan sikeres lesz, hogy a két jelöltség után most már végre elnyeri a sportújságírók szavazatának a többségét – nyilatkozta Altorjai Sándor.

A 65. M4 Sport – Az év sportolója gálán kihirdetett eredményről a Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjai, sportújságírók döntöttek. A nőknél 447, Kovács Zsófia 358, míg az öttusázó 300 pontot gyűjtött be. A sorrend 423 szavazat alapján alakult ki. Az első helyért három, a másodikért kettő, a harmadikért egy pont járt.

Borítókép: Kovács Zsófia Altorjai Sándor és Berki Krisztián között (Forrás: MATSZ)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.