Három nap alatt kétszer is legyőzte a Manchester City a nagy vetélytársát

Vasárnap is volt élvonalbeli áldozata az angol FA-kupának, az Aston Villát a negyedoszályú Stevenage búcsúztatta. Nem jutott 32 közé a Chelsea sem, a Manchester City esélyt sem adott neki erre, simán győzött 4-0-ra. A Leeds Unitednek is meg kellett harcolni a továbbjutás esélyéért, a 93. percig a másodosztályú Cardiff állt továbbjutásra, ám a vendégek akkor egyenlítettek, ezért a két csapat újra megmérkőzik egymással.

Magyar Nemzet
2023. 01. 08. 20:14
FBL-ENG-PR-CHELSEA-MAN CITY Manchester City's Algerian midfielder Riyad Mahrez celebrates scoring the opening goal during the English Premier League football match between Chelsea and Manchester City at Stamford Bridge in London on January 5, 2023. (Photo by Glyn KIRK / IKIMAGES / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: Europress/AFP/Glyn Kirk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Nem tud mit kezdeni a Chelsea a Manchester Cityvel – ez most már biztosra vehető. A két csapat csütörtökön a Premier League-ben csapott össze, és a City Londonban tudott nyerni 1-0-ra, majd vasárnap következett az FA-kupa, amelyben szintén egymás ellen kellett játszaniuk. Ezúttal Manchester volt a helyszín, és a hazai csapat nagyon simán, egy remek első félidővel eldöntötte a továbbjutás sorsát. 


Az első félidőben már háromgólos előnyt épített ki a City. A két csapat játékáról mindent elmond, hogy a hazaiak hét kísérletéből hat is eltalálta a kaput, míg a túloldalról nem jegyezhettünk fel egyetlen egy próbálkozást sem. A manchesteri gárda a 23. percben került előnybe Rijad Mahrez fantasztikus szabadrúgásgóljával. Hat perccel később Kai Havertz ütött bele a labdába a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig, miután visszanézte az esetet, a tizenegyespontra mutatott, a büntetőt Julian Álvarez értékesítette. És még nem volt vége: A harmadik hazai gól egy gyönyörű akció végén született a 38. percben, Phil Foden vette be közelről a kaput.

Akkora volt a különbség a két egyébként tartalékos csapat között, hogy a második félidő már csak formalitássá vált. A hajrában újabb büntetőt kapott a City, és Rijad Mahrez magabiztosan lőtt a hálóba. Ezzel tehát a Manchester City három napon belül kétszer is legyőzte a Chelsea-t, 32 közé jutott a FA-kupában, amelynek a következő körében a harmadosztályú Oxford Unitedet vagy a Premier League-et vezető Arsenalt fogadja majd, ennek a két csapatnak a mérkőzését hétfőn rendezik meg. 

Nagy meccset játszott a Leeds United Cardiffban, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy nagy meccsre kényszerítette magát. A másodosztályú walesi csapat remekül futballozott a szünetig, és szép gólokkal elhúzott 2-0-ra. A PL-ben szereplő vendégek a folytatásban felpörgették magukat, nagy tempót diktáltak, mezőnyfölényben játszottak, és rengeteg helyzetet kihagytak. A Cardiff a 24. és a 31. percben szerezte a góljait, akkor a vendégek szemlátomást megrogytak abban az időszakban. A második találat igen mutatós lett, Sheyi Ojo indult be a védők mögé, és pazar módon váltotta gólra a helyzetet.

A fordulást követően a 65. percben Rodrigo szép fejessel szépített, majd tíz perccel a vége előtt – a már eleve sárga lappal rendelkező – Joel Bagan megmentette csapatát az újabb góltól, ugyanis hatalmasat védett az egyik lövésnél. Mivel ő nem kapus, ezért a játékvezető kiállította a hazai védőt, és tizenegyest kapott a Leeds. A labda mögé Rodrigo állt, de a lövését kivédte Jak Alnwick. A vendégek így sem adták fel, és a hosszabbításban bedarálták az ellenfelüket, Junior Firpo passzából Sonny Perkins egyenlített a 93. percben, kiharcolva ezzel a megismételt meccset.

Borult a papírforma az első osztályú Aston Villa és a negyedosztályú Stevenage egymás elleni mérkőzésén. Az Aston Villa szerzett vezetést, de a mérkőzés hajrája maga volt a dráma. A 85. percben megfogyatkoztak a hazaiak, Jamie Reid pedig büntetőből egyenlített, újrajátszás viszont nem lesz, mert a rendes játékidő utolsó percében Dean Campbell egy ravasz lövéssel továbbjuttatta csapatát a negyedik körbe.

FA-kupa, vasárnapi mérkőzések

Cardiff City (II.)–Leeds United 2-2 
Hartlepool United (IV.)–Stoke City (II.) 0-3 
Norwich City (II.)–Blackburn Rovers (II.) 0-1 
Stockport County (IV.)–Walsall (IV.) 1-2 
Aston Villa–Stevenage (IV.) 1-2
Manchester City–Chelsea 4-0
Bristol City (II.)–Swansea (II.) 1-1 
Derby County (III.)–Barnsley (III.) 3-0 

Borítókép: Rijad Mahrez két góllal szomorította a Chelsea híveit (Fotó: Europress/AFP/Glyn Kirk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.