Női váltónk az éremért korcsolyázhat vasárnap az Eb-döntőben + videó

A rövid pályás gyorskorcsolyázók gdanski Európa-bajnoságán Jászapáti Petra 1500 méteren negyedik, Nógrádi Bence 500 méteren hatodik lett. Női váltónk bejutott a döntőbe, a férfiaknak ez nem sikerült.

Magyar Nemzet
2023. 01. 14. 18:52
Jászapáti Petra
Gdansk, 2023. január 13. Jászapáti Petra a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság nõi 1500 méteres versenyének negyeddöntõjében a Hala Olivia sportcsarnokban a lengyelországi Gdanskban 2023. január 13-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: MTI/MTVA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt már a pénteki selejtezős napon láthattuk, hogy a vegyes váltónkkal olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra remek formában van a gdanski Eb-n, hiszen mindhárom távon (500, 1000 és 1500 méter) megnyerte a futamát, így jutott tovább. Szombaton először 1500 méteren szólították, és az elődöntős futamában is első lett, így került be az A döntőbe, ahol heten sorakoztak fel a rajtvonalon. A 24 éves szegedi versenyző tizenkét körrel a vége előtt az élre állt, majd fokozatosan hátrébb csúszott, de nyolc körrel a vége előtt egy újabb jó ritmusváltással visszaszerezte az első helyet. Ekkor már komoly tempóban köröztek a versenyzők, és a futam nagy esélyesei egyesével megelőzték Jászapátit: előbb a címvédő holland Suzanne Schulting, majd a belga Hanne Desmet, végül pedig a német Anna Seidel is. Az élmezőny ebben a sorrendben is haladt át a célvonalon, azaz Jászapátinak két-két váltóval szerzett ezüst- és bronzérem után nem jött össze az első egyéni Eb-érem, negyedikként zárt. 

Az egyaránt az elődöntőben kiesett másik két magyar induló közül Somodi Maja 15., míg Sziliczei-Német Rebeka 18. lett. A férfiaknál Bontovics Balázs a B döntőben volt érdekelt, itt végül ötödikként ért célba, egy kizárásnak köszönhetően pedig összességében a 11. helyen végzett, míg Varnyú Alex a 16. lett. A fináléban a győzelmet a holland Jens van ’T Wout szerezte meg, de csak 18 ezredmásodperc előnnyel.

Ezután az 500 méteres számok végjátékai következtek. A nőknél Jászapáti mellé a reményfutamokból Bácskai Sára is csatlakozott, míg a férfiaknál Nógrádi Bence révén voltunk érdekelve a negyeddöntőben. Jászapáti az első, Nógrádi a második helyen továbbjutott, Bácskai a harmadik helyével kiesett. Az elődöntőben Jászapáti sajnos csak a négyes pályáról indulhatott – a negyeddöntőben nem volt elég jó az időeredménye –, s a harmadik helyen haladt, amikor fellökték, elesett, így a B döntőbe került. Itt azonban nem indult el, a női váltók esti elődöntőjére készült. 500-on amúgy a végelszámolásnál a tizedik helyen végzett.

Nógrádi Bence az elődöntős futamában a hármas pályáról indult, de a második helyen siklott át a célvonalon, ami A döntőt ért! A még csak húszéves Nógrádi tavaly ugyanebben a gdanski csarnokban lett ezüstérmes 500 méteren a junior-világbajnokságon és a váltóval is, vagyis két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor országváltása után is van élet a hazai férfiszakágban.

Nógrádi Bence
Nógrádi Bence Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az 500-as döntőben hatan voltak, Nógrádi pedig a kettes pályáról indulhatott, köszönhetően annak, hogy az ő elődöntős futama hozta a jobb időeredményeket. A magyar Eb-érem lehetősége is benne volt a pakliban, de Nógrádi fokozatosan csúszott vissza, s végül a fináléban utolsó, hatodik lett. Ám az is komoly fegyvertény, hogy bejutott a fináléba.

– A döntő már jutalomjáték volt számomra, de azért jó lett volna bejönni a harmadik helyre, szóval maradt bennem hiányérzet. De a hatodik helyet reggel aláírtam volna – nyilatkozta Nógrádi Bence.

A nap végére maradtak a férfi- és a női váltók elődöntői. Előbb a nőket szólították, s mivel az Eb-re csak hat váltó nevezett, két hármas elődöntőt láthattunk. A mieink – Jászapáti, Bácskai, Sziliczei-Német, Kónya Zsófia – a favorit hollandokkal és gyengébb ukránokkal kerültek össze. S könnyedén megoldották a feladatot, a hollandok mögött a második helyen jutottak be a vasárnapi döntőbe. Itt a hollandok mellett az olaszokkal és a lengyelekkel kell megküzdeniük az éremért. A férfiaknál a Nógrádi, Bontovics, Varnyú, Talabos Attila összeállítású négyesünk az elődöntőben az olaszokkal, a franciákkal és a britekkel mérkőzött meg. Sajnos a britekkel összeütköztek, aminek esés lett a vége, a futamban pedig a harmadik hely, így itt elszálltak az érmes reményeink.

Vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel és a váltók döntőivel zárul a kontinensviadal.

Borítókép: Nógrádi Bence 500 méteren döntőbe jutott az Eb-n (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.