Sajnos nagyon sima volt, de ez is belefért a svédek ellen

A magyar válogatottnak felvillanásai voltak a vb-győzelemre is esélyes házigazda Svédország ellen a férfikézilabda-világbajnokság középdöntőjében. Chema Rodríguez csapata 37-28-ra kikapott, a legjobb nyolc közé jutás szempontjából kulcsmeccset pénteken Brazília ellen játssza. Bízzunk benne, hogy a kulcsemberek megfelelő mennyiségű pihenőidőt kaptak a svédek ellen.

Szilágyi László (Göteborg)
2023. 01. 18. 21:55
BÁNHIDI Bence
Göteborg, 2023. január 18. Bánhidi Bence (b) és a svéd Max Darj a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntõjének elsõ fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkõzésen a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 18-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A saját csoportjából harmadikként, két ponttal a középdöntőbe jutott magyar válogatott a házigazda, a regnáló Európa-bajnok Svédország ellen kezdte meg a szereplését a férfikézilabda-vb középdöntőjében. A középdöntő első fordulójában Brazília tett egy hatalmas szívességet a magyar válogatottnak azzal, hogy pontot szerzett Portugália ellen. A döntetlen következményeiről, az újraértelmezett magyar esélyekről ITT írtunk. A portugál pontvesztés miatt nem volt létfontosságú az esetleges bravúr a házigazdával szemben, a Brazília elleni pénteki meccs jelentősége ugyanakkor felértékelődött.

Magyarország legutóbb 2009-ben győzte le világversenyen Svédországot, a horvátországi vb-n a jelenlegi csapatvezető, Nagy László is játszott a 31-30-ra végződő találkozón. A vb házigazdája eddig hibátlanul menetelt a tornán. Az eddigi meccseit is a göteborgi Scandinaviumban játszó skandináv csapat tizenhét meccses veretlenségi sorozattal érkezett a középdöntőbe.

A magyar válogatott 16 fős keretéből ezúttal Leimeter Csaba és Kovacsics Péter maradt ki.

A 12044 nézőt befogadni képes Scandinavium Aréna dugig telt sárga, svéd mezbe öltözött szurkolókkal. 

A magyar válogatott kezdte a meccset: Mikler kezdett a kapuban, Lékai irányított, Ancsin és Szita volt a két átlövő, Bóka és Pedro a két szélső, Bánhidi a beálló.

Ancsin jól kezdett         Fotó: AFP

Egy okos szélső befutással sikerült megzavarni a svéd védekezést, Bóka góljával megvolt a vezetés, erre Gottfridssonék három góllal válaszoltak. Ennél nagyobb baj volt, hogy Adreas Palicka belejött, elkezdett védeni, Bóka, majd kétszer Szita sem találta a helyet. Ancsin szakította meg a gyenge sorozatot, két percen belül szerzett két góljával. Az egyenlítésért támadt a magyar válogatott, de ez nem jött össze, Hampus Wanne köszönte a lehetőséget. A Barcelona balszélsője lövöldözte a gólokat. 

GOTTFRIDSSON, Jim; LÉKAI Máté
Lékaira nagyon figyeltek a svéd védők     Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az iksz helyett pillanatok alatt 7-4 lett oda. A válogatott nem a szélsők elleni védekezésre összpontosított, és ezt tökéletesen ki is használták a svédek. Wanne bő tíz perc után már négy gólnál járt. Sipos kiállítása nem törte meg a csapatot, feljött kettőre Chema Rodríguez csapata, amely ekkor már túl volt néhány cserén, Bodó és Ilics érkezett a két átlövő posztra, Szita és Ancsin kapott pihenőt. Majd Hanusz jött Lékai helyére. Bánhidit pedig Rosta váltotta, és rögtön belelőtte a labdát a jó formában védő Palickába. 

MIKLER Roland
Mikler négy védéssel zárta az első félidőt  Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezzel együtt a B sor jobban muzsikált, mint az A, támadásban mindenképpen. Egy jobb védekezéssel lehetett volna faragni a hátrányból. Kezdett összeállni a védekezés is, kár, hogy Lékai a kapusba püfölt egy hetest. Fel lehetett volna jönni mínusz kettőre a félidő végére. Ehelyett 18-14 lett a félidő végére. Svédország végig dominált, az utolsó tíz percben kicsit nagyobb összpontosítással szorosabbá is tehette volna a meccset a magyar válogatott.   

A második félidő elejére Chema Rodríguez a kezdő sort küldte vissza a pályára. Bánhidi Bence 27 másodperc elteltével begyűjtött egy két perces kiállítást, Albin Lagregrn alakította ki az addigi legnagyobb különbséget, öt góllal vezetett ekkor Svédország. 

A válogatott nem adta fel, a Miklert váltó Székely Márton ziccereket és hetest is védett. Újra felsejlett az esély, fel lehetett jönni két gólra, de megint nem sikerült élni az eséllyel. A mínusz kettő helyett mínusz négy, majd öt lett. Becsülettel tapsolt a sárga szurkolósereg. Pedig nem kellett volna túl sok a felzárkózáshoz. 

Székely helyett visszaállt Mikler a kapuba, védéssel kezdett, de utána tehetetlen volt Wanne ziccerével szemben, majd kapott gyors egymásutánban két gólt. A mínusz kettőből pillanatok alatt mínusz hét lett. A meccs végérvényesen eldőlt, Chema Rodríguez a további válság mélyülését megakadályozandó időt kért. De ez nem osztott, nem szorzott. Nem lett szép a vége, hiába zárt le egy nyolcperces gólcsendet Hanusz Egon, a különbség nem csökkent látványosan. Sőt Wampe négy perccel a vége előtt kialakította a tízgólos különbséget. 37-28 lett a vége.

 

Svédország a papírformának megfelelően győzött, az elmaradt bravúr miatt nem szabad elmarasztalni a csapatot. Azt a csapatot, amelyre pénteken kulcsmérkőzés vár Brazília ellen. Akkor nagyobb lesz az esély.

 

Eredmények a középdöntő első fordulójában: Portugália–Brazília 28-28, Izland–Zöld-foki szigetek 40-30, Svédország–Magyarország 37-28 (18-14). 

A II-es középdöntős csoport állása: 1. Svédország 6 pont, 2. Izland 4, 3. Portugália 3, 4. Brazília 3, 5. Magyarország 2., 6. Zöld-foki szigetek 0.

A következő forduló (január 20.) párosítása: Zöld-foki szigetek–Portugália 15.30, Magyarország–Brazília 18.00, Svédország–Izland 20.30.

Borítókép: Bánhidi Bencével szemben keményen védekeztek a svédek (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.