Bravúrra várva: a magyarok megtréfálnák a franciákat

A magyar férfitenisz-válogatott pénteken és szombaton Franciaország csapata ellen játszik Tatabányán. A tét a Davis-kupa őszi világdöntőjébe jutás, idáig másodszor juthatna el a sorozatban Magyarország. A párharc esélyesei a vendégek, Fucsovics Mártonék viszont kellemes meglepetést szereznének a hazai szurkolóknak.

2023. 02. 03. 8:24
Valkusz Máté Piros Zsombor Nagy Zoltán Fucsovics Márton Marozsán Fábián Madarász Gergely
magyar Davis-kupa csapat Franciaország Tatabánya 2023 Fotó: MTSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken és szombaton a magyar férfitenisz-válogatott nekifut, hogy másodszor is bejusson a Davis-kupa világdöntőjébe. Lehet, hogy az idei lesz az utolsó esély, ugyanis a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) és a Gerard Piqué fémjelezte Kosmos nem folytatja az együttműködést, az ITF pedig jelezte, hogy ennek következtében 2024-re ismét változhat a nagy hagyományokkal rendelkező sorozat lebonyolítása.

Magyarország ellenfele a tatabányai párharcban Franciaország lesz, amely második kiemeltként várta a sorsolást, s egyértelmű esélyesként érkezik hazánkba. A franciák évtizedek óta állandó tagjai a világcsoportnak, mindhárom világdöntőben (2019, 2021, 2022) ott voltak. Franciaország összesen tízszer nyerte meg a Davis-kupát, legutóbb 2017-ben.

A mostani francia csapatból hiányoznak az igazán nagy sztárok, de ettől még nem szabad lebecsülni az ellenfelet, amely négy, egyesben top 100-as játékossal, valamint a valamennyi Grand Slam-torna párostrófeájával rendelkező Nicolas Mahut-vel érkezett Tatabányára. Benjamin Bonzi (45.), Adrian Mannarino (58.) és Arthur Rinderknech (70.) megelőzi jelenleg a magyar éljátékost, Fucsovics Mártont (71.) is a világranglistán. Bonzi egészen kiváló Australian Opent tudhat maga mögött, a tizennegyedik kiemelt Pablo Carreno Bustát kétszettes hátrányból búcsúztatta, párosban pedig Rinderknech oldalán negyeddöntőig jutott. Igaz, ezzel együtt meglepő lenne, ha Sébastien Grosjean szövetségi kapitány – aki az Australian Open után Ugo Humbert-t (86.) nevezte még a keretbe – a szombati programot nyitó párosban nem vetné be Mahut-t.

Grosjeannal ellentétben Nagy Zoltán csak egy top 100-as játékosra számíthat Fucsovics személyében, ugyanakkor a magyar keret tagjai sincsenek rossz formában. Marozsán Fábián (161.) és Valkusz Máté (236.) egy-egy jó januári challenger-szerepléssel karriercsúcsot ért el a ranglistán. Piros Zsomborról (182.) ugyanez nem mondható el, viszont ő már bizonyította a válogatottban, hogy nagy bravúrokra képes a Davis-kupában, a 2021-es világdöntőben a korábbi US Open-bajnok Marin Cilicet is legyőzte. ITF-tornadöntőt játszott múlt héten Törökországban Madarász Gergely (549.) is, bár az ő szerepe elsősorban a felkészülés során lehetett fontos, hiszen balkezes csapattárs ellen tudtak készülni Fucsovicsék Mannarino és Humbert ellen.

Csütörtökön megtartották a sorsolást is, amely alapján a párharcot Piros és Bonzi meccse nyitja meg, majd Fucsovics Humbert-rel csap össze. Piros Zsombor a Nemzeti Sportnak elárulta, hogy a könnyebb tervezhetőség és a kisebb teher miatt örül, hogy ő játssza az első meccset, Fucsovicsnak nem volt preferenciája.

Davis-kupa, selejtező

Magyarország–Franciaország (Tatabánya, Multifunkciós Sportcsarnok, tv: M4 Sport)

Pénteki program 14.00-tól
Piros–Bonzi
Fucsovics–Humbert

Szombati program 12.00-tól
Egy páros, majd két egyes mérkőzés

Borítókép: A franciák elleni válogatott, balról jobbra: Valkusz Máté, Piros Zsombor, Nagy Zoltán szövetségi kapitány, Marozsán Fábián, Madarász Gergely (Fotó: MTSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.