Spanyolországi élményeire építhet a magyar válogatott titkos fegyvere

A magyar férfitenisz-válogatott pénteken és szombaton Franciaország ellen vív Davis-kupa-selejtezőt. A világranglistára nézve Valkusz Máté csak a négyes számú játékosa a magyar csapatnak, ugyanakkor egy éve, a sorozat hasonló fázisban az ő játéka is kellett ahhoz, hogy a mieink a bravúr közelébe kerüljenek.

2023. 02. 02. 10:02
Valkusz Máté
Valkusz Máté tenisz Fotó: MTSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken és szombaton a világdöntős szereplés lehetőségéért feszül egymásnak a magyar és a francia Davis-kupa-válogatott Tatabányán. A párharc esélyese a négy top 100-as játékossal felálló Franciaország, de hazai pályán a mieink bravúrra készülnek. Tavaly ugyanebben a fordulóban Ausztrália ellen, idegenben közel járt a meglepetéshez a magyar csapat, miután Valkusz Máté és Marozsán Fábián párosa legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott Peers, Saville duót.

Valkusz Máté Piros Zsombor Nagy Zoltán Fucsovics Márton Marozsán Fábián Madarász Gergely
A franciák ellen készülő csapat, balról jobbra: Valkusz Máté, Piros Zsombor, Nagy Zoltán szövetségi kapitány, Marozsán Fábián, Madarász Gergely (Fotó: MTSZ)

Akkor végül a 2-1-es előny ellenére a magyar válogatott elveszítette a párharcot, Fucsovics Márton, majd Piros Zsombor is elveszítette a maga meccsét. Valkusznak viszont nagyon fontos volt a siker, hiszen ez volt az első győzelme, amit Davis-kupa-meccsen elért.

A huszonnégy éves játékos időben sokkal közelebbi sikerből is erőt meríthet, hiszen januárban, Tenerifén korábbi Grand Slam-résztvevők és a challenger-verseny második kiemeltjének legyőzésével jutott a selejtezőből egészen az elődöntőig.

– Az önbizalmamnak jót tett, hogy nagy skalpokat gyűjtöttem. Sokkal inkább bízom benne, hogy top 100 körüli játékosokat is le tudok győzni. A kapitány döntése, hogy ki játszik egyest és párost, de én készen állok bármire, bevethető fegyver leszek – mondta lapunknak Valkusz Máté.

A tenerifei eredmény egyéni csúcsot ért a teniszezőnek, aki jelenleg 236. a világranglistán, és a következő hetekben még tovább léphet előre.

– Az egyéni csúcs ellenére nem érzem, hogy most vagyok a legjobb szinten pályafutásom során, a helyezés inkább arról árulkodik, hogy végre hétről hétre tudok versenyezni. Fizikálisan és lelkileg talán sosem voltam még ilyen jó állapotban – szögezte le Valkusz, aki korábban sok sérüléssel bajlódott.

– A nyár végére szeretnék a legjobb 150 közé kerülni a világranglistán, ami szerintem nem szürreális cél, ugyanis a tavalyi hosszú kihagyás miatt alig van megvédendő pontom addig. Ezzel párhuzamosan a Roland Garrost is megcéloztam, a következő Grand Slam-tornán már én is szeretnék ott lenni a selejtezőben. Ehhez akár már a mostani pozíció is elég lehet, de ha bejövök a top 200-ba, akkor nem kell matekozni, hogy kik mondják le a részvételt – beszélt célkitűzéseiről lapunknak Valkusz Máté.

A ranglistás előrelépésben a Davis-kupa nem jelenthet segítséget, hiszen a nemzetek közti sorozatban nem osztanak pontot. Ugyanakkor egy esetleges franciák elleni bravúr minden magyar játékosnak újabb lendületet adhat.

Borítókép: Valkusz Máté bármilyen szerepre készen áll (Fotó: MTSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.