Nagy csávában a City, akár ki is zárhatják a PL-ből

Komoly slamasztikában van a Manchester City. Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság címvédőjét azzal vádolja a Premier League, hogy 2009-től fogva számtalan alkalommal is vétett a liga pénzügyi szabályai ellen. Ha bűnösnek találják a klubot, szigorú megrovás következhet.

Magyar Nemzet
2023. 02. 06. 14:12
Pep Guardiola
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola waits for the start of the English FA Cup fourth round football match between Manchester City and Arsenal at the Etihad Stadium in Manchester, northwest England, on January 27, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP/Oli Scarff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester City a dúsgazdag egyesült arab emírségekbeli tulajdonosának hatalomátvétele óta, tehát az elmúlt közel másfél évtizedben sorra aratta a babérokat az angol bajnokságban, hatszor végzett a tabella élén a Premier League-ben, de a jövő talán nem lesz ilyen fényes a világoskékeknek. 

A PL hétfői bejelentése alapján ugyanis a City 2009 és 2018 között számtalan alkalommal, a The Times újságírója, Martyn Ziegler szerint több mint száz pontban megszeghette a liga pénzügyi szabályait. Ha pedig ez bebizonyosodik, az súlyos következményekkel járhat: pontlevonással, de akár a bajnokságból való kizárással is büntethetik a klubot.

A liga tájékoztatása szerint a manchesteriek pontatlan adatokat adtak meg a pénzügyi helyzetükről, és a korábbi vezetőedző, Roberto Mancini bérezéséről sem tájékoztatták megfelelő módon a PL-t, továbbá több idényen keresztül nem tartották be az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénzügyi fair playről szóló előírásait, illetve a Premier League haszonra és fenntarthatóságra vonatkozó szabályait.

Az ügyben a nyilvánosság kizárása mellett a klubtól és a bajnokságtól független fegyelmi bizottság jár majd el.

Elfáradtak az utazás során

A Manchester City csapatának vasárnap sem volt jó napja. Ahelyett, hogy a címvédő felzárkózott volna a listavezető Arsenalra, amely szombaton meglepetésre kikapott a kiesés ellen küzdő Everton vendégeként, Pep Guardiola gárdája is 1-0-ra bukta el a maga hétvégi, Tottenham Hotspur elleni mérkőzését. Így a City hátránya továbbra is öt pont az Arsenallal szemben, az Ágyúsok ráadásul egy meccsel kevesebbet játszottak.

A manchesteriek vezetőedzője furcsa magyarázattal szolgált a csapata vereségére: – Manchesterből Londonba jutni majdnem ugyanolyan, mintha Észak-Európába utaznánk. Négy és fél óránkba került, míg eljutottunk a szállodába, ez pedig nagyon kimerítő volt – panaszkodott Guardiola.

Borítókép: Pep Guardiola vezetőedzőnek van oka az aggodalomra (Fotó: AFP/Oli Scarff)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.