időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Nagy csávában a City, akár ki is zárhatják a PL-ből

Magyar Nemzet
2023.02.06. 14:12 2023.02.06. 14:41
Nagy csávában a City, akár ki is zárhatják a PL-ből

Komoly slamasztikában van a Manchester City. Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság címvédőjét azzal vádolja a Premier League, hogy 2009-től fogva számtalan alkalommal is vétett a liga pénzügyi szabályai ellen. Ha bűnösnek találják a klubot, szigorú megrovás következhet.

A Manchester City a dúsgazdag egyesült arab emírségekbeli tulajdonosának hatalomátvétele óta, tehát az elmúlt közel másfél évtizedben sorra aratta a babérokat az angol bajnokságban, hatszor végzett a tabella élén a Premier League-ben, de a jövő talán nem lesz ilyen fényes a világoskékeknek. 

A PL hétfői bejelentése alapján ugyanis a City 2009 és 2018 között számtalan alkalommal, a The Times újságírója, Martyn Ziegler szerint több mint száz pontban megszeghette a liga pénzügyi szabályait. Ha pedig ez bebizonyosodik, az súlyos következményekkel járhat: pontlevonással, de akár a bajnokságból való kizárással is büntethetik a klubot.

A liga tájékoztatása szerint a manchesteriek pontatlan adatokat adtak meg a pénzügyi helyzetükről, és a korábbi vezetőedző, Roberto Mancini bérezéséről sem tájékoztatták megfelelő módon a PL-t, továbbá több idényen keresztül nem tartották be az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénzügyi fair playről szóló előírásait, illetve a Premier League haszonra és fenntarthatóságra vonatkozó szabályait.

Az ügyben a nyilvánosság kizárása mellett a klubtól és a bajnokságtól független fegyelmi bizottság jár majd el.

Elfáradtak az utazás során

A Manchester City csapatának vasárnap sem volt jó napja. Ahelyett, hogy a címvédő felzárkózott volna a listavezető Arsenalra, amely szombaton meglepetésre kikapott a kiesés ellen küzdő Everton vendégeként, Pep Guardiola gárdája is 1-0-ra bukta el a maga hétvégi, Tottenham Hotspur elleni mérkőzését. Így a City hátránya továbbra is öt pont az Arsenallal szemben, az Ágyúsok ráadásul egy meccsel kevesebbet játszottak.

A manchesteriek vezetőedzője furcsa magyarázattal szolgált a csapata vereségére: – Manchesterből Londonba jutni majdnem ugyanolyan, mintha Észak-Európába utaznánk. Négy és fél óránkba került, míg eljutottunk a szállodába, ez pedig nagyon kimerítő volt – panaszkodott Guardiola.

Borítókép: Pep Guardiola vezetőedzőnek van oka az aggodalomra (Fotó: AFP/Oli Scarff)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.