A kés még nem került elő – vajdasági magyar világbajnokok egymás ellen

Április 17–23. között Zágrábban rendezik meg a birkózók Európa-bajnokságát, a kontinenstornára pedig a magyar, a szerb és a horvát kötöttfogású válogatott múlt hétfőtől péntekig Budapesten, a Kozma István Magyar Birkózóakadémián (KIMBA) készül. A szerb válogatottban három vajdasági magyar világbajnok is van, s ketten – Nagy Szebasztián és Nemes Viktor – el is jöttek Budapestre.

Magyar Nemzet
2023. 03. 03. 5:55
null
Fotó: Vukasin Jeremic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022-es belgrádi világbajnokságon a szerb válogatott szenzációsan szerepelt: négy arannyal és egy bronzzal az éremtábla negyedik helyén végzett. Mi egy ezüstöt és három bronzot szereztünk, ez sem volt rossz szereplés, de az éremtáblán csak a 16. helyen helyezett el bennünket. A szerbek mind a négy aranyukat a számunkra is „legkedvesebb” fogásnemben, kötöttfogásban szerezték, s kettőt vajdasági magyarok: a 63 kilogrammos súlycsoportban Nagy Szebasztián, 67 kg-ban pedig Nemes Máté állt a dobogó felső fokán. Előbbi 25, utóbbi 29 éves, és Nemesnek már Eb-aranya is van. A családban pedig akad egy másik világbajnok is: ikertestvére, Viktor még 2017-ben lett a világ legjobbja a 75 kg-ban, de van vb-3. és két Eb-2. helye is. A tavalyi vb-n a 77 kilogramman az ötödik helyen végzett, az elődöntőben a magyar színekben birkózó Lévai Zoltán győzte le 3-1-re, aki aztán az ezüstünket szerezte.

Nemes Viktor és Nemes Máté Forrás: Facebook/Nemes Máté

A budapesti edzőtáborba, a KIMBA csepeli bázisára a szerbekkel érkezett többek között az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok Zurabi Datunasvili, valamint Nagy Szebasztián és Nemes Viktor is.

– Másfél hónapunk van a zágrábi Európa-bajnokságig, szóval a következő hetek a csúcsformába lendülésről szólnak. A szerb–magyar kapcsolat kiváló, mindkét válogatottnak rendkívül hasznos, hogy együtt dolgozhat, így még hatékonyabban fejlődhetünk – nyilatkozta a KIMBA honlapján Nemes Viktor, aki elmondta, hogy testvére sérülése miatt nem tarthatott vele.

Nagy Szebasztián mindenkit meglepett azzal, hogy a tavaly világbajnokságon lefelé váltott súlycsoportot, s így nyert aranyérmet a 63 kilogrammosok között. De ez nem olimpiai kategória, szóval éppen Nemes Mátéval kell megküzdenie azért, hogy a 67 kilóban szőnyegre léphessen az idén szeptemberben újfent Belgrádban esedékes vb-n.

– Meglátjuk, melyikünk lesz jobb formában. Egyelőre az sem dőlt el, hogy ki indul az Európa-bajnokságon. Baráti kapcsolatot ápolunk egymással, én magyarkanizsai vagyok, ő zentai. Sokáig szobatársak is voltunk, rengeteget edzettünk együtt. Épp ezért különösen nehéz birkózni ellene, de ha ugyanaz a cél, akkor muszáj. Egyelőre nem vettem észre, hogy a köztünk lévő rivalizálás hatással lenne a kapcsolatunkra, szóval a kés, a fegyver azért még nem került elő – jegyezte meg viccelődve Nagy Szebasztián.

Magyarkanizsán 2021 nyarán adták át a Vajdasági Birkózóakadémiát (VBA), amely a magyar kormány támogatásával épült meg. Nemes Viktorék rengeteget járnak különböző helyekre edzőtáborozni, de amikor otthon vannak, gyakran edzenek a létesítményben.

– Barátnőmmel Magyarkanizsán élünk, tíz perc gyalogtávolságra van tőlem a nevelőműhely. Kihasználom a lehetőséget, és amikor ott vagyok, a gyerekeknek is próbálok segíteni. Szerintem az akadémiai rendszer jelenti a birkózás jövőjét. A mi sportunk az egyik legnehezebb a világon, különösen nehéz megtartani a fiatalokat, de a VBA-hoz és a KIMBA-hoz hasonló nevelőműhelyekben kialakult kiváló közösség visszaszorítja a lemorzsolódás mértékét – fogalmazott Nemes Viktor.

Nagy Szebasztián arról is beszélt, hogy lenyűgözte őt a KIMBA.

– Olyan ez a hely, mintha Amerikában lennék. Csodás minden, az első és a második szint is fantasztikus, minden tökéletes – szögezte le a világbajnok.

Nagy Szebasztián belgrádi vb-döntője:

Borítókép: Nagy Szebasztián a belgrádi vb-dobogó felső fokán (Forrás: Facebook/Nagy Szebasztián)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.