„Bebizonyítottuk, hogy nem csak topcsapatok ellen tudunk jól játszani”

A védelem oszlopa, Szalai Attila szerint a válogatott igazolta, hogy képes elviselni a téttel járó nyomást, és már nem csak a nagy csapatok ellen tud jól futballozni. A labdarúgó-válogatott alapembere az Eb-selejtező-sorozat előtt tisztában volt azzal, hogy Szerbia mellett Magyarország a továbbjutás esélyese, és ez egyáltalán nem hatott bénítólag a csapatra.

2023. 03. 28. 6:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott napra pontosan negyven év után kezdte ismét győzelemmel az Eb-selejtezőket, és hazai pályán 48 év után győzte le újra Bulgáriát. A statisztika is jelzi, nem mindennapos a sikeres magyar rajt, válogatottja mégis magától értetődő természetességgel futballozta le a pályáról a bolgár tizenegyet a labdarúgó Eb-selejtező sorozat nyitányán. Adódik a kérdés, hogy az észtek elleni 1-0-s győzelem, a korántsem tökéletes főpróba a múlt pénteki barátságos meccsen a csapat formáját tekintve vajon irányadó volt-e. A csapatkapitány, határozott válasszal állt elő a bolgárok elleni 3-0-s győzelem után.  

– Először is, a válogatott mezben nem létezik barátságos mérkőzés. A válogatottban minden mérkőzésen a hazánkat képviseljük

 – mondta az észtek elleni meccsen a tizenegyesrúgó személyét kő, papír, ollóval eldöntő csapatkapitány. 

Nem mellesleg Szoboszlai kilógott a mezőnyből és a magyar válogatottból. A Leipzig középpályása nagy kedvvel futballozott, a technikai tudásához a pályára lépett labdarúgók közül senki sem nőtt fel. A hetedik válogatott-gólját szerző kapitányt dicsérte a lefújás után a védelem oszlopa, – Fiatal, a tehetségét, a képességeit senkinek sem kell bemutatni. Vezértípus, mi, idősebb játékosok segítjük őt, amiben csak tudjuk. Összetartó társaság a miénk – mondta a Fenerbahce védője.

Szalai szerint hatalmas fejlődésen megy át, jó úton jár a magyar válogatott, egyebek mellett azért is, mert már nem csak a nagy csapatok ellen tud jól futballozni, a ha a helyzet úgy kívánja, képes dominálni egy nála hátrébb rangsorolt ellenféllel szemben.

– Úgy akartuk elkezdeni a meccset, hogy a kezdő sípszótól kezdve éreztetjük a bolgárokkal, nekik nem lehet esélyük. Nem nyomásnak mondanám, mert nem nehezedett ránk semmiféle teher, vagy ha a közvélemény helyezett ránk nyomást, mi azt nem annak éltük meg. Tudtuk, mire vagyunk képesek, és ennek igyekeztünk gyorsan nyomatékot adni. Ennek volt betudható, hogy 3-0-s előnnyel mentünk a szünetre, és eldöntöttük a meccset

 – folytatta Szalai. Majd arra is kitért, hogy a válogatott tudatában van az esélyeknek, a sorsolás pillanata óta minden játékos tudja, hogy az első két helyért Szerbia lehet a legkomolyabb ellenfél. – Előzetesen úgy készültünk, hogy a szerbek mellett mi lehetünk majd meghatározóak a csoportunkban. A jó rajt, és a két meccsen hat pontot gyűjtött szerb válogatott eddigi teljesítménye is azt sugallja, hogy jól lőttük be a lehetőségeinket – értékelt Szalai.

A több topligás futballistával büszkélkedő, a tavalyi vb-n szereplő Szerbia az első fordulóban 2-0-ra nyert Litvánia ellen, majd a magyarok mérkőzésével azonos időben rendezett találkozón a Juventus centerének, Dusan Vlahovicsnak a góljaival idegenben nyert 2-0-ra Montenegróban, és kapott gól nélkül, hat ponttal áll a csoport első helyén. A magyar válogatott három ponttal, 3-0-s gólkülönbséggel követi.

Még hét meccs vár Marco Rossi válogatottjára, de talán nem túl vakmerő gondolat, hogy a Montenegró elleni idegenbeli meccs sorsdöntő lehet június elején. Ha Podgoricában is meglenne a három pont vagy akár csak egy, az azt valószínűsítené, hogy Szerbia mellett (mögött…) a magyar válogatott lehet a csoport másik továbbjutója. De június még odébb van, és mint tudjuk, a futballisták mindig csak a következő meccsre szeretnek koncentrálni, és júniusig igen sűrű a versenynaptár.

A csoport állása: 1. Szerbia 6 pont/2 mérkőzés, 2. Magyarország 3/1 (3-0), 3. Montenegró 3/2 (1-2), 4. Litvánia 0 (0-2), 5. Bulgária 0 (0-4).

Borítókép: Szalai Attila tudta, hogy mentálisan nem lehet kizökkenteni a magyar válogatottat (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.