Döntött a román szövetség: büntetlenül lehet gyalázni a magyarokat

Vérlázító döntést hozott a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fellebbviteli bizottsága. A jogerős ítélet szerint újra kell játszani a Sepsi OSK–FCU 1948 Craiova élvonalbeli mérkőzést, amelyet január 29-én azért szakított meg a játékvezető, mert a vendégcsapat szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak.

Magyar Nemzet
2023. 03. 09. 16:47
Fotó: Facebook FCU Craiova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága elsőfokú döntésében eredetileg 3-0-s végeredménnyel a házigazda székelyföldi csapat javára ítélte a találkozó három pontját, és mindkét klubra pénzbírságot szabott ki. Ezt a craiovaiak nem akarták elfogadni, arra hivatkozva, hogy az FRF szabálykönyve kizárólag a rasszizmust bünteti, az idegengyűlölet fogalma nem szerepel benne.

Az ügy a fellebbviteli bizottsághoz került, amely – kétszeri halasztás után – csütörtöki ülésén helyt adott az olténiai csapat fellebbezésének, és elrendelte a 26. percben megszakított mérkőzés újrajátszását a találkozó első percétől.

A fellebbviteli bizottság mindkét csapatot azonos, 22 500 lejes (1,75 millió forint) bírsággal sújtotta. Az alapfokú döntés szerint a Sepsi OSK-nak nagyobb (25 ezer lejes) büntetést irányzott elő, mert házigazdaként nem tett eleget rendfenntartói feladatainak.

A döntés jogerős, ez ellen már csak a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) lehet jogorvoslatért folyamodni. Az ítélet nagyon sarkosan fogalmazva azt üzeni, büntetlenül lehet a magyarokat Romániában labdarúgó-mérkőzésen szidalmazni, sőt gyalázni.

Pedig már-már elhihettük, hogy megváltozott a széljárás Romániában, legalább a minimális tisztelet kijár a kisebbségeknek. A jelenleg a román bajnokság második vonalában szereplő ASC Otelul Galati például két hete azzal a kéréssel fordult a vehemens drukkereihez, a Csíkszereda elleni meccsen tartózkodjanak a magyarokat becsmérlő rigmusoktól. Vissza a múltba? – tehetjük fel a nem is annyira költői kérdést.

 

A döntés a bajnokság kimenetelést is döntően befolyásolhatja. Ennek eredményeként a Sepsiszentgyörgy és a Craiova helyet cserél a Szuperliga tabelláján, így az alapszakasz utolsó fordulója, illetve az újrajátszandó meccs előtt immár nem a Sepsi OSK, hanem az FCU 1948 Craiova áll egy pont előnnyel a hatodik – azaz az utolsó rájátszásra jogosító – helyen.

Borítókép: A Craiova drukkerei persze örömmel fogadják az ítéletet (Fotó: FCU 1948 Craiova)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.