Klaebo kibírta a végéig, de mégsem így tervezte a versenyt

Véget ért a planicai északisí-világbajnokság. A hagyományos zárószám, a férfiak 50 kilométeres sífutóversenye izgalmas hajrát hozott. Johannes Hösflot Klaebo a két évvel ezelőtti kizárás után ismét harcolhatott a karrierjéből még hiányzó aranyéremért, de a sprintkirálnyak ezúttal nem volt meg a végsebessége, hogy megakadályozza honfitársa, Paal Golberg sikerét.

Magyar Nemzet
2023. 03. 05. 14:31
Paal Golberg
északisí-világbajnokság Planica 2023 sífutás 50 km Fotó: Nordic Focus/Modica
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégia visszalépett. A legutóbbi két északisí-világbajnokságról a vikingek az elérhető aranyérmek több mint felét hazavitték. Az idei, planicai eseményen a huszonnégy aranyéremből „csak” tizenkettőt gyűjtöttek be a norvég sportolók.

Kudarcnak azért ezt is jókora túlzás lenne nevezni, de ha valaki mégis keresné a gyenge láncszemeket, annak sem a férfi sífutók háza táján kell keresgélnie. A norvégok ugyanis ebben a szakágban mind a hat elérhető aranyérmet besöpörték.

Az utolsó erőpróba vasárnap az 50 kilométeres, klasszikus stílusú verseny volt. Az öt norvég közül a címét két éve vitatott körülmények között megszerzett Emil Iversen viszonylag hamar lemaradt, a többiek viszont diktálták a tempót.

Azaz nem mindenki. A sprintkirály, Johannes Hösflot Klaebo abban bízott, hogy ha nagyobb csoport is érkezik meg a célegyenesbe a bő kétórás verseny végén, a végsebesség az ő javára dönt majd.

Klaebo számítása csak részben jött be. Valóban tagja volt az utolsó méterekig az élcsoportnak, de a hajrában nem tudott közelíteni Paal Golberghez, akivel egy hete együtt nyerték meg a csapatsprintet.

Golberg pályafutása első egyéni világbajnoki címét szerezte, Klaebónak viszont várnia kell az első hosszú távú aranyára világversenyen, Planicában a síatlonban és 50 kilométeren is az ezüst jutott neki.

A svéd William Poromaa is ünnepelt a célban: a három hosszú távú versenyen a norvégok nyolc érmet megszereztek, a kilencedik viszont, Poromaa bronza révén, más országba került.

Borítókép: Paal Golberg nyerte a világbajnokság utolsó aranyérmét (Fotó: Nordic Focus/Modica)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.