Arra készül a Mount Everesten, ami még egy magyarnak sem sikerült

Suhajda Szilárd oxigénpalack és segítség nélkül mászná meg a Föld legmagasabb hegyét, s a Mandiner cikkében videón üzent a Mount Everest alaptáborából. A K2 csúcsát oxigénpalack nélkül első magyarként meghódító expedíciós hegymászó úgy érzi, készen áll a legnagyobb kihívásra is.

Magyar Nemzet
2023. 04. 22. 9:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suhajd Szilárd már a Mount Everest alaptáborában van, és hamarosan elkezdi az akklimatizációs időszakot. A célja minden hegymászó álma: extra oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül feljutni a Föld legmagasabb pontjára, a Mount Everest 8848 méter magas csúcsára. Ha sikerrel jár, első magyarként mondhatná el ezt magáról.

A 40 éves hegymászó a Mandinernek juttatta el videóüzenetét az alaptárborból, s elárulta, az expedíció első fejezeteként egy úgynevezett „előakklimatizációs” időszakon van túl, amely azt jelenti, hogy 4400 és 5800 m tengerszint feletti magasságban tartózkodik, szoktatja hozzá szervezetét a magashegyi klímához, az alacsonyabb oxigéntartalmú levegőhöz.

Az alaptárbort néhány napja érte el, akkor még társaságban, most viszont már egyedül van, és arra készül, hogy napokon belül elindul felfelé, megkezdi az akklimatizációt a hegyen. A következő időszakban egyre magasabbra megy majd, felviszi a felszereléseit a következő táborokba, amelyeket egyedül épít ki, és eközben hozzászoktatja szervezetét a még nagyobb magasságokhoz, az oxigénszegény környezethez.

Suhajda 2019-ben első magyarként hódította meg oxigénpalack nélkül a K2 8611 méter magas csúcsát, amiből erőt merít.

– Tavaly a tavaszi himalájai szezon során pedig az Everest szomszédságában emelkedő 8516 méter magas Lhoce csúcsán volt szerencsém állni, és szeretném azt hinni, hogy készen állok a legnagyobb feladatra, a Mount Everest csúcsát elérni oxigénpalack nélkül, ami magyar állampolgárként még senkinek sem sikerült – üzente Suhajda.

A hegymászó expedíciójának fejleményeit a Mandiner kiemelt figyelemmel követi.

Borítókép: Suhajda Szilárd a Mount Everest csúcsára készül (Fotó: Mandiner/Suhajda Szilárd Facebook-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.