Az Arsenal még mindig éllovas, de már csoda kellene a bajnoki címéhez

A döntetlent is csak az utolsó percekben harcolta ki az Arsenal hazai pályán a Southampton ellen a Premier League 32. fordulójának péntek esti nyitómeccsén. A legutóbbi három bajnokiján nem tudott nyerni Mikel Arteta csapata, mely lényegében a Manchester City kezébe adta az aranyérem sorsát. Jamie Carragher szerint már csodára lenne szüksége az Arsenalnak.

Magyar Nemzet
2023. 04. 22. 8:45
MARTINELLI, Gabriel
Liverpool, 2023. április 09. Gabriel Martinelli, az Arsenal játékosa a Liverpool ellen az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott 2023. április 9-i mérkõzésen a liverpooli Anfield Road-i Stadionban. MTI/AP/Jon Super Fotó: Jon Super
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arsenal–Southampton 3-3. Ez volt az a döntetlen, amelynek még akkor sem tudnak igazán örülni az Arsenal játékosai és szurkolói, ha drámai feltámadás kellett hozzá a végén. A vendégek ugyanis az első negyed óra végén már két góllal vezettek, és ez a különbség egészen a hajráig megmaradt. Aztán a 88. percben Martin Ödegaard góljával 3-2-re közelített az Arsenal, majd a 90.-ben találatával kiegyenlített. A karcsú egy pont azonban jelen helyzetben tragédia.

JESUS, Gabriel
Ha az Arsenal elveszti a bajnoki címet, az olyan lesz, mintha az üres kapuba nem tudna gólt lőni. Fotó: Daniel Hambury

Ezzel ugyanis immáron fordult a kocka a Premier League-ben, és hiába áll még mindig a tabella első helyén az Arsenal ötpontos előnnyel, valójában már a második Manchester City kezében van az aranyérem sorsa. Pep Guardiola csapatának jelenleg kettővel kevesebb lejátszott meccse van, s ha azokat megnyeri, akkor ugyanannyi mérkőzésszámnál már átveszi a vezetést egy ponttal.

Az Arsenal a 32-ből 27 forduló végén vezette a Premier League-et, gyakorlatilag végig az első helyen állt, ám csak magának köszönheti, ha a végén mégsem ünnepelheti 2004 óta az első bajnoki címét. Úgy tűnik, a kiélezett hajrát nem bírja Mikel Arteta együttese, hiszen a legutóbbi három fordulóban egy meccset sem nyert meg.

A Liverpool és a West Ham ellen is kétgólos előnyről ikszelt, most pedig kétgólos hátrányból szerzett egy pontot. Egyik verzió sem jó, a megszerezhető kilencből három pont nagyon kevés egy bajnoki címre hajtó csapattól. Nem véletlen, hogy elolvadni látszik az előny.

– Még nincs vége, még mindig van öt pont előnyünk – nyugtatta alighanem saját magát is az Arsenal csatára, a Manchester City színeiben korábban négy angol bajnoki címet nyert – Most a Citynek van két meccse, amivel a saját kezébe veheti a sorsát, de ha bajnokok akarunk lenni, akkor odamegyünk hozzájuk és megverjük őket. Ez ilyen egyszerű. Az biztos, hogy a végsőkig küzdeni fogunk.

Következik az aranycsata Manchesterben

Bizony, az Arsenalnak már abban kell bíznia, hogy a következő meccsen, szerdán majd nyerni tud a City otthonában. Gyakorlatilag ez a meccs lesz a Premier League „döntője”, melyen Guardiola csapatának már a döntetlen is elég lehet, ha a többi meccsén nem hibázik. Márpedig a Manchester az elmúlt években hozzászokott az ilyen kiélezett versenyfutáshoz.

– Alig várom a rangadót, az ilyen meccsekért érdemes játszani – jelentette ki Arteta, aki igyekezett pozitív maradni. – Amikor minden rajtad múlik, oda kell menni és nyerni kell. Ez a sport szépsége, mindenki ilyen helyzetbe akar kerülni. Hihetetlen kaland vár ránk Manchesterben, és készen állunk majd rá.

Az elmúlt hetek formája, eredményei azonban nem az Arsenal számára kedvezőek. Nem csoda, hogy a Liverpool korábbi legendás védője, a jelenleg szakértőként dolgozó Jamie Carragher máris kijelentette: az Arsenalnak már valamiféle csodát kellene tennie a bajnoki címhez.

Na igen, például nyerni Manchesterben.

Arsenal–Southampton 3–3 (Martinelli 20., Ödegaard 88., Saka 90., ill. Álcaraz 1., Walcott 14., Caleta-Car 66.)

Premier League, 32. forduló

Arsenal–Southampton 3-3 (Martinelli 20., Ödegaard 88., Saka 90., ill. Álcaraz 1., Walcott 14., Caleta-Car 66.)

Szombat
Fulham–Leeds United 13.30 (Tv: Spíler1)
Brentford–Aston Villa 16.00
Crystal Palace–Everton 16.00 (Tv: Match4)
Leicester City–Wolverhampton Wanderers 16.00
Liverpool–Nottingham Forest 16.00 (Tv: Spíler2)

Vasárnap
AFC Bournemouth–West Ham United 15.00
Newcastle United–Tottenham Hotspur 15.00 (Tv: Spíler1)

A Manchester City Brighton elleni meccsét elhalasztották, mert az FA-kupa elődöntőjében játszik mindkét csapat.

Borítókép: Az Arsenalnak és Gabriel Martinellinek már nyújtózkodnia kell a bajnoki címért, de vajon elérik-e? (Fotó: MTI/AP/Jon Super)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.