Egyszer megbukott a Chelsea-nél, most mégis újra a londoniak edzője

Három nappal Graham Potter menesztése után nyilvánosságra hozta az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Chelsea, hogy ki lesz a csapat új vezetőedzője. A londoniak a klublegenda Frank Lampardot választották ki a posztra, aki trénerként eddig nem remekelt, és ezúttal sem tölthet el hosszú időt a kispadon. Bár most erről előre szóltak neki.

2023. 04. 07. 6:55
FA Cup third round - Manchester United vs Everton Frank Lampard
epa10393124 Everton manager Frank Lampard reacts after half-time during the FA Cup third round match between Manchester United and Everton in Manchester, Britain, 06 January 2023. EPA/Peter Powell EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Chelsea idénybeli csapnivaló teljesítményét figyelembe véve csak idő kérdése volt, hogy mikor menesztik a Kékek Graham Pottert. Az angol tréner a Brightonnal ugyan csodát tett, a Chelsea-vel viszont nem volt képes hasonlóra. A hatszoros angol bajnokot a tizenegyedik helyre süllyesztette ahhoz a hetedik pozícióhoz képest, ahol a londoniak a Premier League tabelláján szeptemberben tanyáztak, amikor még Thomas Tuchel kezében volt a gyeplő. 

A közelmúltban híres edzők sorát rúgták ki, többek között a Bayern München megvált Julian Nagelsmanntól, Antonio Contétól pedig a Tottenham Hotspur. Természetesen mindkét szakember neve felmerült a napokban az angol sajtóban Potter lehetséges utódjaként, bár a Sky Sports úgy értesült, hogy Conte nincs a jelöltek névsorában, Mauricio Pochettino, Ruben Amorim, Oliver Glasner, Luciano Spalletti és Luis Enrique viszont igen. Sőt, utóbbi már Londonba is utazott tárgyalni, és Nagelsmann képviselőjével is tartja a kapcsolatot a Chelsea, végül mégis meghökkentő döntést hozott a londoni klub.

Csütörtökön ugyanis bejelentették a Kékek, hogy az évad végéig Frank Lampardot bízták meg a csapat irányításával. 

Az egykori középpályás klublegenda, a Chelsea gólrekordere, edzőként azonban eddig nem vált be. A Derby Countynál és az Evertonnál egy-egy évet húzott le, a Chelsea-nél másfelet – de a rossz nyelvek szerint csak a játékosként elért sikereinek köszönhetően tölthetett el ennyi időt a kispadon, máskülönben már korábban menesztették volna. Döntőbe ugyan jutottak, trófeát viszont nem hódítottak el az angolok az irányítása alatt, és a mérkőzéseik alig több mint felét nyerték meg, Lampard kirúgásakor pedig csak a tizedik hely illette meg őket. A fiatal edző első évében a Bajnokok Ligájában már a legjobb tizenhat között búcsúzott a Chelsea (Lampard távozása után viszont Thomas Tuchel vezetésével az idény végén megnyerte a legbecsesebb kupát).

Mint azt említettük, Lampard ezúttal sem maradhat túl sokáig a szeretett csapatánál, hiszen már az idény végén távozik. Aztán jöhet a „valódi” kiszemelt, feltehetően a Tottenham által is ostromolt Nagelsmann, aki úgy tervezi, hogy a nyárig nem vállal munkát, csupán mérlegeli a lehetőségeit, aztán pedig szeretne egy teljes felkészülési időszakot letudni az új játékoskeretével. Legyen az a Chelsea-nél, a Spursnél vagy akár a Real Madridnál.

 

Továbbra is falja az edzőket a Chelsea

A londoni klubra jellemző, hogy – kis túlzással – olyan gyakran cserélgeti az edzőit, mint más a zokniját. A Premier League-ben leghosszabb ideje, a Liverpoolnál 2015 októbere óta szolgáló Jürgen Klopp például kedden már a hetedik különböző Chelsea-menedzserrel (Guus Hiddink, Antonio Conte, Maurizio Sarri, Frank Lampard, Thomas Tuchel, Graham Potter és Bruno Saltor) fogott kezet. 

A vezetőedzőkkel szembeni türelmetlenség nemcsak az Abramovics-éra velejárója volt a Chelsea-nél, hanem látszólag a klub új tulajdonosai is hasonlóan állnak a kérdéshez, és a csapat gyengélkedését mindig a tréner számlájára írják. Amióta a Todd Boehly nevével fémjelzett konzorcium 2022 májusában megvásárolta a Kékeket, már a második edzőtől szabadult meg. Sőt, valójában ez egy idényen belül történt – ilyesmi korábban még Roman Abramovics idejében sem fordult elő.

Potter londoni hét hónapja alatt nem alkotott maradandót, Tuchelnek pedig még a BL megnyerése sem jelentett garanciát a munkája megtartására. 

A folyamatos kirúgásokkal már a játékosoknak is tele van a hócipőjük. A legutóbb ennek Kai Havertz adott hangot. A német futballista már azért is hálás volt, hogy ha átmenetileg is, de volt, aki egyáltalán elvállalta a Chelsea-nél nem sok jóval kecsegtető edzői állást (Potter stábjának egy tagja, Bruno Saltor ugrott be átmenetileg a Liverpool elleni meccsre). Hozzátette, a társaival nem bánnák, ha egy edzővel végre néhány hónapnál hosszabb ideig dolgozhatnának együtt... 

Borítókép: Frank Lampard vezetőedzőként eddig nem remekelt (Fotó: EPA/Peter Powell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.