Guardiola akkor is szereti majd Artetát, ha az Arsenal győz a City ellen

Pep Guardiola döntőnek nevezi a Manchester City–Arsenal angol bajnoki meccset, s cseppet sem túloz: a mai találkozón dőlhet el a két csapat között az aranyérem sorsa a Premier League-ben. Ugyan a bajnokságot szinte az elejétől a végéig vezető Arsenal az éllovas, mégis Mikel Arteta együttese lép pályára győzelmi kényszerben a 33. forduló és a teljes idény legfontosabb rangadóján.

Magyar Nemzet
2023. 04. 26. 5:50
Pep Guardiola
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola reacts during the UEFA Champions League round of 16 second-leg football match between Manchester City and RB Leipzig at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on March 14, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét mérkőzés választja el a Manchester City csapatát a klasszikus triplázástól, azaz a bajnokság, a nemzeti kupasorozat és a Bajnokok Ligája egy idényen belüli megnyerésétől. Amióta 1992-ben életre hívták a BL-t, a bravúr mindössze négy klubnak sikerült: Manchester United (1999), Internazionale (2010), Barcelona (2009, 2015), Bayern München (2013, 2020). Ehhez a négyeshez csatlakozhatna idén Pep Guardiola együttese, a spanyol sztáredző pedig az első lehetne, aki kétszer és két különböző klubbal triplázik, hiszen 2009-ben a Barcelonát is ő vezette. Hogy újra sikerrel jár-e, az nagyban függ az Arsenal elleni Premier League-csúcsrangadó eredményétől.

Mi történik, ha a Manchester City legyőzi az Arsenalt? 

Gyakorlatilag ezen a meccsen dől el az angol bajnoki cím sorsa a Manchester City és az Arsenal között. Jelenleg az Arsenal ötpontos előnnyel áll a tabella első helyén a második City előtt, de Guardiola csapatának kettővel kevesebb lejátszott meccse van, s ha azokat a papírforma szerint megnyeri, akkor ugyanannyi mérkőzésszámnál átveszi a vezetést egy ponttal. Emiatt az egymás elleni rangadó már inkább az Arsenal számára sorsdöntő, hiszen Mikel Arteta együttese csak akkor vehetné vissza a saját kezébe a sorsát, ha győzni tudna Manchesterben. Máskülönben csakis a Cityn múlik, hogy megszerzi-e Guardiola vezetésével hét év alatt az ötödik angol bajnoki címét.

Premier League - Arsenal v Manchester City
a Manchester City középpályása és Mikel Arteta, az Arsenal edzője legutóbb dulakodtak is. Fotó: Reuters/David Klein

– Elképesztően fontos meccs előtt állunk, tudjuk, hogy a győzelemmel előnybe kerülhetünk – jelezte a klubhonlapon Guardiola, akinek a csapata a BL-ben a Real Madrid elleni elődöntőre készül, az FA-kupában pedig már finalista, s a városi rivális Manchester United lesz az ellenfele. – A Premier League tizenegy hónap kőkemény munkából áll, és most itt a lehetőség, hogy beérjen a munkánk, amivel élni akarunk. Olyan lesz ez a csata, mint egy döntő, az ellenfél pedig az a csapat, amely eddig a legjobb volt Angliában.

Mikor nyerte meg legutóbb az Arsenal a Premier League-et? 

Guardiola udvariasságát az angolok is megirigyelhetik, az Arsenal ugyanis az elmúlt hetekben éppen elkezdte lerombolni a saját szobrát. Arteta csapata a legutóbbi három fordulóban egy meccset sem nyert meg. A Liverpool és a West Ham ellen is kétgólos előnyről ikszelt, legutóbb pedig a Southampton ellen kétgólos hátrányból szerzett egy pontot. Egyik verzió sem jó, a megszerezhető kilencből három pont nagyon kevés egy bajnoki címre hajtó csapattól.

„Alig várom a rangadót, az ilyen meccsekért érdemes játszani” – jelentette ki a Daily Mail hasábjain Arteta, aki igyekezett pozitív maradni a City elleni aranycsata előtt. „Oda kell menni és nyerni kell. Minden rajtunk múlik, és ez a sport szépsége, mindenki ilyen helyzetbe akar kerülni. Hihetetlen kaland vár ránk Manchesterben, és készen állunk rá.”

Az Arsenal legutóbb 2004-ben volt angol bajnok, a jelenlegi idényben pedig gyakorlatilag végig az első helyen állt, az eddigi 32-ből 27 fordulóban vezette a bajnokságot. Igazán persze csak az számít, hogy ki nevet a végén.

Mi köze van egymáshoz Guardiolának és Artetának?

Külön érdekessége a nagy téttel bíró rangadónak, hogy mester és tanítványa csap össze, hiszen Arteta 2016 és 2019 között Guardiola segédjeként tanulta a szakmát a City stábjában. – Azóta megváltozott a kapcsolatunk, mert ő Londonban él, én Manchesterben, nem látjuk egymást olyan gyakran. De a szeretetem és tiszteletem felé örökre megmarad, és ezt ő nagyon jól tudja – fogalmazott Guardiola.

Premier League, 33. forduló, szerdai mérkőzések: Manchester City–Arsenal 21.00 (Spíler1), West Ham–Liverpool 20.45 (Match 4), Chelsea–Brentford 20.45 (Spíler2), Notttingham–Brighton 20.30.

Borítókép: Pep Guardiola egyfajta bajnoki döntőnek tekinti az Arsenal elleni csúcsrangadót (Fotó: AFP/Oli Scarff)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.