Már csak a címvédő román akadályozhatja meg, hogy Eb-aranyunk legyen

A zágrábi birkózó Európa-bajnokságon ma egy szabadfogású versenyzőnk szerepelt a helyosztókon: az Eb-2. és Eb-3. Ligeti Dániel (125 kg, Haladás) bronzmérkőzést vívott a görög színeket képviselő, U23-as vb-2. Azamat Hoszonovval, s honfitársunk megszerezte a harmadik helyet. A nőknél pedig az U20-as Eb-2. Bognár Erika (55 kg, BHSE) bejutott súlycsoportja csütörtöki döntőjébe.

Magyar Nemzet
Forrás: MBSZ2023. 04. 19. 21:39
null
Fotó: ROTH TAMAS GEZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ligeti Dániel, a 33 éves szombathelyi kiválóság a bronzmeccsén némi „altatás” után passzivitási ponttal, egy remek mögé kerüléssel és pörgetéssel 5-0-s előnyre tett szert Hoszonov ellen. A második menet elején szépített a rivális, de Ligeti egy jó ütemű kitolással lezárta a mérkőzés érdemi részét (6-2), ha lehet ilyet mondani, „megvédte” tavalyi budapesti Eb-bronzát. Hosszú és eredményes pályafutása során ez már az ötödik kontinensbajnoki medálja, amit a horvát fővárosba is elzarándokoló lelkes szurkolótábora boldogan fogadott.

– El kellett fogadnom, hogy a sérüléseim után csak hetvenszázalékos állapotban jöttem ide, s miután ezt sikerült elfogadnom, megnyugodtam. Ennek köszönhetem, hogy megint érmet szereztem, és most nagyon boldog vagyok – értékelt Ligeti Dániel a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) hírlevelében.

Ligeti Dániel
Ligeti Dániel (balra) kiharcolta a bronzérmet Fotó: MBSZ/Róth Tamás

A ma szereplő másik magyar szabadfogású, Püspöki Patrik (86 kg, Bajai BC) a vigaszágon 9-2-re kikapott az Eb-5. lett Ivars Samusonokstól és kiesett. A kissé foghíjas szakág – mint ismert, a címvédő, kétszeres vb-3., olimpiai 5. Muszukajev Iszmail vírusos betegség, Antal Dániel pedig bőrfertőzés miatt nem indulhatott – befejezte idei Eb-szereplését, a mérleg két bronzérem Bajcajev Vlagyiszlav és Ligeti révén.

A harmadik napon négy honfitársnőnk is szőnyegre lépett a Zágráb Arénában. Az U20-as Eb-2. Bognár Erika (55 kg, BHSE) a negyeddöntőben a hozzá hasonló korosztályos nemzetközi eredményt felmutató francia Tatiana Debient verte 3-1-re, az elődöntőben pedig az Eb-3., U23-as kontinensbajnok német Annika Wendle ellen 2-1-es hátrányból a hajrában remek dobással fordította a maga javára a mérkőzést (6-2).

– Az volt a célom, hogy kibirkózzam magam és érmet szerezzek. A német ellen végig koncentráltam, fejben nagyon ott voltam, akkor sem ijedtem meg, amikor a végén vezetést szerzett. Tudtam, hogy meg kell indulni, így is tettem – értékelte boldogan bravúros szereplését a Honvéd birkózója. A csütörtöki fináléban az Eb-címvédő román Andreea Ana ellen küzd majd az aranyéremért.

A többiek közül az U23-as Eb-2. Szekér Szimonetta (50 kg, BHSE) a francia Julie Sabatie-től kapott ki kétvállal, Szabó Nikolett (59 kg, FTC-KIMBA) az U23-as vb-3. török Tekintől 3-1-re, a háromszoros U23-as Eb-3. Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA) pedig az Eb-ezüst- és bronzérmes bolgár Juliana Janevától 13-2-es technikai tussal. Közülük Szabados folytathatja a vigaszágon csütörtökön, amikor az oroszként három Eb-t nyerő, magyar származásúként honosított Orsós Sztálvira (53 kg, Csepel TC) és az idei U23-as Európa-bajnok Szél Anna (57 kg, Orosházi BSK) egyaránt német riválissal kezdi meg szereplését a horvát fővárosban.

Borítókép: Bognár Erika nagy győzelmeket aratott, csütörtökön az Eb-aranyért léphet szőnyegre (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.