Pep Guardiola álszerényen fogadta a mészárlást

Csak nevében volt rangadó az angol labdarúgó-bajnokság első két helyezettjének a mérkőzése. A Manchester City súlyos csapást mért az Arsenalra, a 4-1-es győzelmével megágyazott a bajnoki címének. Pep Guardiola, a City menedzsere nem volt hajlandó a bajnoki címről beszélni, az ellenfele, Mikel Arteta elismerte, sokkal csúnyább is lehetett volna a vége. Ha csak Erling Haaland öt kihagyott helyzetére gondol, akkor Artetának igaza van.

Magyar Nemzet
2023. 04. 27. 8:57
GUARDIOLA, Josep
Manchester, 2023. április 11. Josep Guardiola, a Manchester City vezetõedzõje csapatának a Bayern München ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntõjében játszott elsõ mérkõzésén a manchesteri Etihad Stadionban 2023. április 11-én. MTI/EPA/Peter Powell Fotó: MTI/EPA/Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 38 fordulós Premier League 33. körében szerda este a Manchester City–Arsenal mérkőzést a bajnoki döntőnek is tekinthettük, mert ugyan a tabellán éllovas vendégeknek öt ponttal többjük volt, mint a címvédő Citynek, Pep Guardiola alakulata két meccsel kevesebbet játszott. Így és társaik úgy léphettek pályára, hogy nekik a döntetlen sem rossz eredmény, ha csak egy pontot szereznek, akkor már a saját kezükben lesz a sorsuk. Megfordítva: ez alapján az Arsenal győzelmi kényszerben volt.

De Bruyne (balra) fantasztikusan játszott az Arsenal ellen     Fotó: Oli Scarff/AFP

A mérkőzés magabiztos hazai győzelemmel ért véget annak ellenére, hogy a Premier League-szezon legjobb középcsatára, Erling Haaland az első öt kísérletéből egyszer sem tudott túljárni Aaron Ramsdale kapus eszén. A norvég támadó gólérzékenységét és a helyzetbe kerülésének a képességét mi sem mutatja jobban, mint hogy ezek után egy gólt szerzett, a negyvenharmadik idei tétmeccsen a negyvenkilencediket, nem mellékesen két asszisztot is jegyzett. Kevin De Bruyne is tündökölt: a belga játékmester gólpasszt adott, és két góllal járult hozzá az Arsenal 4-1-es legyőzéséhez. 

A magabiztos hazai győzelem bajnoki címet érhet a Manchester Citynek, hiába áll még mindig az Arsenal a tabella élén. A két csapat között már csak két pont a távolság az Arsenal javára, de az üldöző, a címvédő két meccsel kevesebbet játszott nála. Az ember azt gondolná, hogy a kézzelfogható távolságban levő aranyérem tudatában Pep Guardiola kitörő örömmel és lelkesedéssel fogadta csapata győzelmét. De ez nem így történt. 

– A következő három mérkőzés nagyon fontos a Fulham, a West Ham és a Leeds United elen. Talán naivan hangzik, de az Arsenal még mindig két ponttal előttünk van – mondta némi álszerénységgel fűszerezve a City menedzsere.

Majd intelligensen a háttérbe húzódott, amikor de Bruyne és Haaland gyümölcsöző játékkapcsolata került szóba. – Nem én tanítottam meg nekik edzésen, hogy találják meg egymást. Ez természetesen jön a futballistáknak. Erling tisztában van vele, mikor van Kevinnél a labda. Ők külön-külön is nagyszerűek, de együtt a legveszélyesebbek, főleg amikor terület is van előttük – nyilatkozta az aranyérem várományosának menedzsere.

Az Arsenal oldalán tisztában vannak az esélyekkel és a lehetőségekkel, Mikel Arteta menedzser értékeléséből ez sugárzik. Megjegyezzük, hogy a statisztikával foglalkozó Opta Twitter-oldal 3-0-s City vezetésnél is így látta a bajnoki címre pályázó két csapat esélyeit. 

Arteta ettől függetlenül nem adta fel a reményt. – Őszintén szólva, már az önmagában is nagyszerű, hogy ezzel a csapattal versengünk a Premier League-trófeáért. Továbbra is küzdeni fogunk, nem adjuk fel. Öt meccs van hátra, még bármi megtörténhet. A City jobb volt, fantasztikusan játszott, el kell ismernem, akár csúnyább is lehetett volna a végeredmény – mondta a spanyol szakember.

– Gyorsabbak voltak nálunk, mi egy párharcot sem nyertünk meg – tette hozzá a 41 esztendős szakember. 

A Premier League állása:  1. Arsenal 33  78-38  75 pont, 2. Manchester City 31  82-29  73, 3. Newcastle United 31  54-25  59, 4. Manchester United 30  46-37  59.

Borítókép: Guardiola nem akar előre inni a medve bőrére (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.