A budapesti világbajnokság tisztasága érdekében nyomoznak

A becsületes atléták szigorú védőszentjei a budapesti atlétikai világbajnokság alatt is résen lesznek. Az AIU (Athletes Integrity Unit), a „tisztesség alakulata” a nyomozástól, a szemétkosarak átfésülésétől és szennyvíz-koncentráció mérésétől sem riad vissza.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2023. 05. 16. 11:35
Nemzeti Atlétikai Központ, vb
Budapest, 2023. április 26. Az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság elkészült versenypályája az ebbõl az alkalomból tartott sajtóbejárás napján a Nemzeti Atlétikai Központban (NAK) 2023. április 26-án. A NAK-ban kialakított pályafelület aszimmetrikus, ennek köszönhetõen a nézõk mind a futó-, mind az ugró számoknál közelebbrõl követhetik majd a versenyeket. A Mondo borítású, világszínvonalú pálya rendkívül gyors és Magyarországon egyedülálló. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat éve annak, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) kezdeményezésére az Athletes Integrity Unit (AIU) a színre lépett, amely a legkorszerűbb tesztelési és analitikai programok alkalmazásával igyekszik kiűzni a csalókat és a segítőtársaikat a sportág berkeiből. A nyitottság jegyében az AIU semmit se titkol el, így többek között azt sem, hogy a hírszerzés és a nyomozás is a fegyvere. Várják a munkájukat segítő bejelentők telefonhívásait és üzeneteit, akiknek garantálják a névtelenségüket. Képviselőik az augusztusi budapesti világbajnokságon is jelen lesznek, de a célzott doppingvizsgálataik már jóval a rajt előtt riadalmat okozhatnak a tilosban járók köreiben.

Zavaros és elszomorító volt az atlétika helyzete azokban az időkben, amikor a nemzetközi szövetség szenegáli elnöke olyan dolgokat engedett meg magának, amiket semmiféle körülmények között nem tehetett volna meg. Lamine Diackot 2020-ban börtönbüntetésre ítélték, többek között azért is pénzt fogadott el, hogy eltussolja az orosz atléták doppingügyeit. A botrányba belebukott a francia Gabriel Dollé, a nemzetközi szövetség orvosi és doppingellenes osztályának vezetője is, az orosz sportolók pedig évekkel későbbi vizsgálatok alapján veszítették el a 2010-es évtized elején elért eredményeiket, többek között kilenc londoni olimpiai érmet.

Nagy volt a baj, a „sportok királynőjének” fejéről lehullott a korona, a hiteltelenség, a bizalmatlanság és a csalódás áradata már-már a sportág jövőjét fenyegette, amikor színre lépett új elnökként a megtisztulást, a kaotikus állapotok megszüntetését és a becsületes atléták védelmét meghirdető Lord Sebastian Coe, akinek a hitelességét és makulátlanságát senki sem vonta kétségbe. Megválasztása után két évvel mögötte sorakozott fel az AIU, amelynek nevében az „Integrity” kifejezést egyaránt lehetne becsületességre, feddhetetlenségre, tisztességességre vagy sérthetetlenségre magyarra fordítani.

Az AIU elnöke az új-zélandi David Howman, aki hosszú évekig a WADA vezérigazgatója volt, az operatív egységet pedig az az ausztrál Brett Clothier vezeti, aki korábban sokat tett az ausztrál futball-ligát és a pénzdíjas lovasversenyeket megfertőző doppingügyek, fogadási csalások és fenyegetések felszámolásáért.

– Az AIU szervezettségére, felkészültségére és egyre hatékonyabb fellépésére azt tudnám mondani, hogy az valóban a becsületes versenyzés szigorú védőszentjeinek az alakulata, amely sokkal többre vállalkozott a legkorszerűbb doppingvizsgálatok és elemzések elvégeztetésénél – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Rutkovszky Ede, a budapesti atlétikai világbajnokság egészségügyi csoportjának doppingvizsgálatokat koordináló menedzsere. – Ők lépnek fel példás eréllyel a versenyeredmények és az atléták életkorát meghamisító manipulációk, a korrupció, a vesztegetések, a sértegetések és az alaptalan gyanúsítgatások ellen.

Ahogy a 24 évvel ezelőtt megalakult WADA, a doppingellenes küzdelem globális szervezete sem titkolta, hogy együttműködik az Interpol és az Europol szakembereivel, az AIU is nyíltan kommunikálja, hogy stratégiai kapcsolatrendszert épített ki a bűnüldözési szervezetekkel, ugyanakkor maga is nyomoz és hírszerzéssel is foglalkozik.

– Az AIU azért is sokat tesz, hogy minél többen értesüljenek a doppingvétségek lehetséges következményeiről, és eközben nem csak a sportolókat világosítják fel, hanem a környezetükben lévőket, köztük például az érintett szülőket is. Mint az Európai Atlétikai Szövetség munkatársa, ehhez annyit tennék hozzá, hogy az  európai versenyzőknek már hosszabb ideje kötelező részt venniük egy online antidoppingkurzuson, mivel a tanfolyam elvégzése feltétele annak, hogy megkapják a kontinentális szövetség égisze alá tartozó eseményekre a nevezéshez és a versenyzéshez szükséges személyes kódjukat – árulta el a magyar szakember, aki a budapesti világbajnoksághoz kapcsolódó ellenőrzésekről is beszélt.

– Az atléták már jó ideje tudják, hogy az ellenőrzések nem az első versenynapon kezdődnek meg, hanem már jóval korábban, akik pedig résztvevői voltak tavaly a eugene-i világbajnokságnak, azok a szó szoros értelmében a saját bőrükön érezhették, hogy a vérvizsgálatoknak a hagyományos mellett van már egy új innovatív megoldása is. Nagy újdonság volt és valószínűleg a jövő is erről szól majd, hogy a levett vért nem üvegcsékbe vezetik, hanem nedvszívó tapasszal fogják fel, és az ilyen módon gyűjtött, majd szárított vért viszik a hőmérsékleti előírásokat betartva a vizsgáló laboratóriumba. Az ellenőrök a WADA és a World Athletics előírásait követve végzik majd a munkájukat.  Nem titok, hogy körülbelül 650 vérvizsgálatot fognak elvégezni Budapesten, és ennél csak valamivel kevesebb lesz a vizeletminta-vételek száma. Előbbiekkel várhatóan inkább a versenyek előtt, utóbbiakkal pedig már a világbajnokság közben fogják az atlétákat mintavétel céljából megszólítani – mondta Rutkovszky Ede az SzPressnek.

Borítókép: Az idei vb helyszíne, a Nemzeti Atlétikai Központ (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.