Alonso valóra váltaná a Red Bull „rémálmait”

A Formula–1-es idényben eddig csak a Red Bull pilótái tapasztalták meg, milyen érzés elsőként áthaladni a célvonalon, de az energiaitalosok attól tartanak, vasárnap Monacóban megtörhet a sikerszéria, és Fernando Alonso, esetleg a Ferrari versenyzői elhappolhatják előlük a győzelmet. A kétszeres világbajnok Alonso is ebben reménykedik, mivel már ráunt a harmadik helyezésekre, amelyekből a vártnál több jutott ki neki idén.

2023. 05. 26. 4:45
Fernando Alonso
Baku, 2023. április 28. Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzõje érkezik a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Azeri Nagydíjának elsõ szabadedzésére a bakui versenypályán 2023. április 28-án. A futamot április 30-án rendezik. MTI/EPA/Ali Haider Fotó: Ali Haider
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszországi esőzések és áradások miatt a Formula–1 múlt szerdán észszerű döntést hozott, és lefújta az Emilia-Romagna Nagydíjat. Az emiatt váratlanul felszabadult napokat mindenki változatosan töltötte: Max Verstappen (Red Bull) az utak helyett szimulátoron versenyzett, Lando Norris (McLaren) online gyűjtést indított a károsultaknak, Juki Cunoda (Alpha Tauri) pedig lapátot ragadott, és a helyszínen segédkezett. A japán pilóta csapatát különösen érzékenyen érintették a történtek, hiszen az Alpha Tauri főhadiszállása is az Emilia-Romagna régióban van.

Fernando Alonso, Max Verstappen Miami
Fernando Alonso (balra) lehet egyik fő kihívója Monacóban Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Közben persze minden versenyző készült a következő hétvégére, már csak azért is, mert sokak kedvence, a monacói futam van soron. A hercegségben nem maradtak el a hagyományos kísérőprogramok, így néhány pilóta kedden futballcipőt húzott, hogy egy jótékonysági meccsen vegyen részt. Carlos Sainz (Ferrari) erre kis híján ráfázott, azt rebesgették, hogy kisebb sérülést szedett össze a mérkőzésen, és talán rajthoz sem állhat a hétvégén. Ilyesmiről szerencsére szó sincs, a spanyol versenyző mindenkit megnyugtatott, hogy jól van, és epekedve várja, hogy autóba ülhessen.

A Ferrari pilótáinál maradva, Charles Leclerc tavaly sokéves pechsorozatot tört meg, és Formula–1-es pályafutása során először legalább célba ért Monacóban. Az olaszok versenyzője ugyanakkor nem volt elégedett a negyedik helyezéssel, mivel a pole pozícióból indulva önhibáján kívül esett vissza – de mint megjegyezte, már hozzászokott ahhoz, hogy hazai futamáról csalódottan tér haza. 

 

Alonso most valóban a csúcsra törhet?

Tavaly alighanem nagyobbak voltak Leclerc győzelmi esélyei, mint most. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója ugyanakkor némiképp tart a Ferraritól és az Aston Martintól is.

– Monacóban nem tudjuk kihasználni az autónk erősségeit: a gumikopás nem lesz döntő jelentőségű, és nincsenek hosszú egyenesek sem, ahol kihasználhatnánk a magas végsebességet. Idén már néhányszor előfordult, hogy a Ferrari gyorsabb volt a Red Bullnál a lassú kanyarokban. Az ő legnagyobb erősségük, hogy rendkívül gyorsan fel tudják melegíteni az abroncsaikat, ami az időmérőn kulcsfontosságú lehet – világított rá Marko. – Alonso mindig kiválóan teljesít, itt pedig az sem fog számítani, hogy az autója végsebessége kisebb. Ha elől végez az időmérőn, esélyes lesz a futamgyőzelemre.

Korábban maga Fernando Alonso is erről beszélt. Az Aston Martin az idényben fényévekkel jobban teljesít, mint tavaly, ennek köszönhetően a kétszeres világbajnok spanyol étvágya is megjött, az eddigi négy harmadik helyét már kevesli, és Monacóban az élre törne. – Reális célkitűzés a futamgyőzelem. Bár az egyenesekben nem a miénk a leggyorsabb autó a mezőnyben, a technikás kanyarokban kifejezetten jól teljesítünk. Azon vagyunk, hogy a hátrányunkat eltüntessük, de amíg ezt elérjük, a lassú kanyarokkal teletűzdelt pályákon, vagyis Monacóban, Magyarországon és Szingapúrban talán nyerhetünk – bizakodott az Aston Martin veteránja.

A címvédő és vb-éllovas Max Verstappen is érzi a veszélyt, ezért kiemelte, a kvalifikáción elért eredmény és a megfelelő stratégia kialakítása most különösen fontos. – A pálya még a többi városi pályával összehasonítva is rendkívül keskeny, nehéz itt tökéletes kört futni az időmérőn. Előzni pedig szinte lehetetlen, így a futamon elért helyezés nagyban a stratégiától függ.

Az elmúlt két idényben a Red Bull pilótái, 2021-ben Verstappen, tavaly Sergio Pérez diadalmaskodott itt. Utóbbi az utcai pályákon legendásan jól teljesít, ha ez most is így lesz, valamint az Aston és a Ferrari is előretör, akkor Verstappen az előttünk álló hétvégén sok kihívóval találhatja magát szemben.

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 13.30, 2. szabadedzés 17.00
Szombat: 3. szabadedzés 12.30, időmérő 16.00
Vasárnap: Monacói Nagydíj 15.00

Borítókép: Fernando Alonso az azeri versenyhétvégén (Fotó: MTI/EPA/Ali Haider)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.