Újabb rekord dőlt meg a Himalájában

Egy héten belül megdöntötte saját rekordját Kami Rita nepáli hegyi vezető, aki kedden huszonnyolcadik alkalommal jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 13:19
Rita, Kami
Katmandu, 2020. május 29. Kami Rita nepáli serpa hegymászó buddhista szent könyvet tanulmányoz katmandui otthonában a nemzetközi Everest-napon, 2020. május 29-én. Az 50 éves Kami Rita 2019. május 21-én huszonnegyedszer mászta meg a világ legmagasabb hegyének, a Csomolungmának, azaz a Mount Everestnek a 8848 méteres csúcsát, de a legtöbb sikeres mászás rekordját már 2018. május 20. óta tartja, akkor az huszonhárom csúcshódítás volt. MTI/EPA/Narendra Sresztha Fotó: Narendra Sresztha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötvenhárom éves Kami Rita a hagyományos délkeleti útvonalon hódította meg a 8849 méter magas hegycsúcsot – közölte a nepáli turisztikai hivatal illetékese.

A serpa először 1994-ben mászta meg a világ legmagasabb csúcsát, amelyet azóta csaknem minden évben meghódított. Csak 2014-ben, 2015-ben és 2020-ban nem ment fel a világ tetejére, amikor a mászást különféle okok miatt nem engedélyezték.

A nemzetközi hírű hegymászó az Everest árnyékában elterülő Tame faluban nőtt fel, 1992-ben kezdte pályáját. Két évvel később, huszonnégy évesen kapaszkodott fel először a hegyre. 2019-ben azzal hökkentette meg a serpaközösséget, hogy két héten belül kétszer is megmászta a tibetiül Csomolungmának nevezett csúcsot.

A héten egy másik nepáli hegyi vezető, Pasang Dawa huszonhetedik alkalommal jutott fel a világ legmagasabb pontjára kínai hegymászók egy csoportját kísérve. 

A külföldiek körében a rekordot a brit Kenton Cool tartja, aki tizenhetedszerre mászta meg a Mount Everestet a múlt héten.

Idén van a hetvenedik évfordulója, hogy elsőként a világon az új-zélandi Sir Edmund Hillary és Tenzig Norgaj nepáli serpa feljutott a világ legmagasabb hegycsúcsára, amit azóta több mint 11 ezerszer hódítottak meg.

A nepáli serpák friss rekordjait beárnyékolja, hogy a mostani szezonban tizenegyen vesztették életüket a Csomolungmán. A kezdetek óta nagyjából háromszázhúszan haltak meg hegymászás közben a hivatalos himalájai adatbázis és a nepáli illetékesek szerint.

Borítókép: Kami Rita nepáli serpa (Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.