Így jutott fel a világ tetejére a legfiatalabb magyar, aki megmászta a Mount Everestet

Price Márton Péter a hatodik magyar, aki feljutott a világ tetejére, de huszonkilenc évesen a legfiatalabb a magyar teljesítők között.

Magyar Nemzet
Forrás: Infostart, ATV2023. 05. 18. 10:57
Márton Peter Price a Mount Everest 8848 méteres csúcsán, ő a legfiatalabb magyar, aki feljutott a világ tetejére a Himalájában Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Price Márton Péter május 14-én ért fel a Mount Everest csúcsára, egy nepáli serpa segítségével. Az 1994-es budapesti születésű fiatalember a Cambridge-i Egyetemen diplomázott. Magyar és angol állampolgársággal is rendelkezik, befektetési üzletemberként dolgozik Londonban. Magas hegyeket csak 2021 végén kezdett mászni. Tavaly szeptemberben első magyarként oxigénpalackkal feljutott a Manaszlu 8163 méteres csúcsára, most pedig megmászta a Föld legmagasabb hegyét, a 8848 méteres Mount Everestet.

Ezúttal is használt oxigénpalackot, és igénybe vette serpák, vagyis magashegyi teherhordók segítségét. Ezért mindvégig úgy hivatkozott magára, mint átlagos turistára, és nem úgy, mint hegymászóra. A nyolcezer méternél magasabb csúcsok meghódítása óriási megterhelést jelent, de az oxigénhiány miatt csak akkor tartják számon igazi sportteljesítményként, ha a mászó nem használ oxigénpalackot és nem kísérik serpák.

 

A serpa beállította a világrekordot

Price Márton Péter nyolchetes útra szeretett volna elmenni, de csak három hétre engedték el a munkahelyén. Így munka mellett készült fel a küldetésre, hónapokig oxigénsátorban aludt, és magaslati edzőteremben tréningezett. Május 3-án érkezett meg az Everest nepáli alaptáborába, majd tizenegy nap múlva érte el a csúcsot. Serpája, Pa Dawa huszonhatodszor mászta meg a Mount Everestet, és ezzel beállította az eddigi világcsúcstartó Kami Rita serpa Guiness-rekordját.

Amikor felértek a csúcsra, csodálatos idő volt, az égiek velük voltak. Azon az éjszakán gyönyörű csillagos ég alatt másztak, és reggel gyönyörű napsütésben értek fel a csúcsra. Aztán visszafordultak, és egy éjszakára a négyes táborban ragadtak egy hatalmas hóvihar miatt, de szerencsére volt elég oxigénjük. Elmondásuk szerint aludni sem tudtak, de aztán másnap visszaindultak. Nemrég kaptuk a hírt, hogy szerencsésen megérkeztek az alaptáborba, és túl vannak a veszélyen

– mondta az ATV-nek Price Márton Péter édesanyja.

 

Suhajda Szilárd lehet az első a magyarok között

Mindeközben egy profi magyar alpinista, az 1982-es születésű Suhajda Szilárd arra készül, hogy oxigénpalack és serpák segítsége nélkül teljesítse a világ legmagasabb hegyének megmászását. Már túl van a harmadik, egyben utolsó akklimatizációs körén, amivel feljutott a Mount Everest 7900 méteres magasságban lévő Genfi-sarkantyú elnevezésű pontjára. Még az alaptáborban várja az alkalmat, amikor az időjárás kedvezőre fordul a csúcstámadáshoz. Ha sikerül, ő lesz az első magyar, aki oxigénpalack és serpák nélkül jut fel a Föld legmagasabb pontjára. A hegymászó az indulása előtt interjút adott az Inforádiónak.

Borítókép: Price Márton Péter a Mount Everest tetején (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.