Magyar hegymászót segítve állította be az Everest-mászás rekordját a serpa

Vasárnap 26. alkalommal jutott fel a 8848 méter magas Everestre egy nepáli serpa, ezzel ő lett a világon a második, aki a bravúrt teljesítette.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 15. 8:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 46 éves Paszang Dava serpa előtt Kami Rita serpának sikerült 26-szor megmásznia a világ legmagasabb hegycsúcsát – közölte a nepáli kormány turisztikai hivatalának képviselője.

Kami Rita jelenleg is a csúcs felé mászik, és ha eléri, azzal új rekord születhet.

Paszang Dava egy magyar hegymászónak, Price Márton Péternek segítve jutott fel a Himalája tetejére – mondta el a serpa főnöke, az Imagine Nepal Treks képviselője.

Dava Futi serpa a Reutersnek nyilatkozva hozzátette, hogy a hegymászók most jönnek lefelé, jó formában vannak. Hozzátette, hogy a pakisztáni Naila Kiani, aki szintén vasárnap mászta meg a magaslatot, melyet tibetiül Csomolungmának neveznek, az első nő, aki az idei, márciustól májusig tartó mászószezonban sikerrel jutott fel a hegyre.

Suhajda Szilárd is rekorddöntésre készül maszk és teherhordók nélkül a Himaláján 

A magyarok közül elsőként oxigénpalack használata és teherhordók alkalmazása nélkül hódítaná meg a Mount Everest 8848 méteres csúcsát – írja Facebook-oldalán a Global Union. Most minden szem rá szegeződik, hiszen 

amennyiben a Kyocera Everest-expedíció 2023 során Suhajda Szilárd sikerrel jár, akkor nemcsak hegymászószakmai szempontból, hanem nemzeti szinten is sporttörténelmet írhat. 

A Mount Everest palack nélküli megmászása nemzetközi szinten is kiemelkedő és elismert teljesítmény. 

Idén rekordszámú, 467 engedélyt adtak ki Nepálban külföldieknek, hogy felmásszanak az Everestre.

A világ legmagasabb csúcsát több mint tizenegyezerszer mászták meg, mióta Sir Edmund Hillary és Tenzig Norgaj serpa 1953-ban először ért fel. Nagyjából 320-an haltak meg hegymászás közben a himalájai hivatalos adatbázis és a nepáli illetékesek szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.