Vaddisznó okozott balesetet a terepralisok idei második bajnoki futamán

Lukács Kornél „Csucsu” és Mesterházi Márk győzött a Riverside Baján, a terepralisok idei második bajnoki futamán, a Vas vármegyei Pápocon. Ahol egy vaddisznó is bekerült a tudósításba.

Kónya Rita
2023. 05. 07. 9:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A reggeli rajt előtt sűrűn kémlelték az eget a versenyzők, hiszen a korábbi Riverside Baják lefolyásába előszeretettel rendezett bele az égi áldás, és mára is ígértek esőt az előrejelzések. A terepralis autókat arra tervezik, hogy bármilyen körülmények között helytálljanak, na de úszni azért nem tudnak, és a verseny történetében előfordult már akkora zuhé, ami miatt a viadal végét törölni kellett.


A verseny közösségimédia-oldalán a nézők szavazatai alapján megválasztották a verseny legszebb járműveit. Az autósok között ez Lónyai Pál Porsche Macanja lett, amely bármerre járt a világ versenypályáin az elmúlt években, mindenhol feltűnést keltett. Márpedig sokfelé járt, hiszen a pilóta számtalanszor képviselte a magyar színeket a tereprali Világkupa futamain és egyéb versenyeken. Nemrég egy sivatagi megméretésen vett részt, de ott nem a Macannal: a Dakar-rali egyik sikercsapatának, az X-Raidnek az egyik versenygépét próbálta ki.


Egy igazi különlegességet is láthattak, akik kilátogattak a versenyre: a világ egyetlen Segway versenygépét a terepraliban. 

Ez egy klasszikus sport SSV, gyakorlatilag teljesen széria. Már az első, 2019-es internetes beharangozók láttán az átlagnál jobban elkezdem érdeklődni a Segway Powersports programja után. Kiderült számomra, hogy mennyire elkötelezettek a tervezés, a gyártás és a fejlesztés területén, nemcsak a sport SSV-k, hanem a gyár teljes All-Terrain projektjében. Amikor ez a modell elérhetővé vált, a gyár és a legnagyobb európai forgalmazó mindent megtett, hogy az idei bajnokságban rajthoz állhassunk a Villain SX10-zel

– mondta el a különleges jármű pilótája, Csató Attila.


Ezeket az autókat látva valószínűleg sokan álmodoznak arról, hogy egyszer ők is a mezőny tagjai legyenek. Akik továbblépnének az álmodozásnál, az első lépéseket az úgynevezett Challenge kategóriában tehetik meg. Itt valamelyest eltérnek a szabályok a „nagyok” versenyétől, a közös pontot az jelenti, hogy a biztonságra maximális hangsúlyt helyeznek a szervezők. Na meg persze a pályák, hiszen a Challenge-esek is ugyanazokon a szelektíveken hajtanak, igaz, a táv számukra általában rövidített.


A versenyt egyetlen komolyabb incidens zavarta meg: a cseh quados Kristyna Vankova egy vaddisznóval találkozott össze a pályán, és balesetet szenvedett. Kivizsgálásra a szombathelyi kórházba szállították.


A szombati négy szelektív során többször is átrendeződött az összetett állása, végül Csucsuék – Lukács Kornél a hivatalos nevezési listán is a becenevén szerepel – mögött a pénteki napot megnyerő lengyel Karol Lenkiewicz, Tomasz Janik duó lett a második, a tegnapi defekt miatt hátracsúszó cseh Miroslav Zapletal és szlovák navigátora, Marek Sykora pedig a harmadik. A motorosoknál a szlovákiai Bodor Róbert, a quadosoknál honfitársa, Juraj Varga volt a leggyorsabb, a Challenge-ben pedig a Kánnár Szilárd, Béres Dávid duó győzött.

A bajnokság következő fordulója a Baja Satu Mare lesz, amelyre június 9-11. között kerül sor a romániai Nagykárolyban.

Borítókép: Lukács Kornél „Csucsu” és Mesterházi Márk a Riverside Baján (Fotó: Báles László) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.