Világsztárok, akikkel eddig csak videójátékban találkoztak a mieink

A felkészülés utolsó, legfontosabb, egyben – előre borítékolhatjuk – felejthetetlen szakasza következik. A magyar jégkorong-válogatott a következő napokban kétszer Európa egyik legnagyobb sportcsarnokában korcsolyázhat ki. A jegyek elaádásának alakulásából bátran kijelenthetjük, a mienk csütörtökön Szlovénia, majd jövő héten kedden Kanada ellen is telt ház előtt játszhatnak az MVM Dome-ban. Különösen a Kanada elleni mérkőzés örökre életre szóló élmény lesz.

Magyar Nemzet
2023. 05. 02. 4:50
Kanada ellen készül a magyar jégkorong-válogatott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként arról már írtunk, a magyar jégkorong-válogatott egyelőre adós a jó teljesítménnyel, az eddigi nyolc felkészülési mérkőzéséből hetet is elvesztett, s a java, Szlovénia, valamint Kanada még hátra van. Jó formába persze majd csak a világbajnokságon kell lendülni, de a hátra lévő három edzőmeccsből kettőn Kevin Constantine együttese egyszerűen nem teheti meg, hogy ne játsszon jól. A magyar válogatott szerdán és csütörtökön Szlovénia, jövő kedden pedig Kanada együttesét fogadja Európa egyik legnagyobb sportcsarnokában, az MVM Dome-ban.

Bartalis ünnepel Kanada ellen
Bartalis István ünnepli a Kanada elleni gólját 2016-ban

Hazai nézőcsúcs lesz Kanada ellen

Ráadásul a három találkozó közül kettőn is szinte garantálható a telt ház. Igaz, ez némi kiegészítést igényel. Szerdán zárt kapuk mögött rendezik a mérkőzést, csütörtökön pedig csak az alsó karéjt nyitják meg. Mielőtt fanyalognánk, a húszezer fős MVM Dome-ban ez így is tízezer nézőt jelent. Kanada ellen pedig annyian biztatják majd a magyar jégkorong-válogatottat, mint még soha, a jegyeladás alakulása alapján megelőlegezhetjük, hogy telt ház lesz.

A magyar válogatott játékosai ennek megfelelően készülnek. Jó hír, hogy immár Sebők Balázs és Csányi Karol is a többiekkel készül, felépült a sérüléséből Pozsgai Tamás is, ám a még a Japán elleni második meccsen kidőlt Terbócs István és a honosított Henrik Nilsson továbbra sem harcra kész.

– Szlovénia nagyon erős ellenfél, tudjuk a közös múltunkból is, hiszen mindig nagyon jó meccseket játszottunk, emellett fizikálisan nagyon erős a csapat, ezért intenzív küzdelemre számítok – fogalmazta meg a várakozásait némi csúsztatással Pozsgai Tamás, hiszen Szlovénia ellen ritkán terem babér a mieinknek, vb-meccsen történetesen még egyszer sem győztük le dél-nyugati szomszédunkat.

 

Az észak-amerikai profiliga (NHL) draftlistáján szereplő Hadobás Zétény is nagy csatát vár.

– Minden meccsre úgy megyünk ki, hogy nyerni kell. A szlovénoknak nagyon jó csapatuk van, ezért kiélezett meccsre számítok ellenük – mondta a 20 éves Hadobás, a válogatott keret legfiatalabb tagja. A Kanada elleni jövő keddi találkozóról pedig azt mondta, mindent ki szeretnének rakni a jégre, ami bennük van, mivel nem mindenkinek adatik meg pályafutása során, hogy hazai közönség előtt lépjen pályára egy ilyen szintű csapat ellen.

Bartalis és a gyerekkori álom Kanada ellen

Az idősebb játékosok közül többen is játszottak már a kanadaiak ellen, amely NHL-játékosokkal érkezik Budapestre.

– Mindig jó érzés felmenni világsztárok ellen, akikkel leginkább csak videójátékokban játszik az ember. Korábban láttuk, hogy ők is csak emberek, ugyanúgy hibáznak, csak sokkal kevesebbet, és amikor még gólt is lősz nekik, akkor egy gyerekkori álom válik valóra – utalt Bartalis István a 2016-os világbajnokságon a Kanada elleni meccsre, amelyen gólt szerzett.

Sofron István, a válogatott egyik legtapasztaltabb tagja is megerősítette, hogy kezd összeszokni a csapat, így abban bízik, hogy Szlovéniával szemben most felénk billenhet a mérleg nyelve.  

– Most már nagyjából nyolcvan százalékban ki fognak alakulni a végleges sorok. Inkább a játékszisztémára fektetjük a hangsúlyt és kevésbé a kondicionális felkészülésre, ezért mindenki frissebb lesz, és a játék képe is jobb lesz – mondta a Csíkszereda 35 évese csatára. A rutinos játékos azt is elárulta, hogy az elmúlt húsz évben a szurkolók vitték előre a csapatot, így már nagyon várja a jövő keddi összecsapást, ahol biztosan megdől a hazai nézőcsúcs.

A magyar válogatott felkészülési mérkőzései:

Április 5.: Magyarország–Ukrajna 0-1
Április 6.: Magyarország–Ukrajna 1-4
Április 14.: Magyarország–Japán 5-2
Április 15.: Magyarország–Japán 0-3
Április 20.: Lengyelország–Magyarország 4-2
Április 21.: Lengyelország–Magyarország 3-2
Április 25.: Nagy-Britannia–Magyarország 7-4
Április 26.: Nagy-Britannia–Magyarország  3-2

Május 3., szerda, 19.00: Magyarország–Szlovénia (MVM Dome, zárt kapuk mögött)
Május 4., csütörtök, 19.00: Magyarország–Szlovénia (MVM Dome)
Május 9., kedd, 19.00: Magyarország–Kanada (MVM Dome)

A magyar válogatott vb-mérkőzései Tamperében:

Május 13., szombat, 15.20: Magyarország–Dánia
Május 14., vasárnap, 11.20: Magyarország–USA
Május 16., kedd, 19.20: Magyarország–Franciaország
Május 18., csütörtök, 15.20: Magyarország–Svédország
Május 19., péntek, 15.20: Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap, 15.20: Magyarország–Németország
Május 22., hétfő, 19.20: Magyarország–Ausztria

Bartalis István gólja Kanada ellen 2016-ban:

Borítókép: Szlovénia és Kanada ellen zárja felkészülését a magyar jégkorong-válogatott (Fotó: MJSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.