A feröeri KÍ ellen kezdi meg a Ferencváros a BL-selejtezőket

Az UEFA nyoni székházában kisorsolták a Bajnokok Ligája selejtezőire az 1. forduló párosítását. A magyar bajnok Ferencváros kiemeltként várta a sorsolást, azon belül az első csoportba került, és végül a feröeri KÍ együttesét kapta meg ellenfélnek.

Magyar Nemzet
2023. 06. 20. 14:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének sorsolása előtt három egyaránt öt-öt kiemelt és nem kiemelt csapatot tartalmazó csoportot készített, amelynek alapján a magyar bajnok Ferencváros az 1. csoportból kapott ellenfelet, és így a sorsolás előtt már tudni lehetett, hogy többek között elkerüli a román bajnok Farul Constantát és a lengyel aranyérmes Rakow Czestochowát is.mA harminc csapatot (29 most csatlakozó mellett az előselejtező győztese) három tízes csoportra osztották egyenlő számú kiemelt és nem kiemelt ellenféllel, és a kedd délutáni sorsoláskor ezeknek a csoportoknak a csapatait párosítottak össze. 

Az 1. csoportban kiemelt volt a Ferencváros, a Ludogorec Razgrad (bolgár), a Zalgiris Vilnius (litván), a Shamrock Rovers (ír) és a The New Saints (walesi),

 nem volt kiemelt a KÍ (feröeri), a BL-előselejtező győztese, a BK Häcken (svéd), a Ballkani (koszovói) és az FC Sztruga (északmacedón). 

A magyar bajnok tehát az első sorsolási körben kapott ellenfelet. A kiemeltek közül utolsóként húzták ki a nevét, a feröeri KÍ ellen játszik, és idegenben kezdi meg a selejtezőket. A KÍ félprofi első ligás csapat, 16-szoros feröeri bajnok és 4-szeres kupagyőztes (mindkettő 1955 óta). A csapat színe kék-fehér, stadionja 3000 fő befogadására képes. A csapat a nemzetközi porondon 1992-ben mutatkozott be, amikor a Skonto Riga 6-1-es összesítéssel búcsúztatta a Bajnokok Ligája selejtezőjében. 2009-ben 57 szezon után búcsúzott az első osztálytól, de 2010-ben újra feljutott. A KÍ Klaksvík korábban négy mérkőzést játszott magyar ellenféllel, mindannyiszor az Újpesttel még az UEFA Európa Liga elődjének számító UEFA-kupában: 1997-ben 6-0-ra és 3-2-re nyert a magyar együttes, 2002-ben 2-2-es döntetlen, majd 1-0-s újpesti siker született.

A nyolc légióst foglalkoztató csapatot a norvég Magne Hoseth irányítja január óta vezetőedzőként, szakmai stábját magyar szakember is erősíti: a 17 esztendeje a szigeteken élő Turi Géza kapusedzői teendőket lát el – emlékezetes, idén májusban a ZTE 2002-es bajnokcsapatának tagját egy meccsre reaktiválta a KÍ, miután mindkét kapusa megsérült, s a 49 éves tréner ragyogóan helyt állt, kapott gól nélkül hozta le a HB vendégeként megnyert meccset.

Hajnal Tamás és Sztanyiszlav Fotó: fradi.hu

– Neki is kezdünk az előkészületi munkáknak – kommentálta a sorsolást Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a klub honlapján. – Mint ilyenkor mindig, most fel kell térképeznünk az ellenfelünket, meg kell szerveznünk az utazásunkat. A tavalyi selejtezősorozat sem volt könnyű ebből a szempontból, elég a kazah és az azeri utakra gondolni. A Bajnokok Ligája selejtezőjében nem mondhatjuk, hogy nem számít, ki az ellenfél, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy a saját módszereinket határozzuk meg, hogy eldöntsük, mikre helyezzük a hangsúlyt, pontos tervezésre van szükség. Tavaly az Európa Liga nyolcaddöntőjéig meneteltünk, rendkívül hosszú év volt. 

Remélem, idén is hasonló sikereket érhetünk el, ám ezúttal magasabb szinten. A válogatottal többször is találkoztam a feröeri csapattal, de azokból a tapasztalatokból nem lehet kiindulni. 

Nem ez az első alkalom, hogy első selejtezőre készülök, remélem, nem is az utolsó. Megismerjük pontosan a Klaksvík labdarúgóit és játékát, és mindent megteszünk, hogy továbbjussunk.

Hajnal Tamás sportigazgató szerint a legfontosabb, hogy minden játékosunk a maximumot nyújtsa a párharc alatt:

– Izgatottan néztem a sorsolást. Most az a legfontosabb, hogy alaposan feltérképezzük a Klaksvíkot, amely hazájának az egyik meghatározó csapata. Ott javában zajlik a bajnokság, a KÍ tizennégy meccs után hibátlanul áll az élen. Egyértelműen komolyan vesszük a párharcot, hiszen a célunk az, hogy bejussunk a következő körbe, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy mindenki maximálisan odategye magát. Innentől már tudjuk, kit kell legyőznünk.

A selejtező első fordulójában július 11-12-én, illetve egy héttel később játszanak a csapatok. A második kör sorsolását szerdán rendezik.

A BL-selejtezők első körének a párosítása:

KÍ (feröeri)–FERENCVÁROS
Ballkani–Ludogorec
Häcken–The New Saints
Shamrock Rovers (ír)–előselejtezős ellenfél
Zalgiris Vilnius (litván)–FC Sztruga (északmacedón)

NK Olimpija Ljubljana (szlovén)–Valmeira (litván)
HJK Helsinki (finn)–Larne (északír)
Lincoln Red Imps (gibraltári)–Qarabag (azeri)
Raków Czestochowa (lengyel)–FC Flora Tallinn (észt)
Slovan (szlovák)–FC Swift Hesperange (luxemburgi)

Farul Constanta (román)–FC Sheriff Tiraspol (moldovai)
Hamrun Spartans (máltai)–Maccabi Haifa (izraeli)
FC Urartu (örmény)–Zrinjski Mostar (boszniai)
Partizani (albán)–BATE Boriszov (fehérorosz)
FC Asztana (kazah)–Dinamo Tbiliszi (grúz)

Borítókép: A ferencvárosiak örülhetnek, nem kaptak nehéz ellenfelet (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.