időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Az utolsóként talpon maradt magyar is kiesett a Roland Garroson

Magyar Nemzet
2023.06.06. 15:06 2023.06.06. 18:38
Az utolsóként talpon maradt magyar is kiesett a Roland Garroson

Bondár Annának a negyeddöntő jelentette a végállomást női párosban a francia nyílt teniszbajnokságon. A magyar játékos a belga Greet Minnen párjaként 6:2, 7:6 (7-2)-re kikapott az amerikai Gauff, Pegula duótól. Bondár kiesése azt jelenti, hogy már nincs versenyben magyar teniszező a Roland Garroson. Újabb fehérorosz–ukrán affér terhelte a viadalt, ezúttal Szvitolina nem fogott kezet Szabalenkával.

Az első szettet nagyon simán, 6:2-re nyerte Gauff és Pegula. A másodikban Bondárék feljöttek, jó esélyük volt egyenlíteni, hiszen 5:5-nél brékeltek. 6:5-nél azonban Minnen nem tudta hozni az adógatójátékát, egyenlítettek az amerikaiak, s a rövidítést már nagyon simán megnyerték. Érdekesség, hogy a két páros tavaly ugyancsak a negyeddöntőben találkozott egymással a Roland Garroson, akkor is a tengerentúliak nyertek, akkor szorosabb meccsen, 6:4, 4:6, 6:4-re.

Párosban négy magyar – Babos Tímea, Gálfi Dalma, Udvardy Panna és Bondár Anna – indult Párizsban, legmesszebb, a negyeddöntőig Bondár jutott.

Ismét elmaradt a fehérorosz–ukrán kézfogás

Női egyesben is a negyeddöntőknél tart a viadal. A Szabalenka–Szvitolina mérkőzésen szinte megismétlődtek az első, valamint az előző forduló eseményei. Az első körben a fehérorosz Arina Szabalenka akkor is egy ukrán játékost győzött le, s a találkozó után Marta Kosztyuk nem volt hajlandó kezet fogni vele, a párizsi közönség azonban nem Szabalenkát, hanem Kosztyukot fütyülte ki. A nyolcaddöntőben aztán Szvitolina az orosz Darja Kaszatkinát verte ki, s ő győztesként sem fogadta a gratulációt, inkább elviselte a közönség fújolását, pedig korábban nem exponálta magát ekképpen, nem keverte a háborút a sportba.

Így hát tulajdonképpen előre borítókolható volt, hogy a meccs végén megismétlődik ez a jelenet, nyerjen bármelyik játékos. Nos, Szabalenka 6:4, 6:4-re győzött, s Szvitolina persz nem ment fel a hálóhoz kezet fogni. A közönség ismét őt kifütyülte ki. 

– Nem tudom, mire várt a hálónál, meglehetősen világosak voltak a nyilatkozataim a kézfogásról – mondta a sajtótájékoztatón Szvitolina.

– Nem lepett meg, számítottam rá – tette hozzá a közönség reakciójáról szólva, majd visszatért Szabalenka leckéztetéséhez.

Szabalenka ugyanúgy nyilatkozott, mint Kosztyuk legyőzése után, védelmébe vette az ellenfelét.

– Nem érdemelte meg, hogy kifütyüljék – jelentette ki, majd dicsérte Szvitolinát. – Rendkívüli módon tisztelem azért, ahogy a szülés után visszatért.

Több ukrán teniszező nincs versenyben, az Australian Open idei győztese, Szabalenka – legalábbis Párizsban – nem kerülhet újabb frusztráló helyzetbe. A fehérorosz játékos az elődöntőben a cseh Muchovával találkozik, aki az orosz Pavljucsenkovát győzte le a nyolc között.

Kedden a férfi negyeddöntőkkel folytatódik a program.

 

Roland Garros, negyeddöntők

Női páros:
Jessica Pegula, Coco Gauff (amerikai, 2.)–Bondár Anna, Greet Minnen (magyar, belga) 6:2, 7:6 (7-2)

Női egyes:
Muchová (cseh)–Pavljucsenkova (orosz) 7:5, 6:2
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Szvitolina (ukrán) 6:4, 6:4
A szerdai program:
Haddad Maia (brazil, 14.)–Dzsabur (tunéziai, 7.)
Swiatek (lengyel, 1.)–Gauff (amerikai, 6.)

Férfi egyes:
kedd:
Djokovics (szerb, 3.)–Hacsanov (orosz, 11.) 14.45-től
Alcaraz (spanyol, 1.)–Cicipasz (görög, 5.) 20.15-től

szerda:
Rune (dán, 6.)–Ruud (norvég, 4.)
A. Zverev (német, 22.)–Etcheverry (argentin)

Borítókép: Bondár Anna legalább megérte a második hetet a Garroson (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.